woensdag 22 december 2010

Wijn als alternatief favoriet

Rum, wodka en likeur zijn zowel thuis als in het uitgaansleven geliefd; whisky weer niet. Als alternatieve drankkeuze voor de favoriete gedistilleerde drank blijken wijn en bier bovenaan te staan. Gasten die gedistilleerd drinken zijn doorgaans in een positieve stemming. Dat en meer blijkt uit een marktonderzoek onder Nederlandse consumenten naar hun consumptiegedrag en consumptiemomenten van sterke dranken.
Favorieten

De meest gedronken sterke drank onder de mannelijke respondenten is whisky, onder de vrouwen is dat likeur. In verschillende leeftijdscategorieën is een verschuiving in voorkeursdrank waarneembaar: onder jongvolwassenen (18-29 jaar) zijn rum en wodka favoriet, boven de dertig jaar valt de voorkeur voor wodka grotendeels terug ten gunste van rum en whisky. Vanaf 35 jaar valt rum bijna geheel terug ten gunste van whisky, deze laatste wordt dan door zestig procent van de respondenten gedronken. Vanaf 45 jaar is bij likeur een sterke stijging zichtbaar ten koste van whisky; vanaf dan zijn whisky, jenever en likeur gezamenlijk verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de consumptie.

Alternatieven

Als de respondenten niet kiezen voor hun (favoriete) gedistilleerde drankje, kiest meer dan de helft voor wijn, gevolgd door een niet-alcoholische drank. Voor whiskydrinkers is wijn het meest gekozen alternatief, gevolgd door bier. Voor rum-, wodka-en jeneverdrinkers geldt dat bier het meest gekozen alternatief is, gevolgd door wijn. Op de vraag hoe sterke dranken gedronken worden zijn weinig opvallende verschillen te zien in de vergelijking thuis versus buitenshuis: alleen wodka wordt buitenshuis significant vaker als cocktail gedronken dan thuis.

Momenten

Waar het consumptiemomenten betreft tonen whisky en likeur zich geschikte digestiefdranken, na afloop van een maaltijd. De meeste onderzochte dranken passen bij divers en verschillend gezelschap, met likeur als exponent hiervan. Rum en wodka blijken goed te passen in een actief uitgaansleven. Whisky scoort opvallend hoog bij de gelegenheid 'alleen, zonder iemand om mij heen'. Uitgesplitst naar geslacht zijn redenen om gedistilleerd te drinken voor mannen vooral om van de drank te genieten, voor vrouwen is het sociale aspect van het moment het belangrijkste.

Stemming

Verder geven de respondenten aan in een positieve stemming te zijn als ze sterke drank gaan drinken. Negatieve gevoelens als somberheid of ongelukkigheid zijn voor hen zeker geen reden om te drinken. De meest genoemde reden om te drinken onder de respondenten is: 'omdat ik het lekker vind'. Afhankelijk van de stemming en de gelegenheid kiest de consument voor een specifiek type sterke drank; rum en wodka worden zowel thuis als bij het uitgaan gedronken maar overwegend in gezelschap. Whisky en jenever worden overwegend thuis of bij vrienden thuis gedronken; whisky daarbij overwegend alleen of in klein gezelschap.

Likeur wordt zowel thuis als bij het uitgaan en in restaurants gedronken. Jenever en likeur worden zowel in kleiner als groter gezelschap gedronken.

(Bron: ANP Pers Support)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten