donderdag 10 februari 2011

Sprankel, Nederlandse mousserende wijn

Nederlandse wijnboeren zochten een naam voor hun mousserende wijn. Frankrijk kent de omschrijving crémant voor mousserende wijnen afkomstig uit streken buiten de Champagne. Italië heeft Frizzante of Spumante, Spanje Cava, Duitsland Sekt en Zuid- Afrika Vonkelwyn en ga zo maar door. Maar hoe heten Nederlandse bubbels?

Perswijn wilde hulp bieden en vroeg de lezers: bedenk een originele, generieke naam voor in ons land geproduceerde mousserende wijnen. Daarop kwam een overweldigend aantal reacties binnen. Zowel per mail als per post werden veel goede en geschikte suggesties, en een minstens even groot aantal slechte en ongeschikte inzendingen ontvangen.

De winnaar is geworden Sprankel. Deze naam werd door maar liefst vijf deelnemers ingezonden en als volgt toegelicht: "Sprankel is een korte en simpele afleiding van het werkwoord sprankelen". "Het woord heeft slechts acht letters en is makkelijk af te drukken op het etiket". "De naam is origineel en blijft goed in je hoofd hangen". "Sprankel klinkt aantrekkelijk en past bij een product dat de consument direct moet associëren met termen als mousserend, tintelend, twinkelend, glitterend etc."

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten