vrijdag 4 februari 2011

Opleiding wijnbouw in de achterhoek!

De Achterhoek krijgt dit jaar een opleiding wijnbouw. Deze opleiding is ontstaan uit een samenwerking tussen de middelbare beroepsopleidingen AOC Oost en Graafschap College. Wijnbouw is de eerste in een rij opleidingen in het kader van multifunctionele landbouw in de Achterhoek.

"De wijnbouw moet het icoon voor het project worden", aldus Ben Kupers, directeur van AOC Oost in Doetinchem. Boeren zoeken steeds meer manieren om hun landbouw- en veeteeltbedrijven rendabel te maken. Voorbeelden hiervan zijn het exploiteren van campings en kaasmakerijen of het verbouwen van wijndruiven.

De nieuwe wijnopleiding is niet bedoeld voor leerlingen op de middelbare beroepsopleidingen, maar voor ondernemers. Kupers: "Het project moet het bedrijfsleven ondersteunen." Tijdens opleiding leer je niet hoe je kaas of wijn moet maken, maar wel hoe je wijn of bijvoorbeeld een camping vermarkt naast je bestaande bedrijf.

De wijnopleiding wordt onder meer ondersteund door de negen coöperatieve wijnboeren in de Achterhoek, de Kamer van Koophandel, het Achterhoeks Bureau voor Toerisme en Recron. Voor het opzetten van de opleiding geeft het ministerie van Onderwijs 150.000 euro.

De aftrap voor het opzetten van de opleiding is vrijdag 28 januari in wijnboerderij De Besselinkschans in Lievelde. Dit is een van de bedrijven die pleit voor een multifunctionele agrarische opleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten