donderdag 30 december 2010

Château d'Yquem per glas

De beroemdste zoete witte wijn ter wereld, de Château d'Yquem, is in een aantal zorgvuldig geselecteerde Franse restaurants en bistro's in Parijs, Monaco en een paar mondaine skioorden in de Alpen voortaan ook per glas verkrijgbaar. 'Zo kan de consument een feestelijk moment uitkiezen zonder dat hij een hele fles moet kopen', aldus directeur Pierre Lurton.

Een fles van het jaar 2009, een absoluut topjaar, kost tegenwoordig al gauw 570 euro. En zelfs al betaal je voor één glas van deze godendrank in de Parijse nachtclub Castel Paris nog altijd 50 euro, dan scheelt dat toch een behoorlijke slok op de borrel. 'We merken een groeiende belangstelling bij onze jongere klanten', zegt Xavier Legrand, general manager van de club. 'Zij kennen Yquem van reputatie maar gingen tot nog toe meestal voor de wat goedkopere Sauternes. Nu kunnen ze deze mythische wijn per glas bestellen, ideaal bij een voorgerecht of als afzakkertje in de club, na het eten.' Als het experiment aanslaat, zullen later ook betere horecazaken in Londen, New York en Hong Kong volgen.

Dat Château d'Yquem zo'n dure wijn is, heeft alles te maken met het beperkte aanbod. Deze Bordeaux bestaat voor 80 procent uit sémillon-druiven en 20 procent uit sauvignon blanc. Door het aparte microklimaat van Sauternes ondergaan de druiven de 'edele rotting' die de wijn zijn unieke zoetheid verleent maar tegelijk de opbrengst bijzonder laag houdt, omdat zo goed als alle vocht uit de druiven verdwijnt.

bron: nieuwsblad.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten