maandag 29 augustus 2011

Bordeaux oogst vroeg dit jaar


In Bordeaux is men begonnen met het oogsten van de eerste druiven. In Sauternes wordt geplukt in de wijngaarden van Chateau d'Yquem en in de wijngaarden van Chateau de Sours wordt geoogst voor rosé.

Vanwege de hoge temperatuur is het noodzakelijk om vroeg te oogsten zodat druiven voldoende zuren behouden. Als de druiven te lang blijven hangen krijgt de wijn een te hoog alcoholpercentage met een gebrek aan zuren. In sommige oogstjaren ligt het probleem precies omgekeerd en is het juist het gebrek aan suikers het probleem.

Martin Krajewski, eigenaar van Chateau de Sours, laat weten sinds zijn komst, acht jaar geleden, het vroegst werd geoogst op 4 september. Dit jaar is dat 18 dagen vroeger.

Weerdiensten verwachten temperaturen rond de 35 graden voor de rest van de week. Krajewski legt uit dat de druiven erg snel rijpen waardoor de alcoholpercentages omhoog schieten. "Onze Clos Cantenac (Saint-Emilion) zit nu al op 11,25% alcohol en we willen niet verder gaan dan 13-13,5%. Als het weer zo blijft gaan we richting 14%."

Krajewski laat ook weten dat er tot eind september wordt geoogst op Chateau de Sours en op Chateau Cantenac tot ongeveer 14 september. Vorig jaar werd er nog tot laat in september geoogst, en in 2009 zelfs tot in de eerste week van oktober.



Bron


Geen opmerkingen:

Een reactie posten