zaterdag 25 december 2010

Opgedoken oude champagne nog prima drinkbaar

Van de eerder dit jaar op 55 meter diepte van de bodem van de Oostzee opgedoken partij champagne (168 flessen) zijn onlangs twee flessen geopend om experts de kans te geven de status van deze zo lang diep onder water gelegen champagne vast te stellen, alvorens een deel van de partij bij opbod geveild zal gaan worden om.... inderdaad: de Finse staatskas te spekken, zo heeft de regionale regering van het Finse eiland Åland bekend gemaakt.

Mogelijk gaat het hier om de oudste drinkbare champagne ter wereld. Duikers vonden de flessen de voorbije zomer in een wrak voor de kust van de gemeente Föglö op Åland, dat ligt tussen de kusten van Finland en Zweden. Er kon vooralsnog niet worden vastgesteld om welk schip het gaat en wanneer het verging.
Volgens laboratoriumonderzoek gaat het om champagne van de merken Veuve Clicquot en Juglar, die waarschijnlijk tussen 1805 en 1829 gemaakt werd. Champagne-expert Richard Juhlin mocht al van twee flessen proeven. 'Heerlijk', riep de Zweed uit, die naar eigen zeggen al 7.000 verschillende champagnes proefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten