maandag 21 maart 2011

Eerste Chinese organische wijn op fles

China is anno 2011 de ultieme lievelingsmarkt geworden van Europese wijnhuizen -en makelaars. Chinezen blinken echter niet alleen uit in hun koophonger op veilingen of zelfs van châteaux, maar we zouden nog vergeten dat ze zelf ook aan hoog tempo wijn produceren, in ene poging ook in dat marktsegment een hoofdrolspeler te worden.


U wilt een klinkend bewijs van deze moderne Chinese wijnindustrie? Wat dacht u hiervan: zopas werd de allereerste organische wijn van Chinese makelij boven de doopvont gehouden.

Uitgestorven cabernet-kruising

Het bericht rolde net binnen toen de duizenden afgevaardigden in de hoofdstad Peking bij elkaar kwamen voor het jaarlijkse nationaal volkscongres. Buiten de gebruikelijke retoriek van premier Wen Jibao, die 2011 o.a. als “het jaar van de blijdschap en stabiliteit” bestempelde, wil China zijn vervuilersimago oppoetsen en m.a.w. zijn economie duurzamer en groener maken.

Binnen zo’n visie past natuurlijk perfect de blijde boodschap van de Yantai Changyu Pioneer Wine Company Limited, een onderdeel van het nog grotere conglomeraat de Yantai Changyu Group Company Limited. Want vanuit hun winery, gevestigd in Yantai (Shandong provincie), heeft dit bedrijf zonet zijn eerste cuvee gelanceerd op basis van organisch geteelde druiven.

Een project in samenwerking met TxB International Fine Wines, een bekend oenologenteam dat wereldwijd wijnproducties adviseert en straks ook de commercialisatie van deze groene wijn op zich zal nemen, onder leiding van Lenz Moser. Dit multiculturele team sleutelde maar liefst vijf jaar lang aan een organische cuvee op basis van cabernet gernischt, een kruising tussen cabernet sauvignon en cabernet franc, die al sedert 1892 in China populair is, maar elders uitgestorven.

Terwijl in de Chinese wijnbouw namelijk een rendement van 30.000 ton geplukte druiven per hectare zowat de norm is, zweefde de opbrengst van deze Cabernet Gernitscht slechts rond de 7000 à 8000 ton, dus amper een kwart. En aangezien de Yantai Changyu Pionier Wine Company de grootste is in China qua productie en verkoop van wijn, brandy, mousserende wijn en zogeheten ‘tonic wines’, bovendien ook een marktleider is inzake wijnverpakkingsmateriaal zoals kurk of capsules in aluminium of PVC, plus nog eens voorziet in transportdiensten en wijntechnologieën voor zowel import als export, kan deze lancering véél invloed hebben op de rest van de lokale wijnindustrie. Industrie die absoluut nood heeft aan zowel trendsetters, als normzetters.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten