donderdag 31 maart 2011

Geen hoofdpijn na wijndrinken

Canadese wetenschappers aan de University of British Columbia hebben een nieuwe wijngiststam ontwikkeld die het krijgen van hoofdpijn kan voorkomen na het nuttigen van een glas wijn. Health Canada, Environment Canada, de U.S. Food and Drug Administration én Zuid-Afrika hebben deze ‘malolactic yeast’ – met handelsnaam ML01 – goedgekeurd voor commerciële toepassingen.

De nieuwe stam van gistcellen helpt bij het reduceren van zogenaamde amines, de chemische componenten in vooral rode wijn die kunnen leiden tot hoofdpijn, hoge bloeddruk en en migraine-aanvallen. Amines zijn allergene stoffen; histamine is een van de bekendste. Wetenschapper Hennie van Vuuren ontwikkelde een giststam die zowel de alcoholische als malolactische fermentatie in één keer, tegelijkertijd, uit kan voeren. Daarnaast wordt het risico op hoofdpijnklachten of hoge bloeddruk verkleind.



Bron

Beste wijnen boven de 100 euro

In het najaar van 2011 staat een opmerkelijke uitgave gepland, nl. de beste wijnen boven de 100 Euro ©. Initiatiefnemers, auteurs en patenthouders zijn Frank Smulders MW, consultant en docent en Charlotte van Zummeren, hoofdredacteur van Winebusiness.nl en free-lance journaliste. Smulders verklaart desgevraagd: ‘Dit onderwerp is een gat in de markt. Zeg nu zelf, de prijzen van wijnen gaan alleen maar omhoog. In China en Japan komen ze zelfs voor onder de honderd Euro de deur niet meer uit’. En: ‘Uitgevers namen tot onze verbazing zelf meteen contact met ons op, binnenkort maken we een keuze!’ Charlotte van Zummeren kon ten tijde van deze publicatie nog geen reactie geven omdat zij druk is met proeven en schrijven.

Smulders vanuit zijn consultancy job in Oostenrijk: ‘Nadat we dit idee in besloten kring geventileerd hebben, kwamen de proef flessen als vanzelf naar ons toe. Maar we hebben nog plek over. Geïnteresseerden importeurs en producenten kunnen nog contact opnemen via winebusiness.nl’. Kan Smulders wellicht een tipje van de sluier lichten, waar komen de beste wijnen boven de 100 Euro vandaan: ‘Haha, ik zeg lekker niks.’



Bron

woensdag 30 maart 2011

Top 100 London International Wine Fair

De 31e London International Wine Fair wordt dit jaar georganiseerd van 17 tot en met 19 mei a.s.. Ook dit jaar zal The Wine Gang de beroemde Top 100 samenstellen. Deze groep bekende Britse wijncritici staat in hoog aanzien en werkt volledig onafhankelijk. Daarom wordt de Top 100 gezien als een nuttige barometer van trends in de internationale wijnhandel. Dit jaar zal de Top 100 niet een, maar vijf verschillende trends, weergeven. De thema’s voor dit jaar zijn:

• Aromatische druivenrassen
• Verschillende pinot variëteiten
• Rhône druivenrassen wereldwijd
• Biologische en biodynamische wijnen
• Verrassende wijnen

De wijnen uit de Top 100 zijn afkomstig uit zowel de oude als de nieuwe wijnwereld en vanzelfsprekend worden zij geselecteerd op hun uitstekende prijs / kwaliteitverhouding. The Wine Gang bestaat uit door Tom Cannavan van wine-pages.com, Jane Parkinson van The Drinks Business, Anthony Rose van The Independent, Joanna Simon van House & Garden en David Williams van The Observer. Het idee achter The Wine Gang is simpel: elke maand proeven de leden duizenden wijnen. Echter vanwege de beperkte plaats in de media kunnen niet alle wijnen worden besproken. Daarom selecteren de leden van The Wine Gang iedere maand de beste 200 wijnen, zodat deze informatie toch de consument bereikt. De toegang tot LIWF is gratis en uitsluitend bestemd voor professionals. Meer info: www.londonwinefair.com . Bezoekers kunnen zich hier gratis inschrijven voor de beurs.

Bron

dinsdag 29 maart 2011

Château Margaux komt met een derde wijn

Château Margaux lanceert een derde wijn naast Chateau Margaux en de tweede wijn Pavillon Rouge. De naam van de wijn is nog niet bekend gemaakt, maar die is waarschijnlijk eenvoudig en ‘to the point', Margaux managing director Paul Pontallier vertelde dit aan Decanter.com. 'We hebben steeds hogere omzetten met onze selectie voor Pavillon Rouge, maar de 2009 vintage was zo goed en alle vaten waren dat jaar zo goed, dat we het opportuun achten om een derde wijn van het landgoed te creëren.' Tot nu toe was de wijn die volgens ons niet goed genoeg was voorde kwaliteit voor Pavillon Rouge gebruikt voor een generieke AOC Margaux die meestal door een wijnhandelaar werd gemaakt. Daadwerkelijk betekent dit dat er nu vier niveaus van wijn van Chateau Margaux zijn.

Bron

maandag 28 maart 2011

Het einde van de Châteaux Lafite, Pétrus en Latour?

's Werelds meest beroemde wijngaarden in het Franse Bordeaux zijn verzwakt door de klimaatswijziging. Druiven, vooral de rassen die door de jaren heen werden verfijnd om wijn te maken, zijn uitzonderlijk gevoelig. De stijgende temperatuur maakt dat de druiven sneller rijpen dan goed is om topwijnen als Lafite, Pétrus en Latour te produceren.


Volgens kenners zouden voormelde wijnen tegen 2050 niet eens meer bestaan. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Verschillende wijnboeren zijn daarom al overgeschakeld op genetisch-gemanipuleerde warmtebestendige druiven, al vreest men ook hier dat deze klonen slechts tegen kleine temperatuursverschillen gewapend zijn.

De wijnboeren zeggen al drie decennia lang temperatuursverschillen te noteren die uitzonderlijk zijn voor het nochtans grillige klimaat van de Bordeauxstreek. Klimaatswetenschappers trokken pas veel later aan de alarmbel. (FZ)


Bron

vrijdag 25 maart 2011

EuroCave ShowCave – wijnkast met uitstraling

De ShowCave is het paradepaardje uit de Pro serie wijnkasten van EuroCave. Ieder aspect aan deze wijnvitrine is uniek, zowel het exterieur als het interieur. De ShowCave zorgt voor een unieke presentatie van de wijnen en brengt op een moderne manier de sfeer van een authentieke wijnkelder tot leven. De ShowCave is geschikt voor zowel de particuliere als professionele wijnliefhebber.


Deze één temperatuurzone wijnvitrine is geschikt voor 180 flessen, instelbaar tussen de 6 en 20°C en daarmee zeer geschikt voor het bewaren of serveren van de wijn. De plateaus zijn verstelbaar en de wijnflessen kunnen zowel horizontaal als schuin opgelegd worden voor een fantastische presentatie. De spiegel op de achterwand en de amberkleurige verlichting zorgen voor meer diepte en een nog mooiere presentatie van de wijnen. De glanzend zwarte afwerking en de full glasdeuren passen in iedere ruimte en zelfs de achterzijde is mooi afgewerkt, waardoor de kast ook als scheidingswand gebruikt kan worden.

De ShowCave is het perfecte antwoord op de maatwerk wijnwanden, waarbij visibiliteit, uitstraling en sfeer de keywords vormen. EuroCave laat met de ShowCave, naast de beste kwaliteit en functionaliteit, ook het showelement extra tot zijn recht komen. Daarbij kunnen meerdere ShowCaves op een eenvoudige manier aan elkaar verbonden worden zodat een moderne wijnwand ontstaat.

EuroCave is producent van een groot assortiment wijnkasten, wijnrekken, wijnkelder koelingen en diverse wijn per glas systemen voor zowel de consument (www.eurocave.nl) als voor de betere Horeca (www.eurocave-professional.nl). Sinds de ontwikkeling van de eerste wijnkast door EuroCave, ruim 35 jaar geleden, is EuroCave innovator op het gebied van het bewaren, serveren en presenteren van wijn. De producten van EuroCave onderscheiden zich in een ruim assortiment, hoge kwaliteit en service, ergonomische ontwikkelingen, levensduur en verhoging van het wijngenot.


Duitse export stijgt

Duitsland heeft in 2010 meer kwaliteitswijn uitgevoerd dan in het jaar daarvoor. De groei, meldt het Duitse Wijninstituut, werd becijferd op 8 % en liep op tot 1.25 miljoen hectoliter. De omzet steeg met 6 % tot 285 miljoen euro. Vooral de inkomsten van export naar overzeese landen boden compensatie voor de negatieve gevolgen van de economische crisis. De belangrijkste Duitse exportmarkt is de Verenigde Staten. Daar werd 17 % meer omzet geboekt. Direct daarna volgt Nederland. Daar werd 6 % meer in volume afgezet, maar in geld bleef de omzet 3 % achter bij het resultaat van vorig jaar.
Bron

donderdag 24 maart 2011

Mousserende wijn ook in 2010 populair

De verkoop van mousserende wijnen blijft stijgen (+11%), al is het groeipercentage minder dan voorgaande jaren. Dit maakte het Productschap Wijn vandaag bekend in het Bel Air Hotel in Den Haag naar aanleiding van het marktonderzoek naar de consumptie en verkoop van wijn in Nederland in het afgelopen jaar. Het productschap liet het marktonderzoek in 2010 uitvoeren door AC Nielsen.


De nieuwe wereld wijnen blijven in belang toenemen en beslaan inmiddels bijna 45% van de totale stille wijn omzet. Chili is de grootste groeier in volume (+11%).

Binnen de traditionele wereld wijnen is de daling van het volume nog steeds voor een groot deel toe te wijzen aan Franse wijn. Rosé daalt in 2010 in belang binnen de stille wijnen verkopen. Deze daling lijkt sterk samen te hangen met het slechtere weer tijdens het 'Rosé-seizoen'.

Een op de vier flessen stille wijn wordt onder promotie verkocht. Spaanse en Australische wijn zijn koploper met betrekking tot promotionele verkopen. Van deze landen wordt bijna 1 op de 2 flessen verkocht onder promotie.

Nederlanders dronken in 2010 gemiddeld 21,8 liter wijn per hoofd van de bevolking.

De regionale verschillen in Nederland zijn qua bestedingen soms groot.

In Noord-Holland (exclusief Amsterdam) besteedde de consument in 2010 in de supermarkt gemiddeld € 72,70 aan stille wijn. In Limburg was dit € 43,70 per persoon.

De supermarktbestedingen voor Port, Sherry en Vermouth zijn veruit het hoogst in de provincie Zeeland. In Zeeland besteedde de consument in 2010 € 9,60, terwijl dit in Noord-Holland circa € 3,80 per persoon was.

Uit onderzoek blijkt dat de consument in het algemeen een ruime keuze (zeer) belangrijk vindt (81,4%). Om binnen de ruime keuze makkelijker te kunnen kiezen geeft de consument aan graag te willen proeven (58%). Daarnaast blijkt er behoefte te bestaan aan kaartjes met smaakbeschrijvingen (45,9%) al dan niet in combinatie met informatie over wijn-spijs combinaties (30,2%). Ook een herkenbaar etiket blijkt belangrijk te zijn (24,3%).

Consumenten die wijn voornamelijk via internet kopen zijn zeer tevreden over dit aankoopkanaal. Ten opzichte van de andere aankoopkanalen biedt internet significant meer gemak; de bestelling wordt thuis bezorgd, men kan rustig zoeken en men kan uitgebreide informatie vinden over de wijnen.

Consumenten die geen wijn via internet kopen, lijken belemmerd door onzekerheid. 74,4% geeft aan dat zij de wijn graag willen vasthouden, 30,8% vindt de bezorgkosten te hoog en 36,8% geeft aan geen toegevoegde waarde van het kopen van wijn via internet te zien. Deze laatste groep bestaat voornamelijk uit 65-plussers (48,8%).

De potentie van biologische wijn[1] is hoog. 30% van de consumenten geeft aan regelmatig biologische producten te kopen, hiervan koopt slechts de helft regelmatig biologische wijn.

Men geeft aan niet goed te weten waar biologische wijn verkrijgbaar is (39%). Daarnaast twijfelt men aan de betrouwbaarheid van de claim (35%). Voor 32% zou een officiële kwalificatie / logo bijdragen aan de koopintentie van biologische wijn.

Bron

Webshop voor sterwijnen voor thuis

Nederland heeft een nieuwe wijnwebsite die alleen wijnen aanbiedt die in sterrestaurants worden geschonken. ‘De beste sommeliers van Nederland bepalen het assortiment van onze wijnsite,’ zeggen de makers van Sterwijnenthuis.nl.

De online wijnwinkel is vorige week van start gegaan. Per wijn staat vermeld in welke restaurants deze wordt geschonken. Wijnkaarten van de sterrestaurants vormen de bron van Sterwijnenthuis.nl. Naast Michelinrestaurants staan er ook wijnen op van restaurants uit de Top 100 van Lekker en uit de Gault Millau.

‘Wij bieden alleen wijnen aan die in de beste restaurants van Nederland worden geschonken. Consumenten worstelen vaak met de vraag wat een goede wijn is. Wij verkopen de keuze van de beste sommeliers van Nederland,’ zegt mede-eigenaar Gijs den Hollander.

Sommelier Lennaert Lonterman van sterrestaurant Wolfslaar is blij met het initiatief. ‘Hoe vaak komt het niet voor dat je lekker hebt gedineerd met mooie wijnen en dan thuis komt en dan niet meer weet welke wijnen er zijn geschonken? Dankzij deze site kun je de wijn terugvinden en er ook thuis van genieten.’

Volgens Den Hollander zijn er ook restaurateurs die nog wat terughoudend zijn vanwege bijvoorbeeld de marges die zo inzichtelijker worden. ‘Maar daar zijn we niet bang voor. Volgens ons neemt wijnverkoop op internet een grote vlucht. Daarnaast zullen er mensen zijn die vanwege onze site juist een bezoekje gaan brengen aan een sterrestaurant om de wijn-spijs combinaties te proeven.’

Bron

woensdag 23 maart 2011

EuroCave Pro serie – wijnkasten voor de Horeca

Voor de Horeca biedt EuroCave een geheel nieuwe reeks professionele wijnkasten, speciaal afgestemd op de behoefte en de eisen voor intensief gebruik. De EuroCave Pro serie is door haar unieke uitstraling een aanwinst in iedere Horeca gelegenheid en zal de wijnomzet direct verhogen.

EuroCave Professional zet 5 verschillende series op de markt die allen verschillen in afmeting, uitstraling, gebruik en mogelijkheden, zodat er voor iedere situatie een passende wijnkast is. Uniek en gelijk aan alle wijnkasten uit de professionele serie is het robuuste handvat en de RVS stootplaat onderaan de deur.

De grootste wijnkast heeft een capaciteit van 190 flessen en de kleinste van 40. Voor kleine ruimtes zijn er speciale afmetingen verkrijgbaar. Verlichting, alarm, presentatiemogelijkheden, Hand van de Sommelierplateaus zijn enkele mogelijkheden die de professionele EuroCave wijnkasten serie te bieden heeft.

EuroCave is producent van een groot assortiment wijnkasten, wijnrekken, wijnkelder koelingen en diverse wijn per glas systemen speciaal ontwikkeld voor de professionele gebruiker. (www.eurocave-professional.nl). Sinds de ontwikkeling van de eerste wijnkast door EuroCave, ruim 35 jaar geleden, is EuroCave innovator op het gebied van het bewaren, serveren en presenteren van wijn. De producten van EuroCave onderscheiden zich in een ruim assortiment, hoge kwaliteit en service, ergonomische ontwikkelingen, levensduur en verhoging van het wijngenot.



Voor meer informatie kijkt u op : http://www.eurocave-professional.nl/
Voor onze particulieren producten kijkt u op : http://www.eurocave.nl/

Nederlandse wijnmarkt blijft tot 2014 groeien

Tussen 2005 en 2009 is de consumptie van wijn in Nederland gestegen met 7,2% (+2,889 miljoen kisten) tot een totaal van 42,87 miljoen kisten, ofwel 514,5 miljoen flessen (385,8 mln. liter). Deze toename plaatst Nederland op een derde positie in Europa achter het Verenigd Koninkrijk en Zweden met betrekking tot snelst stijgende wijnkopers (in volume) tussen 2005 en 2009. De trend zal zich volgens de Vinexpo/IWSR studie verder voortzetten tussen 2010 en 2014 (+6,45%). Daar staat tegenover dat een deel van die groei zal komen van consumenten die wijn verkiezen boven gedistilleerd. De consumptie daarvan is volgens de IWSR-analisten met ruim 5% afgenomen tussen 2005 en 2009).


Deze en vele andere cijfers werden 17 maart j.l. aan de Nederlandse handel en media gepresenteerd. Uit de cijfers komt naar voren, dat Nederland als relatief klein landje toch een rol van betekenis speelt in de internationale wijnhandel en -wijnconsumptie. Uit de cijfers komt naar voren, dat Nederland het twaalfde belangrijkste wijnconsumerende land van de wereld is en zelfs het vierde importland van wijnen ter wereld (en het derde in Europa achter het Verenigd Koninkrijk en Duitsland). Wat rosé betreft staat Nederland op de zesde plaats op de wereldranglijst.

De database van de IWSR is opgezet in 1971 en is de grootste en meest gedetailleerde informatiebron van de wereldmarkt voor alcoholische dranken. Voor het negende achtereenvolgende jaar, heeft de Vinexpo, de internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd, opdacht gegeven voor een gedetailleerd onderzoek over de wereldconsumptie van wijn en gedistilleerd, de productie ervan en internationale handel erin. Met voorspellingen voor de komende 5 jaar, tot 2014. Dit onderzoek beslaat 28 wijnproductielanden en 114 wijn- en gedistilleerd ondernemingen.

Bron

maandag 21 maart 2011

EuroCave op Prowein

In Düsseldorf is van zondag 27 tot en met dinsdag 29 maart weer de internationale vakbeurs ProWein. Op deze editie zijn ruim 3.500 leveranciers - een nieuw record - aanwezig uit de hele wereld. Voor de eerste keer is Japan van de partij. Naast wijn biedt de beurs ook distillaten. Laatstgenoemde variëren van gerenommeerde klassiekers tot specialiteiten van regionale distilleerderijen.
Er worden meer dan 36.000 internationale bezoekers verwacht. Een hoogtepunt van ProWein is ook dit jaar weer de centrale proeverij met meer dan duizend wijnen. Ze staat deze keer in het teken van 'Trends Experiences: traditioneel versus modern' of 'Hoe vinologie wijnstijlen bepaalt'.

Verder neemt het Duitse Wijninstituut DWI zijn Pinot Trio mee naar een lezing over de verschillen tussen Weiss-, Grau- en Spätburgunders. En onder de naam Down2Earth bieden diverse exposanten uit vijf productiegebieden van de zogenaamde nieuwe wereld ook dit jaar weer workshops aan. De presentatie van het California Wine Institute zal ook niet ontbreken. In 2010 kwam hier voor het eerst ook een groep uit New York bij. Dit jaar wordt het Amerikaanse programma aangevuld met gezamenlijke stands uit de staten Washington en Oregon.

Verder presenteert Israël haar wijnen onder het motto 'mooie structuur, kruidige aroma's', nodigt chocolatière Sabine Pauly iedereen uit voor 'gepassioneerde verleidingen' met Vallendar-brandewijnen, organiseert CIVA, het genootschap van elzaswijnen, een wijn- en specerijenproeverij en is East meets West de titel van een proeverij met Japanse sake en kaas.

EuroCave is producent van een groot assortiment wijnkasten, wijnrekken, wijnkelder koelingen en diverse wijn per glas systemen speciaal ontwikkeld voor de professionele gebruikers (www.eurocave-professional.nl). Sinds de ontwikkeling van de eerste wijnkast, ruim 35 jaar geleden, is EuroCave innovator op het gebied van het bewaren, serveren en presenteren van wijn. De producten van EuroCave onderscheiden zich in een ruim assortiment, hoge kwaliteit en service, ergonomische ontwikkelingen, levensduur en verhoging van het wijngenot. Bezoek tijdens Prowein onze stand in hal 3, stand 3A07 voor de presentatie van de nieuwe EuroCave Pro serie, de ShowCave en het unieke wijn per glas systeem SoWine Pro.


De nieuwe Showcave.
 
Meer info over onze producten vind je op http://www.eurocave.nl/ en http://www.eurocave-professional.nl/ .

Eerste Chinese organische wijn op fles

China is anno 2011 de ultieme lievelingsmarkt geworden van Europese wijnhuizen -en makelaars. Chinezen blinken echter niet alleen uit in hun koophonger op veilingen of zelfs van châteaux, maar we zouden nog vergeten dat ze zelf ook aan hoog tempo wijn produceren, in ene poging ook in dat marktsegment een hoofdrolspeler te worden.


U wilt een klinkend bewijs van deze moderne Chinese wijnindustrie? Wat dacht u hiervan: zopas werd de allereerste organische wijn van Chinese makelij boven de doopvont gehouden.

Uitgestorven cabernet-kruising

Het bericht rolde net binnen toen de duizenden afgevaardigden in de hoofdstad Peking bij elkaar kwamen voor het jaarlijkse nationaal volkscongres. Buiten de gebruikelijke retoriek van premier Wen Jibao, die 2011 o.a. als “het jaar van de blijdschap en stabiliteit” bestempelde, wil China zijn vervuilersimago oppoetsen en m.a.w. zijn economie duurzamer en groener maken.

Binnen zo’n visie past natuurlijk perfect de blijde boodschap van de Yantai Changyu Pioneer Wine Company Limited, een onderdeel van het nog grotere conglomeraat de Yantai Changyu Group Company Limited. Want vanuit hun winery, gevestigd in Yantai (Shandong provincie), heeft dit bedrijf zonet zijn eerste cuvee gelanceerd op basis van organisch geteelde druiven.

Een project in samenwerking met TxB International Fine Wines, een bekend oenologenteam dat wereldwijd wijnproducties adviseert en straks ook de commercialisatie van deze groene wijn op zich zal nemen, onder leiding van Lenz Moser. Dit multiculturele team sleutelde maar liefst vijf jaar lang aan een organische cuvee op basis van cabernet gernischt, een kruising tussen cabernet sauvignon en cabernet franc, die al sedert 1892 in China populair is, maar elders uitgestorven.

Terwijl in de Chinese wijnbouw namelijk een rendement van 30.000 ton geplukte druiven per hectare zowat de norm is, zweefde de opbrengst van deze Cabernet Gernitscht slechts rond de 7000 à 8000 ton, dus amper een kwart. En aangezien de Yantai Changyu Pionier Wine Company de grootste is in China qua productie en verkoop van wijn, brandy, mousserende wijn en zogeheten ‘tonic wines’, bovendien ook een marktleider is inzake wijnverpakkingsmateriaal zoals kurk of capsules in aluminium of PVC, plus nog eens voorziet in transportdiensten en wijntechnologieën voor zowel import als export, kan deze lancering véél invloed hebben op de rest van de lokale wijnindustrie. Industrie die absoluut nood heeft aan zowel trendsetters, als normzetters.

Bron

vrijdag 18 maart 2011

Chinese juweliersketen koopt Franse wijngaard

De Chinese juweliersketen Tesiro heeft in de regio Bordeaux een Franse wijngaard gekocht. Het gaat om Chateau Laulan Ducos, dat sinds 1911 eigendom was van de familie Ducos.


De 41-jarige topman Shen Dongjun van Tesiro is wijnliefhebber en wil in zijn thuisland een markt ontwikkelen voor de Medoc-wijn waarvan de wijngaard 150.000 flessen per jaar produceert. De voormalige 34-jarige eigenaar Frederic Ducos blijft voor de Chinese firma op de wijngaard werken als directeur.

Tesiro heeft een jaarlijkse omzet van 15 miljoen euro. Bij de vierhonderd winkels van de keten in het zuid-oosten van China werken drieduizend mensen.

Laulan Duclos is de vijfde Franse wijngaard in de regio Bordeaux die in Chinese handen komt. Chinese bedrijven kochten eerder al Latour-Laguens in 2008, Richelieu in 2009, Chenu Lafitte in 2010 en De Viaud in 2011.

Bron

dinsdag 15 maart 2011

Wereldwijde wijnconsumptie in de lift

Met het herstel van de wereldeconomie zat in 2010 ook de wereldwijde wijnconsumptie weer in de lift. De Franse wijn- en drankenexport zette vorig jaar 9,09 miljard euro om; 18,3 procent meer dan in crisisjaar 2009. Onderzoeksbureau Global Industry Analysts (GIA) verwacht dat de mondiale wijnconsumptie blijft groeien. Volgens GIA wordt in 2015 wereldwijd zo'n 26,12 miljard liter wijn geconsumeerd.


De echte groei komt uit Azië

De wijnverkoop in Europa en Amerika stijgt langzaam, maar de echte groei komt uit Azië. Naar verwachting zal de wijnmarkt in dit werelddeel op jaarbasis met tientallen procenten groeien. Claude de Jouvencel, president van de Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux (FEVS): "De Aziatische markten zijn het meest dynamisch, zeg maar de locomotieven van de Franse wijnindustrie".

De Jouvencel meldde tevens dat China voor het eerst voorkomt in de topvijf van belangrijkste Franse wijn- en sterke drankimporteurs. China was in 2010 goed voor een omzetstijging van 78,8 procent (565 miljoen euro). In Hongkong nam de verkoop van Franse wijn zelfs met 90 procent toe en in Singapore werd 40 procent meer Franse wijn gedronken. Het gaat hierbij niet om goedkope wijn. Sinds 2001 zijn de Chinezen bijvoorbeeld 35 keer zoveel Bordeauxwijn gaan drinken. Daarmee is China wereldwijd al de grootste afnemer van duurdere Bordeauxwijnen in de prijscategorie drie- à vierhonderd euro.

De Chinese wijnmarkt verdubbelde de afgelopen vijf jaar in omvang, en hiervan profiteren uiteraard niet alleen de Fransen. Het Spaanse wijnmagazine 'El Correo del Vino' maakte onlangs bekend dat de verkoop van Spaanse wijn in China met 465 procent is gestegen; van 8,4 miljoen liter in 2009 tot 47,3 liter in 2010. Dit heeft gedeeltelijk te maken met de grote hoeveelheden Spaanse 'bulkwijn' die China invoert om te mengen met lokaal geproduceerde wijn.

Lucratieve mogelijkheden in Zuid-Korea

Zo'n vijftien geleden dronken de Chinezen nog nauwelijks wijn, net als nu in Zuid-Korea het geval is. En daar ziet De Jouvencel dan ook lucratieve mogelijkheden. "De dag dat we daar contracten sluiten, zou dat goed nieuws betekenen voor onze export."

maandag 14 maart 2011

Dure Shiraz uit 1957

Op de jaarlijkse wijnveiling van Penfolds in Australië heeft een Shiraz 1957 Penfolds St.Henri maar liefst 7000 euro opgebracht. Niemand verwachtte dat die fles het tienvoudige van de geschatte waarde zou opleveren. De St.Henri werd niet als een ‘collectable ’wijn beschouwd. Hij werd zelden bewaard maar meestal meteen gedronken. Dat is de reden dat die wijn zeldzaam is geworden en derhalve interessant voor verzamelaars. Ook de jaargangen 1955, 1959 en 1971 van de St.Henri brachten meer op dan de Penfolds Grange, tot nog toe de duurste wijn van Australië.

vrijdag 11 maart 2011

26,12 miljard liter wijn

De wereld heeft dorst: 26,12 miljard liter wijn


26,12 miljard liter: dat is het onvoorstelbare volume wijn dat we globaal tegen 2015 door onze dorstige kelen zullen gieten. In een rapport “Wine: A Global Strategic Business Report” berekende G.I.A (Global Industry Analysts) de wereldwijde consumptie en kwam tot de conclusie dat er veel drijvende krachten zijn die opnieuw de groei van de wijnniche ondersteunen. We citeren: “...propelled by substantial demand world over, a direct result of increasing adaptation of western lifestyles, rising affluence and sophistication levels and consumer shift towards premium alcoholic beverages.”

Vooral het feit dat er in steeds meer groeieconomieën zoals China of Indië een koopkrachtige middenklasse is ontstaan, die maar al te gulzig wijn in haar lifestylepatroon opneemt, zorgt ongetwijfeld voor een boost-effect. Het potentieel in die relatief nieuwe afzetmarkten lijkt inderdaad gigantisch, ook al zijn ze in deze fase vaak nog labiel en risicorijk (lees o.a. Chinese wijnmarkt is nog heel dubieus (1) en (2), of Is China de wijnmarkt van de toekomst?).

Alhoewel: het type consument en zijn voorkeuren verandert ook stilaan in deze nieuwe afzetmarkten. Waar tot voor kort in landen als China of Rusland de belangstelling in wijn beperkt bleef tot consumenten van middelbare leeftijd, merken we tegenwoordig dat het product vooral aantikt bij een groeiende groep van jonge consumenten, die duidelijk wijn verkiezen boven andere alcoholische dranken. Het is ook die categorie jonge wijnliefhebbers die zich steeds vaker laat inspireren door marketingcampagnes of informatie die via het internet wordt verspreid en daardoor ook verantwoordelijk is voor de enorme sprong van e-commerce.

Bovendien speelt nog een andere factor een stimulerende rol. Naarmate er steeds meer medische studies worden gepubliceerd die de gezondheidsbonus van een matig wijnverbruik beklemtonen, verstevigt dit nog eens de marktpositie van wijn, vaak ten koste van sterkedrank of bier.

Het rapport laat nog maar eens zien dat de machtsbalans tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ wijnproducerende landen zoetjesaan kantelt. Uiteraard blijven de ‘klassieke’ Europese wijnnaties als Italië, Frankrijk en Spanje de globale markt voorlopig nog domineren, maar de competitie vanuit de Nieuwe Wereld wordt scherper en scherper. Hun productieapparaat moderniseert met de dag en vaak blijkt hun marketingbenadering ook beter aangepast aan de jongere consument.

Ter illustratie: als we het marktaandeel optellen van de voornaamste Nieuwe Wereld-spelers - de VSA, Argentinië, Australië, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika - dan merken we dat dit van 23 procent in 2005 reeds tot 30 procent was gestegen eind 2008.

Uiteraard moeten we wachten tot de slowdown van de recessieperiode 2008-2009 helemaal is uitgezweet, alvorens we écht kunnen inschatten hoe deze wijnmachtsverhoudingen er actueel uitzien. Want de kwakkelende economie heeft er immers voor gezorgd dat de wijnconsumptie wereldwijd vertraagde, met een toename van de voorraden en overproductie tot gevolg. We citeren opnieuw het G.I.A.-rapport: “Presently, the market is reeling under intense price pressures, triggered by rising competition and global oversupply. The global market for wine witnessed a slowdown in growth during the recessionary years 2008 and 2009. The economic crisis and the subsequent deceleration in consumption, which added to the already existing problem of over production, adversely affected the global wine industry.”

De terugval was, zoals we reeds eerder onderstreepten, vooral een fenomeen in de Europese Unie, als blok nog altijd de numero uno qua wijnverbruik op wereldvlak. De grootste terugval werd genoteerd in Spanje en Frankrijk, terwijl buiten Europa het de Amerikaanse consument was die toen op de rem ging staan. En zelfs in die recessieperiode bleek één trend duidelijk: “Developed markets of the US and Europe were more affected than the emerging markets of Asia-Pacific, Latin America, Eastern Europe and Australasia.”

Voor het lopende jaar klinkt het rapport echter veel enthousiaster over het herstel, dat in 2010 duidelijk werd ingezet: “The wine industry reverted back on the path of gradual recovery, beginning 2010, with improved revival trends reported by global suppliers. Despite poor harvests in some of the major supplying nations, the average per bottle price managed to show improvement. The year 2010 also witnessed improvements in the export and import scenario in line with the improving global economy.”

Als een nieuwe oliecrisis of de sociale turbulentie in het Midden-Oosten geen roet in het eten komen gooien, lijkt niets voorlopig de relance van de wijn -en drankenmarkt te kunnen stoppen.



Bron

donderdag 10 maart 2011

Nieuw wijnboek van Onno Kleyn

In april verschijnt er een nieuw wijnboek van Onno Kleyn: 'Weg van wijn'. In dit boek vertelt Kleyn de lekkerste wijnverhalen over wijngebieden in Frankrijk, Italië en andere mediterrane landen. Het boek bevat informatie over zestig streken, tachtig bekende en onbekende wijnmakers en honderden wijnen. 'Van gierenwijn uit Zuid-Italië tot rood uit de Bekaavallei, van gedroogde Juradruifjes tot met zeezout bestoven wit uit Galicië.'

Onno Kleyn

Onno Kleyn - tevens columnist voor By the Grape - is een van de bekendste culinaire/wijnschrijvers van Nederland. Hij schrijft voor vele bladen over eten en wijn en verzorgt wekelijks twee rubrieken in de Volkskrant. Kleyn is Frankrijk- en Italiëkenner en heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Bron

woensdag 9 maart 2011

Hoogste wijnkelder

Mooiste wijnkelder op 10.000 meter hoogte is Australisch


Het jaar is nog vrij jong en toch vliegen de lijstjes ons al rond de oren. Bijna letterlijk deze keer, want het magazine Business Traveller maakte zopas in Londen zijn “Cellars in the Sky Award” bekend. Zeg maar de oscars voor de beste wijnkelders - alhoewel: wijnzolder staat hier meer op zijn plaats - bij de internationale vliegtuigmaatschappijen.

Grote winnaar werd andermaal het Australische Quantas, dat zowel in de categorie ‘Business Class’ als ‘First Class’ de hoofdprijs wegkaapte. Maar bovendien werd Quantas nog eens laureaat met de ‘beste witte wijn’, ‘de beste rode wijn’ en ‘de beste mousserende’ in First Class, en kreeg het op de koop toe nog eens drie extra onderscheidingen voor respectievelijk de ‘beste selectie in beide klassen, ‘het homogeenste aanbod in Business Class’ en ‘het homogeenste aanbod in First Class’, kortom 6 deelprijzen in totaliteit.

Hier wordt de wijnliefhebbende zakenreiziger blijkbaar het best vertroeteld:


Wijnpalmares Business Class

1. Qantas
2. Air New Zealand
3. Qatar Airways
4. Malaysia Airlines
5. American Airlines

Wijnpalmares First Class

1. Qantas
2. Qatar Airways
3. All Nippon Airways
4. Cathay Pacific
5. Thai Airways

Opvallende afwezigen in deze Top 5 zijn echter de Europese vliegmaatschappijen. Alleen British Airline en Lufthansa werden twee keer in de ganse competitie vermeld, maar daar bleef het ook bij. Voor de rest is het al down under en Azië dat onze glazen blijkbaar met stijl vult.

Bron

dinsdag 8 maart 2011

Wijngaard overleeft aardbeving

Geen noemenswaardige schade. Dat rapporteerden wijnboeren uit Canterbury vlak na de aardbeving in Christchurch op het Zuid Eiland van Nieuw Zeeland. De boel werd stevig door elkaar geschud, maar de meeste wijnstokken bleven ongeschonden op hun plaats. Lees wat Decanter er vandaag over meldt:

‘Canterbury wine producers are reporting being largely unaffected by the latest Christchurch earthquake.

A 6.3 magnitude earthquake hit at 12.51pm local time but wineries are reporting little damage, with the epicentre to the east of the city in Lyttelton, rather than in the wine growing areas west of Christchurch.

Speaking to Decanter.com within hours of the quake, Celia Bosman of Sandihurst winery said: 'The whole place was swaying but we are fine, we have have been spared this time. We had much more damage last time as we were far closer to the epicentre. '

When the earthquake hit, new tanks were being fitted at Sandihurst to replace those damaged by September's earthquake and work had to be stopped.

Tresillian Estate's Heather Anderson confirmed producers west of the city had escaped relatively unscathed: “We got far more damage last time and are ok because we are out of the city centre.”

Cracroft Chase Vineyards, a producer closer to the city centre in the suburb of Cashmere, also escaped damage to the vineyard and winery but owners Alessandro and Wilma Laryn have suffered damage to their home.

Decanter was unable to contact city centre fine wine retailers Decant and Vino Fino following the earthquake.

Prime Minister John Key confirmed 65 people had died six hours following the first earthquake.

Bron

maandag 7 maart 2011

Prowein 2011

ProWein 2011: De internationale vakwereld bereidt zich voor op het topevenement voor de branche.

Alles wijst op een groot succes. Als we kijken naar het aantal bedrijven dat zich heeft aangemeld voor ProWein, dé ontmoetingsplaats voor de internationale branche van wijn en gedistilleerd van 27 tot en met 29 maart 2011, kan er geen twijfel over bestaan: op de internationale beursagenda mag ProWein niet ontbreken. Ook EuroCave zal haar nieuwe assortiment tonen. EuroCave website: Klik

Onder het motto “To Another Great Year” komen in Düsseldorf ruim 3.500 leveranciers bij elkaar – een nieuw record. Op geen enkele andere beurs vinden handel en gastronomie zo'n uitgebreid, internationaal en actueel overzicht van wijnen en gedistilleerd.

Alle belangrijke producerende landen zijn vertegenwoordigd. Uit Duitsland komen de meeste exposanten (bijna 800), gevolgd door Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en Portugal. Er zijn leveranciers uit circa vijftig landen, waaronder diverse bedrijven uit de zogenaamde nieuwe wereld, zoals Australië, Chili, Californië, Nieuw-Zeeland en Uruguay. Voor de eerste keer is Japan van de partij. Ook uit Oost-Europa is een representatieve afvaardiging aanwezig van circa honderd exposanten uit Bulgarije, Estland, Georgia, Kroatië, Moldavië, Montenegro, Roemenië en Slovenië.

Er worden meer dan 36.000 internationale bezoekers verwacht. Zij kunnen als altijd rekenen op een overzichtelijke indeling waardoor iedereen gemakkelijk zijn weg vindt. Het grote aanbod aan wijnen en mousserende wijnen is ingedeeld naar herkomstland, gedistilleerd is samengebracht in hal 7a. Een hoogtepunt van ProWein is ook dit jaar weer de centrale proeverij met meer dan duizend wijnen. Ze staat deze keer in het teken van “Trends Experiences: traditioneel versus modern” of “Hoe vinologie wijnstijlen bepaalt”.

Behalve gerenommeerde klassiekers als whisky, wodka, gin of calvados brengen de leveranciers ook talrijke bijzondere specialiteiten van regionale distilleerderijen mee. Het aanbod aan gedistilleerd op ProWein bestaat uit diverse nieuwe sterke dranken. Bij ruim driehonderd internationale exposanten kunnen de bezoekers waardevolle ideeën en inspiratie opdoen voor hun assortiment.

Veelzijdig, innovatief en inspirerend – het evenementenprogramma van ProWein 2011 belooft wederom een genot voor de zintuigen te worden. Zo neemt het Duitse Wijninstituut DWI zijn “Pinot Trio” mee naar een lezing over de verschillen tussen Weiss-, Grau- en Spätburgunders. Onder de naam “Down2Earth” bieden diverse gerenommeerde exposanten uit vijf productiegebieden van de zogenaamde nieuwe wereld, namelijk Argentinië, Californië, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, ook dit jaar weer eersteklas workshops aan. De presentatie van het “California Wine Institute” is op ProWein inmiddels niet meer weg te denken. In 2010 kwam hier voor het eerst ook een groep uit New York bij. Dit jaar wordt het Amerikaanse programma aangevuld met gezamenlijke stands uit de staten Washington en Oregon. En terwijl Israël onder het motto “Mooie structuur, kruidige aroma's” zijn grote wijnen presenteert, nodigt chocolatière Sabine Pauly iedereen uit voor “Gepassioneerde verleidingen” van chocolade en uitgelezen Vallendar-brandewijnen. Het genootschap van elzaswijnen, CIVA, organiseert met “Wijn en specerijen” een proeverij met crémants en fingerfood, en “East meets West” is de titel van een spannende proeverij met Japanse sake en kaas.

Meer informatie over ProWein 2011 vindt u op www.prowein.de. In de databank met gegevens over exposanten staat onder “Firmen & Produkte” een aantal zoekfuncties waarmee vakbezoekers zich gemakkelijk kunnen oriënteren en zich goed op de beurs kunnen voorbereiden. Daarnaast profiteren vakbezoekers van de voordelen van het nieuwe bezoekerssysteem van de Messe Düsseldorf. Na registratie worden de tickets online toegestuurd. Hiermee heeft de bezoeker direct toegang tot de beurs, want bij het tonen van het eTicket bij de draaikruizen wordt meteen een badge gemaakt, het persoonlijke toegangskaartje.

Bron

vrijdag 4 maart 2011

Vreemde verslaving: champagneglazen eten

Een man uit Ohio heeft een zeer vreemde verslaving, namelijk: het eten van glazen huishoudelijke producten. In de afgelopen vier jaar heeft hij meer dan 100 champagneflutes en 250 lichtpeertjes gegeten.

Zijn verhaal is in beeld gebracht tijdens een aflevering van het Amerikaanse tv-programma 'My Strange Addiction'. Hierin worden mensen gevolgd die de strijd aangaan met een obsessieve stoornis die hun leven beheerst.

Bron

donderdag 3 maart 2011

Vandalen vernielen 500-jaar oude wijngaard

In Oostenrijk hebben vandalen een historische wijngaard vernield, meldt het persagentschap AP. In de 500-jaar oude wijngaard groeiden oude wijnstokken die beschouwd worden als de bedovergrootvader van Grüner Veltliner. Een of meer onbekenden hakten gisteren de meeste wijnstokken in stukken. Wellicht zijn alle wijnstokken verloren. De wijngaard werd in 2000 herontdekt nabij het dorpje St. Georgen, een voorstad van Eisenstadt in Burgenland, door Michael Leberl, die er had over horen vertellen door zijn moeder. De St. Georgen wijnstokken bleken na onderzoek door experten een kruising te zijn van Tranminer en een voorloper van Oostenrijks populairste witte druivensoort Grüner Veltliner. In 2009 werd de waarde van de historische wijngaard door experten geschat op 100.000 euro. Waarom en door wie de wijngaard vernietigd werd, blijft onduidelijk. Het Oostenrijkse gerecht is met een onderzoek begonnen.



Bron

woensdag 2 maart 2011

Nicolaas Klei wint 'Prijs voor de Pers 2010'

Wijnschrijver Nicolaas Klei heeft op 2 februari de 'Prijs voor de Pers' ontvangen uit handen van Aurora Tarruella, handelsraad van de Ambassade van Spanje. De jury was het er unaniem over eens dat Nicolaas, met zijn eigen verfrissende manier van schrijven over wijnen, de winnaar moest zijn. "Doordat Nicolaas je meeneemt in zijn smaakbeleving en hij met veel humor schrijft, werken zijn wijnrecensies op de smaakpapillen en op de lachspieren."
De eigenzinnige wijnschrijver wist al vele lezers te bekeren tot zijn overtuiging dat wijn niet moeilijk moet zijn, maar lekker. Wekelijks schrijft Nicolaas in Elsevier en AD, en hij publiceerde diverse boeken, waaronder de wijnencyclopedie Tot op de bodem. Sinds 2001 publiceert hij jaarlijks de Supermarktwijngids. Om de week verschijnt er een column van Nicolaas op Bythegrape.com.

De Prijs voor de Pers is een initiatief van ICEX/Vinos de España, onderdeel van het Spaans Promotie Centrum op de Economische en Commerciële Afdeling van de Ambassade van Spanje in Nederland. Het is een jaarlijkse prijs, bedoeld om wijnschrijvers te onderscheiden die inspirerende, creatieve en informatieve artikelen of reportages schrijven over Spaanse wijnen in de Nederlandse taal.
Dit jaar is de zesde editie van de Prijs voor de Pers gehouden. De voorgaande edities zijn gewonnen door: Hubrecht Duijker (2005), Gert Crum (2006), Onno Kleyn (2007) Harold Hamersma (2008) en Ellen Dekkers (2009).


Bron

dinsdag 1 maart 2011

Terug naar de kurk

Schroefdoppen? Menig wijnboer zweert er inmiddels bij. Geen kurkschimmel meer. En na jaren blijft ook witte wijn onder zo’n metalen dop nog fris. Dan hebben ze geluk gehad, weten ze inmiddels in Zuid Afrika. Want daar is Klein Constantia nu teruggekomen van het besluit dat ook de topwijnen van een schroefdop werden voorzien. De Reserve Perdeblokke Sauvignon Blanc, vlaggeschip van dit huis, krijgt in het vervolg weer een degelijke kurk. Waarom? Omdat de wijn onder schroefdop reductieve karakteristieken ontwikkelde, aldus wijnmaker Adam Mason. De wijn ligt voor botteling 10 maanden op stevige lies en brengt in de fles nog eens 10 maanden door voordat hij op de markt komt. Bij die wijnstijl bestaat er extra risico dat er zwavelige tonen in de wijn komen. En die worden, is bij herhaald doorproeven gebleken, onder een schroefdop nog eens versterkt. Bij normaal gekurkte wijnen, aldus Mason, is dat bij Klein Constantia nog nooit voorgekomen.


Bron