woensdag 8 december 2010

Prettiger ouder worden met wijn

Dagelijkse innemer gezonder dan parttimerAl zullen de alcoholbestrijders van die vet gesubsidieerde stichting van ir. Wim Van Dale de conclusies wel weer met de grond gelijk maken, tòch is er weer hoopgevend onderzoek uit de VS. En nog wel van Harvard University, niet de eerste de beste.

Enkele glazen wijn per dag voor vrouwen van middelbare leeftijd vergemakkelijken het verouderingsproces.

Twee studies richtten zich op de resultaten van onderzoeken die in 1976 startten bij meer dan 200.000 vrouwen. De eerste analyseerde de alcoholconsumptie op middelbare leeftijd van bijna 14.000 vrouwen die ouder dan 70 werden. Daaruit blijkt dat een matige consumptie van wijn hun kans op ouder worden vergrootte. Ze kampten minder met kanker, hartziekten, lichamelijke beperkingen of geheugenproblemen.

Degenen die op 58-jarige leeftijd een of twee alcoholische drankjes per dag consumeerden, hadden 28 procent meer kans om 'succesvol' ouder te worden in vergelijking met geheelonthouders. Degenen die bijna dagelijks drinken zijn gezonder dan degenen die een tot twee dagen per week alcohol opnamen.

De tweede studie analyseerde het risico van 73.450 dames op een beroerte. Elk niveau van alcoholconsumptie leidde tot een lager risico op een beroerte. Experts zijn het er nog niet over eens hoe alcohol precies de gezondheid stimuleert. Er bestaat wel de theorie dat het lichaam daarmee glucose efficiënter verwerkt en het risico op bloedklontering beperkt.

Onze eigen Van Dale, die als een soort Maigret achter wetenschappelijke verdedigers van matige alcoholconsumptie aanjaagt, hield laatst nog een onderzoek naar de invloed van alcohol op de zwangerschap. De conclusies waren o. m. gebaseerd op de meningen van welgeteld 10 verloskundigen. Dat is nog eens wetenschappelijk! Maar Wim gaat gewoon door. Het liefst zou hij het maatschappelijk leven geheel droog leggen. Maar omdat hij ook wel inziet dat niemand aan het onmogelijke is gehouden, heeft hij er vrede mee, dat we het op één enkel glaasje per dag houden. En dan liefst zeven dagen van die week overslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten