zaterdag 4 december 2010

Glas rode wijn goed tegen diabetes

We hebben er weer één. Een wetenschappelijk onderzoek over wijn, waarvan de conclusies worden betwist. Met één glas rode wijn per dag kun je diabetes beter onder controle houden. Beweren wetenschappers van de University of Natural Resources and Applied Life Sciences in Wenen. In een nieuwe studie tonen ze aan dat rode wijn hoge doses polyfenolen bevat die het lichaam helpen om het bloedsuikerniveau in het bloed op peil te houden.

Een glaasje per dag zou net zo goed werken als het diabetesmedicijn Avandia, beweren ze zelfs. Eerdere studies toonden ook al aan dat polyfenolen het lichaam helpen om het glucoseniveau op peil te houden en potentieel gevaarlijke pieken en dalen in het bloedsuikergehalte te voorkomen.
In de nieuwe studie hebben de onderzoekers de hoeveelheid polyfenolen van 12 verschillende wijnen met elkaar vergeleken. In rode wijnen waren de hoeveelheden polyfenolen het hoogst.
Vervolgens keken ze hoe de polyfenolen reageerden op de lichaamscellen en concludeerden ze dat de bloedsuiker daadwerkelijk onder controle werd gehouden.

Hoewel de wetenschappers niet hebben gekeken naar het effect van wijn op mensen, zijn de geleerden ervan overtuigd dat een glaasje wijn op z’n tijd bescherming biedt tegen diabetes type 2. De Britse organisatie Diabetes UK is minder gelukkig met de resultaten. Noemt ze voorbarig en gebaseerd op beperkt onderzoek. De organisatie wijst erop dat wijn behoorlijk wat calorieën bevat, waardoor zich gewichtstoename zou kunnen voordoen. Daardoor vallen alle voordelen weer weg.

Op hun beurt vinden de onderzoekers weer dat je dit kunt voorkomen door de wijncalorieën in mindering te brengen op die van het naar binnen gekregen voedsel.
Bron: Daily Mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten