zondag 9 januari 2011

Cru Artisan van stal

Het houdt maar niet op in Frankrijk. Nu heeft de Chambre d’Agriculture weer besloten de ‘cru artisan’ nieuw leven in te blazen. Volgend jaar zou die aanduiding zelfs met terugwerkende kracht tot 2001 op het etiket moeten, vindt de Chambre. De kans is groot dat die actie succes heeft. Want de Franse overheid ziet er wel iets in.

Nooit van gehoord? Ken uw klassieken, zeggen ze dan in Bordeaux. Want de ‘cru artisan’ bestaat al anderhalve eeuw. En sinds 1868 is deze aanduiding ook geboekstaafd in de wijnbijbel ‘Bordeaux et ses vins’ van Cocks & Féret. In 1994 kreeg deze classificatie Europese erkenning. En sinds 2006 mogen 44 wijngoederen ‘cru artisan’ op het etiket zetten. Dat geldt voor nog geen 350 hectare in de Médoc, de Haut-Médoc en de zes gemeentelijke appellations Listrac, Moulis, Margaux, Saint Julien, Pauillac en St.Estèphe.
In feite gaat het bij de cru artisan om wijnen die beter zijn dan de instap-categorie, maar niet goed genoeg voor de classificatie cru bourgeois. Wachtkamerwijnen dus, afkomstig van familiebedrijven die alles zelf doen, van wijngaardbeheer tot en met de botteling.Er is nog niets bekend over de manier waarop de keuring voor deze classificatie verloopt. Maar lessen uit het recente verleden rondom de cru bourgeois hebben geleerd dat de oude methoden vaak bronnen van conflicten zijn.

bron: wijnwijs.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten