vrijdag 3 december 2010

Bubbels in lichtere flessen

Champagne in lichtere flessen om CO2-uitstoot te verminderen. Door hun flessen lichter te maken, hopen Franse champagnehuizen het goede voorbeeld te geven en hun CO2-uitstoot flink te verminderen.
De champagne-industrie stoot jaarlijks zo’n 200.000 kiloton aan CO2 uit. Deels wordt dit veroorzaakt door het vervoer van flessen per vrachtwagen en per schip. Maar het gewicht van de flessen speelt ook een rol. Immers: hoe lichter de fles, hoe minder zwaar het transport wordt. Het Franse champagnehuis Pommery is met dat idee gaan spelen. Pommery heeft de vorm van de champagnefles -waaraan sinds 1970 niet getornd is- aangepast, zodat er minder glas per fles gebruikt hoeft te worden en de flessen lichter worden.

Pommery hoopt dat andere champagnehuizen snel zullen volgen en dat ze de fles ook in gebruik zullen nemen. De kans dat dat gebeurt is groot, omdat de Franse koepel van champagnemakers, het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), een dergelijk voorstel al heeft aangenomen.
De bedoeling is de nieuwe fles (die 835 gram in plaats van 900 gram weegt) in april 2011 bij alle huizen in te voeren. Het CIVC heeft uitgerekend dat dit jaarlijks zo’n 8.000 kiloton aan CO2-uitstoot scheelt. Dat komt erop neer dat je al zo'n 4000 kleine vrachtwagens van de weg zou kunnen halen.

Bron: Depers.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten