donderdag 6 januari 2011

Zeldzame wijn ontdekt

Bern’s Steakhouse klinkt niet bepaald chique. Eerder als een vreetschuur waar je flinke lappen vlees kunt wegwerken. Het in Tampa, Florida, gelegen restaurant is echter meer dan de naam doet vermoeden. Ja, je kunt er inderdaad flinke steaks bestellen, maar je kunt er ook heerlijke andere gerechten nuttigen, zoals kreeft, schaal- en scheldieren, foie gras, kaviaar en vele gerechten bereid met truffel. Het is één van de beste restaurants van de Verenigde Staten. Maar wat pas echt bijzonder is aan dit restaurant, is de enorme wijncollectie en een heel bijzondere ontdekking die daar onlangs werd gedaan door een van de sommeliers.

Bern's Steakhouse beschikt over de grootste restaurant wijncollectie ter wereld met bijna 500.000 (!) flessen. Om dit allemaal goed bij te houden werken drie sommeliers fulltime in Bern’s. Het is dan ook geen verrassing dat de sommeliers zo af en toe een verborgen schat ontdekken in de wijnkelder van het restaurant. Maar senior sommelier Eric Renaud zegt dat hij nog nooit een schat heeft ontdekt zoals die ene die hij een paar maanden geleden ontdekte.

“Ik zag deze fles op zijn kant liggen, op de verkeerde manier opgeborgen met een paar flessen ervoor. Dus ik haalde die flessen uit de weg, rolde de fles om en ik keek ernaar en ik dacht: ‘Oh mijn God’,” aldus Renaud. De sommelier hield een zeer zeldzame fles Château Latour uit 1947 in zijn handen… “Ik denk niet dat er iemand in deze business is die niet opgewonden zou raken over een wijn als deze,” voegt Renaud toe.

De zeldzame Bordeaux zal volgende maand worden opgenomen op de nieuwe wijnkaart van Bern’s. De vraagprijs is 30.000 dollar, een recordprijs voor alles wat ooit verkocht is in het restaurant. Maar Renaud noemt het een eerlijke prijs gezien veel deskundigen geloven dat de fles waarschijnlijk voor nog heel veel meer kan worden verkocht op een veiling. Renaud vermoedt dat de fles waarschijnlijk in de jaren ‘60 is gekocht door Bern Laxer, de grondlegger van het restaurant. De zeer zeldzame wijn ligt dus al decennia lang onaangeroerd in de kelder.

Sinds het nieuws van de ontdekking heeft Bern’s al diverse aanvragen van mensen gekregen om de fles te reserveren, maar Renaud zegt dat het zal worden verkocht aan de eerste geïnteresseerde klant die komt eens de Latour op de wijnkaart is geplaatst. Hij merkt op dat wie de fles ook koopt, deze wel in het restaurant gedronken moet worden omdat Bern’s geen vergunning heeft voor de verkoop van alcoholische dranken om mee te nemen.

Er is overigens geen garantie dat de wijn in een uitstekende conditie verkeert en dus nog goed te drinken is. Maar Renaud zegt dat er niet voor de wijn hoeft te worden betaald als deze slecht is.

bron: Wannahaves.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten