dinsdag 1 maart 2011

Terug naar de kurk

Schroefdoppen? Menig wijnboer zweert er inmiddels bij. Geen kurkschimmel meer. En na jaren blijft ook witte wijn onder zo’n metalen dop nog fris. Dan hebben ze geluk gehad, weten ze inmiddels in Zuid Afrika. Want daar is Klein Constantia nu teruggekomen van het besluit dat ook de topwijnen van een schroefdop werden voorzien. De Reserve Perdeblokke Sauvignon Blanc, vlaggeschip van dit huis, krijgt in het vervolg weer een degelijke kurk. Waarom? Omdat de wijn onder schroefdop reductieve karakteristieken ontwikkelde, aldus wijnmaker Adam Mason. De wijn ligt voor botteling 10 maanden op stevige lies en brengt in de fles nog eens 10 maanden door voordat hij op de markt komt. Bij die wijnstijl bestaat er extra risico dat er zwavelige tonen in de wijn komen. En die worden, is bij herhaald doorproeven gebleken, onder een schroefdop nog eens versterkt. Bij normaal gekurkte wijnen, aldus Mason, is dat bij Klein Constantia nog nooit voorgekomen.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten