vrijdag 17 december 2010

Nog geen regels voor wijnetiket

Op etiketten en verpakkingen van voedingsmiddelen komt de energiewaarde en een reeks ingrediënten te staan. Ook moet bij bepaalde vleessoorten ( schapen, varkens, pluimvee) het land van herkomst worden vermeld.

De Europese Commissie presenteerde deze wetsvoorstellen tijdens de Raad van ministers voor Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken.

De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben de conceptvoorstellen daarover goedgekeurd. Wijn en bier vallen voorlopig nog buiten de etiketteringsregel. De Commissie zoekt nog uit of dit terecht is, meldt onze Brusselse correspondent.

Een van de speerpunten uit het wetsvoorstel is dat etiketten de energiewaarden en de hoeveelheden vet, verzadigde vetten, eiwit, suiker en zout vermelden. Hiervan moet de hoeveelheid worden aangegeven per 100 gram, 100 milliliter, of als percentage van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Fabrikanten mogen er ook voor kiezen deze verplichte informatie op een andere manier op hun verpakking te vermelden. Voorwaarde is wel dat het begrijpelijk en leesbaar is en ze hiermee niet de consument misleiden. De informatie over de ingrediënten moet in één blok op de verpakking staan.

Drie jaar na het invoeren van deze regels gaat de Commissie onderzoeken of zij die ook kan toepassen op andere producten. Voor melk, producten waarin melk of vlees als ingrediënt is verwerkt en voor onbewerkte voedingsproducten die voor meer dan 50% uit één agrarisch product bestaan, kunnen er dan vergelijkbare regels komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten