woensdag 12 januari 2011

Sloveense druif

Ela Hill is een adembenemend mooie heuvel in Slovenië, die onder andere is beplant met de typisch Sloveense druif furmint. Tot voor kort had nog bijna niemand hiervan gehoord. Maar dat gaat veranderen nu er twee Ela Hill wijnen verkrijgbaar zijn voor de Nederlandse consument.

Ela Hill, Slovenië
Slovenië is alweer zeven jaar lid van de EU, maar er zijn maar weinig mensen die weten van de golvende heuvels, pittoreske dorpjes, bruisende rivieren, prachtige kustlijn en ongekende rust. “Het Toscane van het Noorden” wordt het wel genoemd. Wat nóg minder mensen weten, is dat er ook prachtige wijnen vandaan komen. Die maken ze daar al eeuwen. Vroeger in een wat muffe, logge Oostblokstijl, maar tegenwoordig zijn er jonge, gepassioneerde wijnmakers die over de grenzen heen hebben geproefd en modernere wijnen maken. Zoals Mitja Herga, wijnmaker van puklavec & friends. Een jong familiebedrijf waar volop is geïnvesteerd in de kwaliteit van de wijngaarden en de kelders.

Furmint, een lokale druif
Mitja werkt graag met de furmint druif: “de trots van ons gebied, hij levert heerlijk frisse, fruitige wijnen.” De furmint van Ela Hill verleidt met een volle geur van appels en peren en knisperend frisse zuren. Mitja combineert de furmint ook graag met de sauvignon blanc. Volgens wijnschrijfster Noële Ruitenberg is deze originele blend hot bij liefhebbers. “Een inheemse druif als furmint past samen met een bekende internationale druif als sauvignon blanc perfect in het plaatje ‘graag eens wat anders, maar toch vertrouwd’.” In de Ela Hill Sauvignon Blanc & Furmint zorgen de druiven samen voor een fruitige, toegankelijke wijn, met een fijne geur van limoen en vlierbloesem.

De familie Puklavec wil het liefst zoveel mogelijk mensen laten genieten van hun wijnen. Tatjana Puklavec: “Mijn vader Vladimir kocht in 2009 de kelders van de wijnbouwcoöperatie in het dorpje Jeruzalem-Ormož. Samen met mijn zus Kristina en mijn Nederlandse man Jan-Willem Lips verzorg ik nu de export. We zijn ze er trots op dat we onze wijnen nu met iedereen kunnen delen!”

De Furmint en Sauvignon Blanc & Furmint van Ela Hill zijn verkrijgbaar bij Gall & Gall.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten