maandag 28 februari 2011

Champagne floreert weer

In 2010 is de export van champagne met 8,9 % gestegen. Het vierde ‘beste’ jaar in de geschiedenis van de “roi des vins”’, heeft het Comité interprofessionnel des vins de champagne (CIVC) gisteren meegedeeld. Er werden 319, 5 miljoen flessen verkocht die meer dan 4 miljard euro binnen brachten. Het record was 338,7 miljoen verkochte flessen in 2007. In de Champagnestreek vinden de producenten dat er nu niet langer sprake is van een crisis .De voorraden zijn aanzienlijk beperkt en alle marken vertonen weer een normaal beeld, aldus comité-woordvoerder Daniel Lorson. De export naar landen buiten de Europese Unie nam toe met 28,7 %. Deze groei kwam voor 29,7 % van de wijnhuizen, voor 22,8 % van de ‘vignerons’ en voor 19,1 % van de coöperatieve kelders. Uitsluitend de wijnboeren die de nationale markt bedienen noteerden een terugval met 3,2 %.

Bron

vrijdag 25 februari 2011

Vin Jaune uit 1773 voor 57.000 Euro

Een 237 jaar oude fles Vin Jaune uit de Jura regio haalde een record prijs van € 57.000 op een wijn veiling in de stad Arbois. De amateur wijn groep die wijn uit 1773 kocht is echter niet van plan om de wijn te verkopen: ze gaan het opdrinken. Zwitserse wijn liefhebber Pierre Chevrier, die de wijn namens de groep kocht, vertelde AFP: ‘mijn passie is het openen en consumeren van mooie flessen en ik ben blij met deze aankoop, die ik met vreugde zal opdrinken.’ Bernard Badoz, oprichter van de jaarlijkse wijnveiling verklaart: ‘eindelijk een Vin Jaune die de hoofdprijs heeft. Een fles voor € 57.000 is niet gek.‘

De druiven voor de historische wijn zijn geoogst tijdens de regeer periode van Louis XV, in hetzelfde jaar als de Boston Tea Party en Captain Cook's voyage in de Antarctische wateren. Jura’s Vin Jaune is beroemd om zijn vermogen lang te ouderen, dankzij de Sherry-achtige rijping in vat onder een voile of laag van gist. Die wijnen zijn uitsluitend van savagnin druiven vervaardigd. Wijnkenners adviseren om de wijn minimaal tien jaar na het bottelen te drinken. Flessen Vin Jaune van vijftig of honderd jaar oud komen vaker voor. De wijn verkrijgt zijn typische gele kleur en aparte smaak tijdens de periode van zes jaar en drie maanden tussen de oogst en het bottelen. De wijn wordt dan in clavelins gedaan (speciale flessen van 62 cl).

Bron

donderdag 24 februari 2011

Apen krijgen wijn tegen griepvirus

De apen in de Royev Ruchey Zoo in de Siberische stad Krasnojarsk zijn op een bijzonder dieet gezet. Om te voorkomen dat zij door bezoekers besmet worden met het griepvirus, krijgen ze dagelijks uien, look en een flinke slok rode wijn.

De stevige drinkers zetten de fles wijn direct aan de lippen. De andere apen worden gevoerd met een theelepeltje.


Bron

woensdag 23 februari 2011

Wijn oplichting

Dure chateauwijnen blijken uit Lidl en Aldi afkomstig:

Het gerecht in Brugge heeft een man ontmaskerd die Lidl- en Aldi-wijnen voor woekerprijzen aan goedgelovige bejaarden verkocht.

De 56-jarige wijnfraudeur uit het West-Vlaamse Tielt maakte een hoogbejaarde adellijke vrouw uit Brugge enkele weken geleden 30.000 euro afhandig. Ze zou daarvoor dure kasteelwijnen geleverd krijgen. In werkelijkheid bleken de flessen afkomstig uit de warenhuizen Aldi en Lidl, en kostte de wijn maar 3 à 4 euro per fles. Voor de oplichter de flessen bij zijn 'klanten' ging afleveren, weekte hij de originele etiketten los en plakte er etiketten van niet-bestaande kasteelwijnen op.
Kennissen van de vrouw, die in een Brugs bejaardentehuis verblijft, informeerden de politie nadat bleek dat de zogezegde kwaliteitswijn goedkope wijn was.

De oplichter werkte samen met een Tunesisch callcenter, dat telefonisch klanten ronselt, bij voorkeur bejaarde mensen die soms dagenlang werden gestalkt tot ze uiteindelijk een bestelling plaatsten. De opgepakte man beweert trouwens zelf ook een slachtoffer te zijn van de mensen achter het callcenter in Tunesië.

Bron

dinsdag 22 februari 2011

Dumpprijzen in Bordeaux

Gewone Bordeaux aoc en Bordeaux Superieur wordt op dit moment tegen dumpprijzen verkocht, omdat de wijnboeren met anders niet te slijten voorraden blijven zitten. Met de export van overige wijnen en vooral die uit het topsegment loopt het goed. Die stijgt als het om de totale volumes gaat en daalt in termen van behaalde prijzen per liter.

Volgens de jongste cijfers van het overkoepelende CIVB was de export in de 12 maanden, eindigend eind oktober 2010 , in volume met 10% toegenomen, maar in waarde met niet meer dan 7%. Dat duidt op een stijgende belangstelling voor de goedkopere wijnen uit dit gebied. Er werd 168 miljoen liter uitgevoerd (waarde bijna € 1,4 miljard). Dat een belangrijk deel van de toename te danken is aan de verkopen naar Aziatische landen zal niemand verbazen.

Met name China meldde zich als grootafnemer met 19 miljoen liter ( +71%) tegen een opbrengst van € 125 miljoen (+98%). Hong Kong kwam ook opzetten met 6,1 miljoen liter (+65%) / € 208 ,mln. (+125%). Verdere resultaten: Japan +14% (13,7 mln. liter /€ 95 mln. +2%), Rusland + 23% (1,6 mln. liter / € 7 mln. ), daarnaast zal ook een deel van de Letse importexplosie (+ 120% / 1,9 mln. liter) naar Rusland zijn doorgevoerd. In de VS bleef de export onveranderd steken op 11,7 miljoen liter (€ 96 mln. -37%). Zoals te zien werd hier massaler overgeschakeld op goedkopere Bordeaux-wijnen. Eenzelfde beeld was te zien in Canada (6,8 mln. liter +7% / € 48 miljoen / -7%. )


Bron

maandag 21 februari 2011

Meeste druivenrassen sterk verwant

Druivenrassen uit de hele wereld zijn veel sterker met elkaar verwant dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een analyse van de genetische blauwdruk van zo'n duizend wijnranken.

Sean Myles (Stanford University) en collega's van verschillende Amerikaanse universiteiten brachten 583 druivenrassen genetisch in kaart. Ze kwamen tot de conclusie dat de meeste druivenrassen verrassend sterk met elkaar verwant zijn, al leveren ze zeer verschillend smakende wijnen op. Volgens de onderzoekers zijn wijnranken over de hele wereld ‘neefjes en nichtjes’ van elkaar. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Wijnbouwers hebben kansen laten liggen

De stamboom die uit de analyse resulteert, maakt duidelijk dat wijnbouwers in de afgelopen zesduizend jaar vele kansen hebben laten liggen. De onderzoekers zijn van mening dat wijnbouwers veel creatiever met de verscheidenheid in druivenrassen hadden kunnen omgaan. In plaats van nieuwe kruisingen uit te proberen, bleven zij steeds maar weer dezelfde variëteiten stekken. Zo wordt de Traminerdruif al duizenden jaren geteeld, terwijl er twintig eerstegraadsverwanten bestaan die ook het proberen waard zouden kunnen zijn.

Aan de andere kant is het goed nieuws dat nog niet alle mogelijke kruisingen zijn doorgevoerd. Hierdoor houden wijnbouwers nog wat marge bij de ontwikkeling van druivenrassen die bestand zijn tegen ziektes en plagen.

Bron

donderdag 17 februari 2011

Klap voor wijnexport Oostenrijk

Het wordt een slecht exportjaar voor Oostenrijkse wijnen. In 2010 werd liefst 30 % minder geoogst dan gemiddeld: 1,76 miljoen liter. Bij de vruchtzetting was er vorst, bleef het koud en regende het veel. Er kwam veel vakmanschap aan te pas om toch nog gezonde, rijpe druiven te kunnen oogsten.

De verwachting is dat een exportval van meer dan 30 % niet is uitgesloten. Van die exportwijn zit nu al ruim 90 % in flessen. De bedoeling is om helemaal van de bulkwijn af te raken. De gebottelde wijnen brachten vorig jaar gemiddeld 2 euro per liter op. Nederland is voor Oostenrijk het vierde belangrijkste exportland, na Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Bron

woensdag 16 februari 2011

Straks aan de Chinese wijn?

Rijke Chinezen zijn dol op dure Franse wijn. Maar het duurt geen tien jaar meer of er ligt Chinese wijn in Franse supermarkten. De kwaliteit zal dan naar verwachting over de hele linie aanzienlijk gestegen zijn. Chinese investeerders steken graag geld in nationale wijngaarden. Ze huren de beste wijnmakers in om straks kwalitatief met andere wijnlanden te kunnen concurreren.

De Vinexpo-organisatie spreekt in een pas verschenen rapport de verwachting uit dat de Chinese wijnproductie in 2014 die van Australië zal hebben ingehaald als het huidige groeitempo aanhoudt. China stijgt dan als wijnproductieland van de zesde naar de derde plaats. Voorzien wordt dat de Chinezen dan 128 miljoen kisten wijn leveren. In 2009 waren er dat nog 72 miljoen.

Bron

Wijnen Lloyd Webber leveren miljoenen op

De wijncollectie van de Britse componist Andrew Lloyd Webber is zaterdag in Hongkong voor 5,6 miljoen dollar (4,14 miljoen euro) onder de hamer gegaan.
De man achter de muziek van beroemde musicals had gekozen voor het veilinghuis van Sotheby's in Hongkong, vanwege de toenemende belangstelling van rijke Chinezen voor exclusieve wijnen.

Van de 746 items die geveild werden, bracht een dozijn flessen Château Petrus uit 1982 het meest op. De koper betaalde 77.564 dollar, zo meldde Sotheby's.
Na de veiling zei Lloyd Webber ernaar uit te zien de kopers van zijn flessen wijn te ontmoeten, wanneer hij in Chinese restaurants dineert.

Bron

dinsdag 15 februari 2011

Port-verkoop stijgt weer

Na tien jaar van daling groeien de portverkopen nu weer. Volgens de meest recente gegevens van de overkoepelende organisatie van portproducenten (AVEP) en van het nationale wijnbureau van Portugal zijn de portverkopen in 2010 voor de eerste keer in 10 jaar weer gestegen.

De toename bedraagt 2,9% (2,2% exportgroei en 7,6% groei van de binnenlandse verkopen) in volume en 5,1% in omzetwaarde. Er werd dus ook een betere gemiddelde prijs gerealiseerd. Er werd in 2010 voor € 370 miljoen aan port verkocht (€ 315,9 miljoen op de exportmarkt en € 54,5 miljoen op de binnenlandse markt. Volgens de AVEP zijn de groeicijfers vooral te danken aan de grote vraag naar de Vintage 2007.

Bron: Slijtersvakblad

De overeenkomst tussen dure wijn en aardolie

Ruwe olie en wijn hebben meer gemeen dan je zou denken. De prijzen van olie en wijn vertonen de laatste 12 jaar namelijk opmerkelijke parallellen. Dat blijkt uit berekeningen van het Internationale Muntfonds (IMF). Bijna elke verandering in de prijs van ruwe olie is steeds gevolgd door een soortgelijke stijging of daling van de ‘Liv-ex Fine wine index’, een Engelse graadmeter die de prijsevolutie van de grote wijnen bijhoudt.


Deze overeenkomst heeft alles te maken met het feit dat China de grootste importeur van dure wijnen is geworden. Volgens het IMF zijn de opkomende economieën verantwoordelijk voor 100% van de toegenomen vraag naar olie. De verminderde vraag naar dure wijnen in de rijke landen zou volledig gecompenseerd zijn door de vraag in de opkomende economieën.


Bron

Win een SoWine!

Doe gratis mee met de actie en win!

http://blvd.nl/mailenwin.php

maandag 14 februari 2011

Australische overstromingen bereiken wijngaarden.

De huidige overstromingen in Australië hebben de belangrijkste wijngebieden van het land bereikt. Wijnhuizen en wijngaarden in de staat Victoria staan onder water. Naar schatting is twintig procent van het wijnbouwgebied verwoest door zware regenval en overstromingen. De wijnboeren vrezen dat de extreme neerslag tot schimmelziektes in de wijngaard zal leiden.

Een week na de overstromingen in Queensland, waarbij 17.000 woningen onder water kwamen te staan, werd Victoria geteisterd door zware regenval. De wijnbouwgebieden in Grampians, Great Western en de Pyreneeën in het westelijk deel van de staat zijn het zwaarst getroffen.

In Zuidoost-Australië vormen valse en echte meeldauw op dit moment al een bedreiging voor de oogst. In Clare Valley, een van de oudste wijnregio’s van Australië, is ongeveer tien procent van de wijnstokken al aangetast door deze schimmelziekte.

Omdat de overstromingen in zowel Victoria als Queensland het peil van het rivierwater doen stijgen, wordt ook gevreesd voor uitbraak van botrytis (grijze of grauw schimmel) in Riverina en Riverland, de grootste wijnregio’s van Australië.

vrijdag 11 februari 2011

Meer wijnexport Zuid-Afrika

Het gaat goed met de Zuid Afrikaanse wijnexport. Dat wijzen de cijfers van 2009 uit. Opvallend is dat in het rijtje van landen die Zuid Afrikaanse wijnen importeren Nederland een daling laat zien. De Zweden hebben de derde plaats van ons overgenomen met 37 miljoen liter import, terwijl ons land van 29,3 miljoen naar 27 miljoen liter terugviel. De Britten voeren de importlijst aan met 126 miljoen liter. Dan volgen de Duitsers met 71 miljoen.

Nederlanders hebben nog altijd moeite met het Zuidafrikaanse WO- classificatiesysteem. Die letters staan voor Wines of Origin. Het stelsel kent drie niveaus: ‘regions’, ‘districts’ en ‘wards’. Er zijn vier regio’s met een wisselend aantal districten. En ieder district kan weer verschillende ‘wards’ hebben. Of tussen die laatste ook kwalitatieve verschillen bestaan, is niet altijd even duidelijk. De belangrijkste regio’s, districten en ‘wards’ staan op Zuid Afrikaanse websites. Maar daarbij valt op dat http://www.wosa.co.za/ andere details over het systeem geeft dan www.wine.co.za. De chenin blanc blijft het top-druivenras in Zuid-Afrika met 18,4 % van de aanplant. Voor rode wijnen is dat de cabernet sauvignon met 12,3 %. En de pinotage bungelt onderaan met 6 %.

Bron

donderdag 10 februari 2011

Sprankel, Nederlandse mousserende wijn

Nederlandse wijnboeren zochten een naam voor hun mousserende wijn. Frankrijk kent de omschrijving crémant voor mousserende wijnen afkomstig uit streken buiten de Champagne. Italië heeft Frizzante of Spumante, Spanje Cava, Duitsland Sekt en Zuid- Afrika Vonkelwyn en ga zo maar door. Maar hoe heten Nederlandse bubbels?

Perswijn wilde hulp bieden en vroeg de lezers: bedenk een originele, generieke naam voor in ons land geproduceerde mousserende wijnen. Daarop kwam een overweldigend aantal reacties binnen. Zowel per mail als per post werden veel goede en geschikte suggesties, en een minstens even groot aantal slechte en ongeschikte inzendingen ontvangen.

De winnaar is geworden Sprankel. Deze naam werd door maar liefst vijf deelnemers ingezonden en als volgt toegelicht: "Sprankel is een korte en simpele afleiding van het werkwoord sprankelen". "Het woord heeft slechts acht letters en is makkelijk af te drukken op het etiket". "De naam is origineel en blijft goed in je hoofd hangen". "Sprankel klinkt aantrekkelijk en past bij een product dat de consument direct moet associëren met termen als mousserend, tintelend, twinkelend, glitterend etc."

Bron

woensdag 9 februari 2011

Valentijnsactie bij EuroCave!

De ideale wijnkast voor zowel de beginnende wijnliefhebber als professionele gebruiker. In de basic uitgevoerde V166 heeft u alle voordelen van de EuroCave-technologie, zonder direct te hoeven investeren in luxe functies als alarm en verlichting. U kunt ervoor kiezen de kast te gebruiken als bewaarkast voor alle soorten wijn, of als serveerkast voor grote hoeveelheden van dezelfde wijn. De kast is ingedeeld met 3 opslagplateaus en 1 schuifplateau voor verschillende flestypen, en is voorzien van een glasdeur.

Voor meer informatie: http://www.eurocave.nl/valentijnsactie.html

Zwitserse wijnoogst 'perfect'.

Het oogstcijfer Zwitserse wijnen over 2010 is nu bekend. Er is inmiddels 1 miljoen hectoliter gevinifieerd. Dat is het resultaat van een oogst die van naar schatting 15000 hectare wijngaard komt. Er gaat 8 % minder wijn in de fles dan in het voorgaande jaar. Daar staat tegenover, aldus het federale kantoor voor de wijnbouw, dat het om superbe wijnen met een perfecte balans gaat. De Zwitsers drukken dat als volgt uit: “Modeste en quantité, céleste en qualité”.

Bron

dinsdag 8 februari 2011

Wijn uit nieuwe wereld steeds populairder

Hoewel de Nederlandse wijnconsumptie afneemt, stijgt de gemiddelde prijs per fles. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en een rapport van het Productschap Wijn. Volgens de onderzoeken is er veel vraag naar kwaliteitswijnen en bubbels. In het discountsegment stijgt de populairiteit van witte Duitse wijn.

Ook worden er steeds meer wijnen verkocht uit 'nieuwe wijnlanden', wat ten koste gaat van de consumptie van Franse wijnen. De landen uit de nieuwe wereld brengen wijnen op de markt die toegankelijker zijn en een breed publiek aanspreken. Een goed voorbeeld is de snelle opkomst van een lichte wijn als de Portugese vinho verde. De traditionele houtgelagerde volle wijnen zijn steeds minder in trek. Vooral voor de niet-geoefende wijndrinker zijn dit 'moeilijke' wijnen. En dat is niet bevordelijk voor de verkoop van Franse Bordeauxwijn.

Daarnaast hebben de nieuwe wijnlanden hun wijnen goed kunnen promoten door druivensoort te koppelen aan karakter. Klassieke wijnlanden nemen dit over en vermelden steeds vaker op het etiket of het een chardonnay, sauvignon, merlot of shiraz betreft.

Bron

maandag 7 februari 2011

Grootse wijnen van kleine importeurs!

In navolging van het succes van vorig jaar organiseren ook dit jaar wijntijdschrift Perswijn en kleine zelfstandige wijnimporteurs de proeverij Grootse Wijnen van Kleine Importeurs.

Op zondag 17 en maandag 18 april laten meer dan 50 specialisten ruim 500 wijnen uit verschillende landen en gebieden proeven. Dit maakt de proeverij, op meer dan 1400 m2, de grootste van Nederland.

Kleine wijnimporteurs in Nederland:

Nederland kent een bloeiende gemeenschap van naar schatting 300 kleine wijnimporteurs. Het gaat stuk voor stuk om bevlogen ondernemers, elk met zijn of haar specifieke en gespecialiseerde kennis van bijzondere ambachtelijke wijnproducenten en -wijnen. Zij brengen het verhaal van de producent en het gebied direct over, want ze zijn er kind aan huis. Een eigen geluid van wijnen als een persoonlijke keuze, tegenover een grote markt van massawijnen.

Kleine wijnimporteurs bieden wijnliefhebbers en professionals iets bijzonders. Door de kleine schaal van een kleine importeur – meestal zijn het eenmanszaken met minder dan 75.000 flessen import – kan de importeur bovendien veel persoonlijke service leveren. De wijnen zijn uniek en op beperkte schaal verkrijgbaar. Het traject van wijngaard naar consument is kort. Deze importeurs kennen hun leveranciers én hun klanten vaak nog persoonlijk.

De meeste importeurs hebben zich meestal gespecialiseerd in een land of een streek, waarin ze thuis zijn. Ze zijn allemaal anders, maar de passie en gedrevenheid is bij iedereen hetzelfde.

vrijdag 4 februari 2011

Opleiding wijnbouw in de achterhoek!

De Achterhoek krijgt dit jaar een opleiding wijnbouw. Deze opleiding is ontstaan uit een samenwerking tussen de middelbare beroepsopleidingen AOC Oost en Graafschap College. Wijnbouw is de eerste in een rij opleidingen in het kader van multifunctionele landbouw in de Achterhoek.

"De wijnbouw moet het icoon voor het project worden", aldus Ben Kupers, directeur van AOC Oost in Doetinchem. Boeren zoeken steeds meer manieren om hun landbouw- en veeteeltbedrijven rendabel te maken. Voorbeelden hiervan zijn het exploiteren van campings en kaasmakerijen of het verbouwen van wijndruiven.

De nieuwe wijnopleiding is niet bedoeld voor leerlingen op de middelbare beroepsopleidingen, maar voor ondernemers. Kupers: "Het project moet het bedrijfsleven ondersteunen." Tijdens opleiding leer je niet hoe je kaas of wijn moet maken, maar wel hoe je wijn of bijvoorbeeld een camping vermarkt naast je bestaande bedrijf.

De wijnopleiding wordt onder meer ondersteund door de negen coöperatieve wijnboeren in de Achterhoek, de Kamer van Koophandel, het Achterhoeks Bureau voor Toerisme en Recron. Voor het opzetten van de opleiding geeft het ministerie van Onderwijs 150.000 euro.

De aftrap voor het opzetten van de opleiding is vrijdag 28 januari in wijnboerderij De Besselinkschans in Lievelde. Dit is een van de bedrijven die pleit voor een multifunctionele agrarische opleiding.

donderdag 3 februari 2011

Chinese frauders kopen lege flessen op!

In China is een grote vraag ontstaan naar lege flessen van bekende wijnen. Fraudeurs betalen meer dan 360 euro voor een goede lege fles die opnieuw gevuld kan worden met wijn van mindere kwaliteit. Het gevolg is dat vele rijke Chinezen worden opgelicht.

De Chateau Lafite Rotschild 1982 is bijzonder favoriet bij de fraudeurs. Deze kan namelijk voor meer dan 2400 euro verkocht worden. Een flessendealer die zichzelf 'Mr Huang' noemt liet The Daily Telegraph weten dat hij zo'n 338 euro betaalt voor een lege fles Lafite Rotschild van een goed wijnjaar. Hij koopt de flessen op bij bars en restaurants in Shanghai en Beijing. Vooral in de periode die vooraf ging aan het Chinese Nieuwjaar, heeft hij veel nepwijn verkocht aan mensen die het feest in stijl wilden vieren.

De kopers zien wijn als een statussymbool, maar hebben vaak weinig verstand van de inhoud van de fles. Hierdoor zijn zij gemakkelijk voor de gek te houden. Met Chinese premium spirits wordt zelfs nog vaker gefraudeerd. Originele flessen Maotai uit de jaren '50 kunnen tot 720 euro per stuk opleveren.

Er wordt momenteel alles in het werk gesteld om de wijnfraude tegen te gaan. Zo wordt gebruik gemaakt van hologrammen, lichtgevoelige inkt en watermerken. Er is een team van tachtig mensen op de zaak gezet, maar het lijkt onmogelijk om het aantal nepdranken dat in de omloop is te verminderen.

Bron

woensdag 2 februari 2011

China wordt grootste Bordeauximporteur.

Wijnproducenten in Bordeaux worden steeds meer afhankelijk van de Aziatische markt. Naar verwachting zal China- wanneer Hongkong ook meegerekend wordt - de plaats van Duitsland als grootste Bordeauximporteur gaan innemen.

De eigenaar van een groot wijnhuis in Saint Emilion liet weten dat 60% van zijn wijnen naar het Verre Oosten gaat en andere wijnhuizen uit de streek zouden een vergelijkbaar percentage genoemd hebben.

Van november 2009 tot oktober 2010 hebben China en Hongkong samen voor €333 miljoen aan wijn geïmporteerd. Dit betekent een toenname in waarde van 98% voor China en 126% voor Hongkong. In totaal is de export van Bordeaux-wijn jaar-op-jaar met 10% gestegen tot 1.68 miljoen hectoliter en €1.3 biljoen (een toename van 7% ten opzichte van 2009). Het merendeel van de Bordeaux-wijn (ongeveer 60%) blijft nog steeds in Frankrijk, maar de exportcijfers laten duidelijk zien hoe snel de Aziatische landen terrein winnen.

Bron


dinsdag 1 februari 2011

Wat u altijd al wilde weten over wijn serveren.

Wijn staat of valt met een goede schenktemperatuur en goed glaswerk. Een ander aandachtspunt bij het serveren is het beluchten van wijn. Zuurstof kan namelijk een heel positief effect op de geur en de smaak van de wijn hebben, vooropgesteld dat die wijn niet al te ver ontwikkeld is. En wanneer een wijn veel bezinksel heeft is het logisch om dat apart te houden. Overschenken in een karaf is in beide gevallen de oplossing.

Temperatuur
De temperatuur waarop een wijn geserveerd wordt kan zowel negatieve als positieve elementen in die wijn versterken. In het algemeen wordt wit koeler geserveerd dan rood. De gulden regel is het vermijden van extremen. Met andere woorden, serveer rood niet te warm, wit niet te koel. Serveer in geval van twijfel een wijn liever iets te koel dan iets te warm; in het glas warmt hij immers snel op. Een te warme wijn kost echter de nodige moeite om weer te koelen.

Een lage temperatuur accentueert tannines. Vandaar de aanbeveling om wijnen met veel tannine betrekkelijk warm te serveren. Komt een rode wijn echter boven de 20°C uit dan begint de alcohol te verdampen en onaangenaam te prikken. Komt een witte wijn onder de 8°C, dan gaat dat ten koste van het aroma. Bovendien verlamt de koude de smaakpapillen en proef je maar een fractie van wat de wijn te bieden heeft. Voor een indicatie voor serveertemperaturen per type kunt u even kijken op onze site.