Om bij de consument het breed levende misverstand weg te nemen dat Beaujolais doorgaans slap zuurballen-water is, dat onder de naam ‘Primeur’ is gecommercialiseerd, komt er straks een ‘bewaar’-Beaujolais op de markt. Die gaat Coteaux du Beaujolais heten , waaraan eventueel een dorpsnaam kan worden toegevoegd als de wijn zich onderscheidt. Hetzelfde gebeurt al in de Rhône-vallei en in de Languedoc. De tien crus du Beaujolais, de dorps-appellations, blijven onder deze benaming gehandhaafd.
Verder wordt er in de pr-sfeer gewerkt aan een ‘revival’ van de gamay-druif, de enige die wettelijk voor een rode Beaujolais staat ingeboekt. Deze druif komt overigens ook beperkt voor in Bourgogne- en Loire-wijnen. Voor het eerst is er volgend jaar februari in Lyon een gamay-concours, waarvoor Beaujolais-boeren wijnen kunnen inzenden. Een internationaal samengestelde jury van ervaren proevers beoordeelt wie daar als besten uitkomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten