donderdag 27 januari 2011

Nieuwe identificatie druiven.

Medische onderzoekers uit Texas hebben een nieuwe test ontwikkeld waarmee je precies kunt achterhalen van welke druivenrassen een wijn is gemaakt. Bij deze test worden de tannines in de wijn gemeten en geïdentificeerd.

Dr. Eric Anslyn van de universiteit van Texas en zijn team hebben receptoren ontwikkeld die reageren op de tannines in verschillende druivenrassen. Wanneer de receptoren in aanraking komen met wijn, veranderen ze van kleur. Dit proces wordt geanalyseerd aan de hand van een speciaal computerprogramma. Het team heeft diverse soorten rode wijn onderzocht en kwam tot de ontdekking dat de tannines verschillende patronen opleveren.

De groep heeft ervoor gekozen om rode wijnen te analyseren, omdat deze de meeste tannines bevatten. Ze onderzochten wijnen van uiteenlopende druivenrassen, waaronder zinfandel, cabernet sauvignon, pinot noir, shiraz en gamay, afkomstig van verschillende wijnhuizen. Er zijn geen witte wijnen onderzocht, maar volgens Anslyn kan hierbij dezelfde procedure toegepast worden aangezien deze ook tannines bevatten.

Jarenlang hebben onderzoekers en wijnmakers gebruik gemaakt van andere methoden om druiven te identificeren. Zo kunnen met verse druiven genetische analyses uitgevoerd worden. Er bestond echter nog geen test om druiven te identificeren nadat er wijn van gemaakt was. Het DNA van de druif wordt tijdens het wijnmaakproces namelijk dusdanig afgebroken, dat het tot nu toe niemand was gelukt om de druiven nog te herkennen.

Volgens Anslyn was het niet zijn doel om een hulpmiddel voor de wijnindustrie te creëren. Het team wilde een methode ontwikkelen waarmee bewezen kan worden dat de medische technologie in staat is om te achterhalen uit welke chemicaliën een product bestaat en waar ze vandaag komen. Hij heeft voor wijn gekozen vanwege de complexiteit van het product en omdat veel mensen erin geïnteresseerd zijn.

De test dient nog verder ontwikkeld te worden. Tot nu toe is een beperkt aantal wijnen onderzocht, waarbij op een paar uitzonderingen na de druivenrassen achterhaald konden worden. Het exacte foutpercentage van de test is echter nog niet bekend. Daarnaast is de test nog niet uitgevoerd met blends en oude wijnen.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten