Beaujolais wil overleven. En om het zover te krijgen moeten er in dit gedeclasseerd wijngebied drastische maatregelen worden genomen. Ten eerste is er sprake van overproductie. En daarvan is de kwaliteit niet altijd acceptabel. De vraag naar Beaujolais is sterk gedaald, mede onder invloed van de nog amper gewaardeerde Beaujolais Nouveau. Die laat een droevige omzet zien in vergelijking met de glorietijd. Daarom heeft de organisatie van wijnboeren besloten de bijl erin te zetten. Voortaan mag er van een hectare Beaujolais nog maar 25 tot 32 hectoliter worden geoogst. Dat is zowat de helft van voorheen. De wijn, zo verwacht de beroepsgroep, wordt dan drinkbaarder. En dat moet ertoe bijdragen dat de verkoop weer aantrekt. Want die is in een jaar tijd van 360.000 hectoliter naar 275.000 gedaald. Dat heeft ook gevolgen voor de prijs. Wijnboeren krijgen op dit moment niet meer dan 1.40 euro per liter.
Om bij de consument het breed levende misverstand weg te nemen dat Beaujolais doorgaans slap zuurballen-water is, dat onder de naam ‘Primeur’ is gecommercialiseerd, komt er straks een ‘bewaar’-Beaujolais op de markt. Die gaat Coteaux du Beaujolais heten , waaraan eventueel een dorpsnaam kan worden toegevoegd als de wijn zich onderscheidt. Hetzelfde gebeurt al in de Rhône-vallei en in de Languedoc. De tien crus du Beaujolais, de dorps-appellations, blijven onder deze benaming gehandhaafd.
Verder wordt er in de pr-sfeer gewerkt aan een ‘revival’ van de gamay-druif, de enige die wettelijk voor een rode Beaujolais staat ingeboekt. Deze druif komt overigens ook beperkt voor in Bourgogne- en Loire-wijnen. Voor het eerst is er volgend jaar februari in Lyon een gamay-concours, waarvoor Beaujolais-boeren wijnen kunnen inzenden. Een internationaal samengestelde jury van ervaren proevers beoordeelt wie daar als besten uitkomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten