maandag 27 december 2010

Het Walhalla van de Provence: Bandol!

Een klein gebied aan de Zuid-Franse kust, te vinden tussen Marseille en Toulon. Onderscheidend met grote karakteristieken.

De wijnen van Bandol stonden al hoog op mijn persoonlijke lijstje van favorieten aangeschreven, maar zijn na de tweede vakantieweek in La Cadière d’Azur tot bijzondere hoogte gestegen!

De eerste afspraak bij Domaine La Suffrene staat in het teken van rondleiden en proeven. Een uitgebreide uitleg over alle aspecten die er toe doen bij La Suffrene. De rode wijnen van Bandol zijn van origine het kwaliteitsplatform. De Mourvedre druif maakt hier het verschil. Deze druif komt in het zuiden van Frankrijk veel voor, maar maakt bij alle rode Bandol wijnen minimaal 50% van de blend ofwel de ‘assemblage’ uit. Mourvedre en een zeeklimaat gaan goed samen. Verder schrijft de wet voor dat iedere Bandolwijn uit minimaal twee verschillende druiven bestaat. Dit zijn meestal Cinsault, Grenache of Carignan. Ondanks de rode wijn specialisatie in dit district, wordt rosé wijn ook vele malen belangrijker. Veel wijnproducenten spelen dus volgzaam in op de vraag naar deze rosé wijnen.

Dat rode Bandol wijnen ook prima ouder kunnen worden bleek wel tijdens het proeven van La Suffrene’s selectie. 10 tot 20 jaar is voor deze wijnen geen enkel probleem! Het is echter wel begrijpelijk dat je niet zo lang wilt wachten tot je aangekochte jonge fles ‘op dronk’ is. Gelukkig zijn er dan ook diverse producenten die nog veel oudere jaargangen beschikbaar hebben tegen een betaling van slechts enkele euro’s extra.

Het is geweldig om te proeven hoe een jonge, tanninerijke maar vooral krachtige Bandol door een jarenlange rijping op fles zo mooi wordt ‘gepolijst’. Alsof een beeldhouwer jarenlang de tijd heeft genomen om de scherpe kanten er voorzichtig af te tikken, dat resulteert in een dieprode, soepel fruitige en Koninklijke elegantie!

De aanbieding van La Suffrene’s eigenaar en wijnmaker Cedric Gravier om op een andere dag een aantal van de 48 hectare wijngaard in te trekken hebben we direct aangenomen. We zijn die dag naar de beste wijngaarden gereden waar hij zijn wijn ‘Cuvée Les Lauves’ van vinifieert. Deze wijngaarden zijn te vinden op een prachtige zuidelijke helling voor een optimaal zongenot van de wijngaard. Ook de bodem helpt bijzonder mee voor de kwaliteitswijn. Deze is zeer gevarieerd met kalk, leisteen en veel klei. De laatste brengt de Mourvedre gebaseerde wijn veel structuur bij.
De komende jaren zal Domaine La Suffrene uitbreiden op deze plek. Dit proces is al in volle gang gezet. Het is namelijk niet makkelijk om ‘even’ een wijngaard aan te leggen. De bodem bestaat immers voornamelijk uit gesteentes. Ongeveer 80cm diep wordt de aarde volledig omhoog gehaald, waarna de grote brokstukken ‘klein’ worden gemaakt. 1 hectare wijngaard kost in Bandol dan ook al snel rond de honderdduizend euro!

Naast Domaine La Suffrene hebben we natuurlijk nog meer producenten bezocht. Het leuke gehuurde huisje in La Cadière d’Azur lag op een klein wijndomein van 8 hectare: Domaine des Costes Gallines. Dit was een eerlijke thuiswedstrijd! Ook de toonaangevende producent Château de Pibarnon is erg bijzonder. Deze producent is hoog in de bergen tussen de pijnbomen te vinden. Zeer bijzonder is het prachtige amfitheater dat door een deel van de wijngaard wordt gevormd!

Château de Pibarnon is samen met Domaine La Suffrene één van de wijnhuizen die zeker aan de top van Bandol staan. Vanwege de vraag en de kwaliteit van de wijnen is het erg moeilijk om een Bandol van minder dan € 10, – per fles voor een gerespecteerde wijn te vinden. Misschien nog een reden om er extra van te genieten? Ik investeer maar al te graag in een fles, en heb me inmiddels voorgenomen om van elke producent in Bandol de wijn een keer te proeven! Momenteel staat de teller op 8 van de ongeveer 50 producenten, dus ik hou er een leuke extra hobby op na…

Aanvullende informatie:

In Bandol wordt ook witte wijn gemaakt. Dit is maar ongeveer 10% van alle geproduceerde wijnen. Rode wijn is veruit het meest belangrijk, en rosé wijnen worden ook steeds belangrijker omdat men hier steeds meer om vraagt. Ook goed om te vermelden is dat alle rode Bandol wijnen verplicht minimaal 18 maanden vatrijping ondergaan. Dit gebeurd meestal in zeer grote houten vaten. Er is geen sprake van dat hier een extra ‘hout aroma’ wordt ontwikkeld, maar dit proces maakt de wijn zachter en soepeler door een minieme oxidatie die plaatsvindt voor de minimale mogelijkheid om in contact te komen met zuurstof via het hout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten