donderdag 16 december 2010

Japanse wijn nu in Nederland!

Edwin Raben van Edwines brengt unieke wijn naar Nederland.
Een uniek Japanse wijn, geen rijstwijn en aldus van druiven gemaakt, is nu beschikbaar voor Nederland. Edwin Raben introduceert deze bijzonderheid. Daarmee is het de eerste Japanse wijn die in Nederland verkrijgbaar is.


Koshu Yamanashi Shizen, Cuvée Denis Dubourdieu
Edwines is er trots op als eerste in Nederland deze Japanse kwaliteitswijn te mogen voeren. De wijn wordt gemaakt sinds 2004 onder toezicht en begeleiding van de Bordelaise oenoloog Denis Dubourdieu door Asagiri Wine Company. De gaarden liggen op het hoofdeiland nabij Yamanashi in het district Katsunuma ten noorden van de vulkaan Fuji.

Uniek druivenras
Koshu is het druivenras, welke een roze kleur (als gewurztraminer) bezit, die eeuwen geleden vanuit Europa via de Zijderoute naar China kwam. Sinds de 8e eeuw groeit de Koshu in Japan en behoort het tot de echte familie der wijnstokken (Vitis Vinifera). Vandaag de dag treft men de Koshu alleen nog in Japan aan. De wijn wordt gesnoeid in pergolavorm. De trossen hangen daardoor hoog onder het bladerdek zodat ze snel door de koele wind kunnen drogen na de regen. Door de Moessonregens is het hier namelijk vochtig en heerst er rottingsgevaar. Door de afwatering en hellingen is Katsunuma een der beste wijnbouwdistricten van de Yamanashi en daarmee van Japan.

Shizen = Natuur
Shizen betekent “natuur, natuurlijk” en er is aan het sap voor de gisting geen suiker toegevoegd (chaptaliseren) om het alcohol te verhogen. Het heeft aldus maar 10% Vol. alcohol. Hetgeen een heerlijk lichte en verfrissende wijn oplevert. Traditionele Koshu is vaak gemaakt als een zoete wijn om het bittere te maskeren. Bij deze wijn wordt  het sap zo min mogelijk met de schillen in contact gehouden. Bovendien blijft de appelzuur-melkzuur omzetting achterwege om de wijn zo fris mogelijk te houden. De vergisting is op een zeer lage temperatuur en de wijn rijpt op eigen bezinksel op roestvrijstaal.

Pure vederlichte delicaatheid
De kleur is bleek met wat groene reflexen. De geur zeer verfrissend en zuiver. Zeer pure en aromatische tonen van grapefruit, yuzu (groene Japanse limoen), peer en passievrucht. Licht en zuiver. Op het palet is het eveneens een delicate en vederlichte wijn met aroma’s van citrus, peer en exotisch fruit ondersteund met knisperende frisheid. Met 10% Vol. is het toch een volle wijn met goede smaakvoortduring en een geheel eigen stijl. De finale is delicaat, aromatisch, verfrissend en met een mooie lengte en opwekkend bittertje.  Een zeer bijzondere en unieke wijn gemaakt van de originele Japanse Koshu druif.

Meer informatie via www.edwines.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten