maandag 28 maart 2011

Het einde van de Châteaux Lafite, Pétrus en Latour?

's Werelds meest beroemde wijngaarden in het Franse Bordeaux zijn verzwakt door de klimaatswijziging. Druiven, vooral de rassen die door de jaren heen werden verfijnd om wijn te maken, zijn uitzonderlijk gevoelig. De stijgende temperatuur maakt dat de druiven sneller rijpen dan goed is om topwijnen als Lafite, Pétrus en Latour te produceren.


Volgens kenners zouden voormelde wijnen tegen 2050 niet eens meer bestaan. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Verschillende wijnboeren zijn daarom al overgeschakeld op genetisch-gemanipuleerde warmtebestendige druiven, al vreest men ook hier dat deze klonen slechts tegen kleine temperatuursverschillen gewapend zijn.

De wijnboeren zeggen al drie decennia lang temperatuursverschillen te noteren die uitzonderlijk zijn voor het nochtans grillige klimaat van de Bordeauxstreek. Klimaatswetenschappers trokken pas veel later aan de alarmbel. (FZ)


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten