donderdag 3 februari 2011

Chinese frauders kopen lege flessen op!

In China is een grote vraag ontstaan naar lege flessen van bekende wijnen. Fraudeurs betalen meer dan 360 euro voor een goede lege fles die opnieuw gevuld kan worden met wijn van mindere kwaliteit. Het gevolg is dat vele rijke Chinezen worden opgelicht.

De Chateau Lafite Rotschild 1982 is bijzonder favoriet bij de fraudeurs. Deze kan namelijk voor meer dan 2400 euro verkocht worden. Een flessendealer die zichzelf 'Mr Huang' noemt liet The Daily Telegraph weten dat hij zo'n 338 euro betaalt voor een lege fles Lafite Rotschild van een goed wijnjaar. Hij koopt de flessen op bij bars en restaurants in Shanghai en Beijing. Vooral in de periode die vooraf ging aan het Chinese Nieuwjaar, heeft hij veel nepwijn verkocht aan mensen die het feest in stijl wilden vieren.

De kopers zien wijn als een statussymbool, maar hebben vaak weinig verstand van de inhoud van de fles. Hierdoor zijn zij gemakkelijk voor de gek te houden. Met Chinese premium spirits wordt zelfs nog vaker gefraudeerd. Originele flessen Maotai uit de jaren '50 kunnen tot 720 euro per stuk opleveren.

Er wordt momenteel alles in het werk gesteld om de wijnfraude tegen te gaan. Zo wordt gebruik gemaakt van hologrammen, lichtgevoelige inkt en watermerken. Er is een team van tachtig mensen op de zaak gezet, maar het lijkt onmogelijk om het aantal nepdranken dat in de omloop is te verminderen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten