donderdag 15 december 2011

Modulosteel van EuroCave – uniek stalen wijnrek



 EuroCave heeft een zeer bijzonder stalen wijnrek ontwikkeld, die zowel qua materiaal, design en mogelijkheden uniek is. Modulosteel is  gemaakt van zwart gelakt staal en voldoet aan alle wensen van de particuliere en professionele wijnliefhebber door de vele gebruiksmogelijkheden.

Modulosteel bestaat uit staanders van 2 verschillende hoogtes die onderling verbonden zijn door solide stalen roedes waarop de Hand van de Sommelier bevestigd wordt. De flessen kunnen zowel horizontaal als schuin opgelegd worden voor een mooie presentatie. Optioneel zijn diverse accessoires te verkrijgen zoals een ingebouwde kast met 6 schuifplateaus voor extra capaciteit en een afwerkingsplateau voor een stijlvolle topafwerking.

Modulosteel is een modern en modulair zwart stalen wijnrek, behandeld om ook in vochtige ruimtes te kunnen staan. Modulosteel kan oneindig uitgebreid worden en kan door zijn flexibele indeling gebruikt worden voor de opslag én presentatie van wijnen. De variabele hoogte biedt ook de mogelijkheid om Modulosteel onder een trap te plaatsen of in een gewelfde kelder.

Meer informatie: www.eurocave.nl

donderdag 8 december 2011

Thema weekend bij Eurocave


Wijn serveren - spelen met temperatuur

EuroCave organiseert weer een leerzaam, informatief en gezellig thema weekend: wijn serveren – spelen met temperatuur. U bent van harte welkom om geheel vrijblijvend binnen te lopen en alles te weten te komen over het serveren van wijn. Wij laten u proeven hoe belangrijk het is om wijn op de juiste drinktemperatuur te serveren en laten verschillende methodes zien om een geopende fles tot wel 10 dagen goed te houden. U bent niet verplicht iets te kopen, maar mocht er in ons uitgebreide assortiment toch iets van uw keuze bij zitten, dan kunt u rekenen op een leuke korting of een mooie kist wijn. Dit alles natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.

Wat: Thema weekend bij Eurocave
Thema: Wijn serveren - spelen met temperatuur
Wanneer:
Zaterdag 10 december van 9.00 tot 17.30
Zondag 11 december van 12.00 tot 17.30
Maandag 12 december van 9.00 tot 17.30 voor professionals
Waar: Prof. Eijkmanweg 5, 5144 ND Waalwijk
Toegang: Gratis

donderdag 24 november 2011

Collection van EuroCave – wijnkast met body


EuroCave heeft een serie wijnkasten ontwikkeld die uniek is in vele aspecten; het bijzondere uiterlijk biedt de mogelijkheid om de wijnkast overal te plaatsen, de vormgeving past in een klassiek en strak interieur, de design deuren zorgen voor een zeer geraffineerd effect en de kleuren zijn zowel gedurfd als ingetogen en met elkaar te combineren. 

De ronde en zuivere belijning van de Collection geeft de wijnkast de uitstraling van een eigentijds meubel. Daarbij zijn de kleur keuzes (rood, wit, zwart en een lichte en donkere houtnerf) geschikt voor zowel moderne, strakke als klassieke interieurs. Een full glasdeur, doorzichtig of zwart, zorgt voor de finishing touch van de wijnkast.


De Collection is verkrijgbaar in 3 verschillende hoogten, met 25 kleurencombinaties en diverse toepassingsmogelijkheden voor het bewaren, serveren en presenteren van de wijn. De wijnkasten zijn voorzien van een elektronische display met verschillende alarmfuncties en een amberkleurige verlichting.

EuroCave is producent van een groot assortiment wijnkasten, wijnrekken, wijnkelder koelingen en diverse wijn per glas systemen voor zowel de consument (www.eurocave.nl) als voor de betere Horeca en andere wijn professionals (www.eurocave-professional.nl). Sinds de ontwikkeling van de eerste wijnkast, ruim 35 jaar geleden, is EuroCave innovator op het gebied van het bewaren, serveren en presenteren van wijn. De producten van EuroCave onderscheiden zich in een ruim assortiment, hoge kwaliteit en service, ergonomische ontwikkelingen, levensduur en verhoging van het wijngenot. 


donderdag 17 november 2011

Thema weekend: wijn bewaren – wijnkast versus wijnkelder


Hoe bewaart u uw wijn het beste?


Wat weet u wel en wat weet u nog niet over dit onderwerp? Constante temperatuur tussen en de 10 en 14° C is waarschijnlijk wel bij u bekend, maar waar moet een goede wijnopslag nog meer aan voldoen? Om antwoord te geven op deze en andere “wijn bewaar” vragen organiseert EuroCave een leerzaam, informatief en gezellig thema weekend: wijn bewaren – wijnkast versus wijnkelder. U bent van harte welkom om geheel vrijblijvend binnen te lopen en alles te weten te komen over het bewaren van wijn in uw persoonlijke situatie.



Wat : Thema weekend: wijn bewaren – wijnkast versus wijnkelder
Wanneer : Vrijdag 18 november van 9.00 tot 21.00 uur
               : Zaterdag 19 november van 9.00 tot 17.30 uur
               : Zondag 20 november van 12.00 tot 17.30 uur 
Waar : Prof. Eijkmanweg 5, 5144 ND WAALWIJK 
Informatie : Via 0416 344400 , info@eurocave.nl of www.eurocave.nl 
Toegang : Gratis

donderdag 10 november 2011

Water bij de wijn


Een experiment in Zwitserland met het bewaren van flessen wijn op de bodem van het Meer van Genève heeft niet gebracht wat men ervan gehoopt had. De bedoeling was om te testen hoe 400 flessen Chasselas 2009 van Château de Chillon de rijping op 30 meter diepte zouden ondergaan. Echt nieuw was de test niet, want dit soort experimenten zijn wel eens vaker gedaan. In Zwitserland wilde men er echter twintig jaar voor uittrekken en ieder jaar 12 flessen proeven om te zien hoe de wijn zich zou ontwikkelen. Maar helaas, al na het eerste jaar is gebleken dat de kurken niet waterdicht waren...

In Frankrijk zal men van dit nieuws wellicht geschrokken zijn, want voor de kust van Saint-Malo zijn in mei van dit jaar 1000 flessen Côtes de Francs afgezonken. Die liggen echter op maar 15 meter diepte.

bron: WIC


maandag 7 november 2011

Thema weekend bij EuroCave

Wijn bewaren – wijnkast versus wijnkelder

EuroCave organiseert weer een leerzaam, informatief en gezellig thema weekend: wijn bewaren – wijnkast versus wijnkelder. U bent van harte welkom om geheel vrijblijvend binnen te lopen en alles te weten te komen over het bewaren van wijn in uw persoonlijke situatie. U bent niet verplicht iets te kopen, maar mocht er in ons uitgebreide assortiment toch iets van uw keuze bij zitten, dan kunt u rekenen op een leuke korting of een mooie kist bewaarwijn. Dit alles natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje. Wij zien u graag op één van deze dagen in onze showroom in Waalwijk.


Wat : Thema weekend bij EuroCave
Thema : Wijn bewaren – wijnkast versus wijnkelder
Wanneer : Vrijdag 18 november van 9.00 tot 21.00 uur
               : Zaterdag 19 november van 9.00 tot 17.30 uur
               : Zondag 20 november van 12.00 tot 17.30 uur
Waar : Prof. Eijkmanweg 5, 5144 ND WAALWIJK
Toegang : Gratis
Website : www.eurocave.nl

donderdag 13 oktober 2011

Groene oogst in Wageningse wijngaard


Wereldwijd laat 80 à 90 % van alle wijngaarden alle trossen gewoon aan de druivenplant hangen en oogst men zo’n 10.000 liter wijn per hectare. Je krijgt dan een dunne wijn zonder afdronk. Van het type slobberwijn van 2 à 3 euro. Topwijngaarden oogsten maar zo’n 4000 liter per hectare. In mei beginnen ze al met het verwijderen van jonge  scheuten. Dit is veel handwerk, maar een luchtiger gewas heeft ’s zomers veel minder bespuitingen nodig tegen schimmels en trosrot. Medio augustus knipt een goede wijnboer nogmaals veel trossen weg zodat de resterende de trossen beter afrijpen en meer smaakstoffen bevatten. Uiteindelijk valt de oogst van een goede wijnboer 2 à 3 keer lager uit. Alleen al daarom wordt zijn wijn 2 à 3 keer duurder dan de goedkope slobberwijnen. Verder probeert hij zijn oogst enkele weken langer te laten hangen om een betere rijpheid te halen. Dit levert een betere wijn, maar ook meer risico op trosrot. Dus weer extra handwerk, nl. het verwijderen van de rotte bessen uit de trossen. Als dan in de wijnkelder ook nog extra moeite wordt getroost, bijv. langere rijping op de gist en/of rijping in barriques, dan loopt de kostprijs van de wijn nog verder op.
Deze wijnen hebben veel meer smaak, mooiere aroma’s en een veel lange afdronk. Echter 80 à 90 % van de Nederlandse consumenten proeft dat verschil niet eens, omdat ze niet weten dat je de wijn gedurende 6 seconden in de mond moet houden om de mooie aroma’s en smaken waar te nemen. Geen wonder dat dan voor velen de prijs per fles het belangrijkste aankoopcriterium wordt.
Wijngaard Wageningse Berg probeert zich echter te richten op de consumenten die het verschil wel proeven en slaagt er de afgelopen jaren steeds beter in om goede wijnen te maken. Dit blijkt ook uit de internationale prijzen die ze behaalden, zoals vorig jaar bij de grootste wijnkeuring ter wereld in Wenen. Om ook van het oogstjaar 2011 weer een succes te maken is men in Wageningen afgelopen week weer begonnen met de groene oogst: het wegknippen van de overtollige druiven. Deze worden overigens niet weggegooid, maar verwerkt tot verjus. Topkoks gebruiken dit sap van de onrijpe druiven voor de sausen in plaats van azijn, omdat verjus een betere wijn-spijs-combinatie levert. Daarom begint verjus ook steeds meer geliefd te raken onder de vele thuiskoks.

Velen vragen of 2011 ondanks de koele natte zomer nog een goed wijnjaar kan worden. Wijnboer Jan Oude Voshaar: “tot nu toe is 2011 helemaal niet slecht. Door de warme meimaand hadden de druiven in juni al 2 weken voorsprong op normaal. Tijdens de koele en natte zomer hebben ze wel anderhalve week van die voorsprong ingeleverd, maar er is nog steeds een halve week voorsprong over. Maar of het een goed jaar wordt hangt vooral af van het weer in september. Als september goed wordt, dan worden de druiven goed rijp. Dat werkt dubbel omdat de trossen dan minder snel gaan rotten en langer kunnen blijven hangen en nog beter rijp worden. Als echter augustus èn september nat en koel worden (zoals in 2010) dan gaan we begin september nog een tweede ronde trosdunning uitvoeren waarbij we het aantal trossen per plant terugbrengen van 12 naar 9. Vorig jaar hebben we dat gedaan en dat heeft de kwaliteit van onze oogst gered: het nadeel van wat minder wijn werd ruimschoots gecompenseerd door de verrassend goede kwaliteit. Maar het Nederlandse weer is elk jaar weer anders, dus we gaan we er vooralsnog van uit dat we in 2011 een redelijk mooie september krijgen zodat we het dit jaar bij een normale trosdunning kunnen laten. Als rond 1 september de tweewekelijkse weersvoorspellingen slecht zijn dan kunnen we altijd nog beslissen of een extra trosdunning nodig is”.

maandag 10 oktober 2011

Donald Trump in de wijn


Donald Trump opent morgen de deuren van Trump Vineyard Estates in Albemarle County in Virginia. Trump kocht in april dit jaar het wijngoed, bekend onder de naam Kluge Winery, voor 6 miljoen dollar.
Volgens Gouverneur McDonnel van Virginia is dit een kans om Virginia als wijnstaat op de kaart te gaan zetten. Kluge Winery produceerde ruim 300.000 flessen en werd verkocht in 15 Amerikaanse staten. Trump is van plan om van deze winery een van de meest prestigieuze te maken van de Oost-kust.
De wijnproductie in Virginia zit in de lift en steeg 11,4% ten opzichte van vorig jaar.

donderdag 29 september 2011

EasyJet schenkt beste witte wijn

De witte wijn van low faires airline easyJet is door een panel van internationale reizigers en wijnkenners tijdens een blinde smaaktest verkozen tot de beste airline wijn. De wijnproeverij, uitgevoerd in opdracht van vlucht vergelijkingssite Skyscanner, bestond uit een panel van tien juryleden, onder leiding van wijnkenner Tom Cannavan.  Het panel werd gevraagd om blind twaalf rode en twaalf witte wijnen te proeven aan boord van de belangrijkste airlines, waarna ze deze een score moesten geven op een schaal van één tot tien. easyJet´s Louis Mondeville Côtes de Gasgogne (uit Frankrijk) kwam als winnaar uit de bus  in de witte wijn categorie.  


 James Cave, Skyscanner´s wijnkenner en redacteur van wijnblog regularwino.com: “Vóór de wijnproeverij had ik hoge verwachtingen van luchtvaartmaatschappijen als Emirates, aangezien ik weet dat zij veel investeren in hun eten en drinken aan boord. Maar ik was prettig verrast door de kwaliteit van de low fares airlines.


Terwijl de resultaten zeker aantonen welke de beste wijnen bij voorkeur zijn, is het belangrijk te vermelden dat de drinkomstandigheden anders zijn op 30,000 voet. De smaakpapillen zijn minder gevoelig, de wijn is wellicht niet op kamertemperatuur en de gereduceerde hoeveelheid verse zuurstof in de drukcabines betekent dat je wijn niet hetzelfde ademt als op “de grond”. Luchtvaartmaatschappijen moeten bij het selecteren van de wijnen die ze passagiers aan boord willen aanbieden met dit alles rekening houden.”


Catherine Lynn, easyJet´s Customer and Revenue Director: “Als wijnliefhebber was ik verheugd te horen dat onze witte wijn aan boord is verkozen als de beste airline wijn. We zijn trots op het aanbieden van een goede service aan boord, waardoor passagiers relaxed kunnen genieten van de beste wijn in de lucht!”


Het panel van de proeverij bestond uit tien juryleden met zeven nationaliteiten, inclusief wijnexpert Juel Mahonney van `Wine Women & Song´ en Peter Adshead, sommelier bij vijfsterren hotel Rocco Forte Balmoral Hotel in Edinburgh.


Bron

maandag 26 september 2011

Belgische Wijnclub proeft fles uit 1727

Wijnclub ‘As men glas moar vol is' uit Begijnendijk (B) kon de oudst drinkbare wijn via veilingsite eBay op de kop tikken. De club betaalde 1.500 euro voor het Duitse pareltje ‘Rüdesheimer Apostelwein' uit 1727. Op 26 augustus a.s. wordt de wijn plechtig opgedronken.

‘Eén keer per jaar permitteren we onszelf iets meer', zegt voorzitter Richard Verbist. ‘Zulke wijnen kunnen we niet wekelijks of maandelijks op de kop tikken of betalen.' De Duitse witte wijn die de club heeft gekocht, werd gebotteld in 1956 in de Ratskeller te Bremen.

Het vat waarvan de wijn is getapt, dateert van 1727. ‘We vonden de wijn op eBay. Na wat onderhandelen konden we hem voor 1.500 euro op de kop tikken. Een prijsje, want eenzelfde wijn werd onlangs nog door veilinghuis Christie's verkocht voor meer dan vijfduizend euro.'

De fles ‘Rüdesheimer Apostelwein' uit 1727 bevat slechts 0,375 liter, dus de helft van een reguliere wijnfles. Op 26 augustus wordt ze door de club plechtig ontkurkt. ‘Elk van de twaalf leden ongeveer drie centiliter kan proeven. Veel is het niet, maar wel uniek', zegt bestuurslid Alex Verachtert.

Bron 

vrijdag 23 september 2011

Nieuw-Zeelandse wijnmaker in zwaar weer




De glorietijden voor Nieuw-Zeelandse wijnmakers zijn voorbij. Wijnmakers in dit land kampen met de taaie internationale markt en toenemende vraag naar bulkwijn.
Dit alles is veroorzaakt door het oogstoverschot van jaargang 2008 en de financiële crisis. De totale wijnverkoop in  het land steeg dit jaar naar 11% (in totaal 221 miljoen liter). Het grootste aandeel hier is bulkwijn. De markt voor premium gebtottelde wijnen blijft sterk achter.
Bulkwijn uit Nieuw-Zeeland is nu realiteit. Het land had voor 2008 uitsluitend de naam hoge, kwalitatieve wijnen op de markt te brengen en bulkwijn uit Nieuw-Zeeland was nauwelijks te verkrijgen.
Daarnaast heerst de angst dat door het recente oogstrecord van 328.000 ton de markt voor bulkwijn nog verder aantrekt. Deze marktbeweging is volgens specialisten schadelijk voor de naam die Nieuw-Zeeland heeft opgebouwd als wijnland.
Helaas komt ook Nieuw-Zeeland niet uit onder de veranderende vraag van de markt waarbij prijs een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

dinsdag 20 september 2011

Kurk weer in opkomst


Alternatieve sluitingen voor wijnflessen waren in de afgelopen jaren enorm in opkomst. We hebben het hier uiteraard over de schroefdop en kunststof kurken die in alle kleurvariaties verkrijgbaar waren. De laatste tijd is de kurk weer enorm populair waardoor kurkproducenten het drukker hebben dan ooit.
Amorium Antonio, president en CEO van Corticeira Amorim, is meer tevreden dan ooit. Het bedrijf is wereldleider in de productie van kurk en heeft een marktaandeel van 70% en een omzet van 450 miljoen euro in 103 landen. Er wordt jaarlijks 5 miljoen euro geïnvesteerd in ontwikkeling en onderzoek. De firma is verantwoordelijk voor 3% van de totale export van Portugal.
“Er is veel geld geïnvesteerd in research en development om nieuwe technologieën en technieken te vinden. Wij zijn erin geslaagd om onze positie te verbeteren ten opzichte van kunststof kurken. Deze kurken hebben bewezen onbetrouwbaar te zijn omdat ze vaak moeilijk uit de fles te krijgen zijn en ze erg gevoelig zijn voor oxidatie”, aldus Amorium Antonio.
Zowel in de nieuwe als in de oude wereld is de vraag naar kurk het laatste jaar tot wel 20% gestegen. Jaarlijks wordt er zo ongeveer 300.000 ton kurk geproduceerd in het Middellandse zeegebied. 52,5% hiervan wordt in Portugal geproduceerd, 29,5% in Spanje en 5,5% in Italië. De rest komt uit Algerije (5,2%), Marokko (3,7%), Tunesië (2,5%) en Frankrijk (1,1%).
Italië is nummer drie op het gebied van kurkproductie. Van de 2,2 miljoen hectare kurkbos, ligt 225.000 hectare in Italië. 70% van de kurkproductie wordt in Italië gebruikt voor de wijnindustrie. Hiermee is de wijnindustrie de grootste kurkverbruiker in Italië.
Hoewel sommige markten (Oostenrijk en Australië) alternatieve sluitingen hebben omarmt, in Italië, Frankrijk, Portugal maar ook in de VS is men nog steeds van mening dat een goede fles wijn een kurk moet hebben.
Een van de belangrijkste redenen voor het succes van kurk heeft te maken met de plaats die kurkbomen in het ecosysteem innemen. Kurk is 100% afbreekbaar en recyclebaar. Jaarlijks wordt wereldwijd 10 miljoen ton CO2 opgenomen door alle kurkbossen. Daarnaast zijn kurkbossen nen habitat voor een grote variëteit aan bijzondere diersoorten.
Voordat kurk kan worden geoogst dient een boom 20-25 jaar oud te zijn en kan er pas na negen jaar opnieuw worden geoogst. Kurkeiken kunnen wel tot 150 jaar oud worden. Om een topkurk te kunnen produceren dient na de twee oogst 27 jaar te worden gewacht. De kurk die je dus in een goede fles wijn vindt is dus soms wel 50 jaar oud.

maandag 29 augustus 2011

Bordeaux oogst vroeg dit jaar


In Bordeaux is men begonnen met het oogsten van de eerste druiven. In Sauternes wordt geplukt in de wijngaarden van Chateau d'Yquem en in de wijngaarden van Chateau de Sours wordt geoogst voor rosé.

Vanwege de hoge temperatuur is het noodzakelijk om vroeg te oogsten zodat druiven voldoende zuren behouden. Als de druiven te lang blijven hangen krijgt de wijn een te hoog alcoholpercentage met een gebrek aan zuren. In sommige oogstjaren ligt het probleem precies omgekeerd en is het juist het gebrek aan suikers het probleem.

Martin Krajewski, eigenaar van Chateau de Sours, laat weten sinds zijn komst, acht jaar geleden, het vroegst werd geoogst op 4 september. Dit jaar is dat 18 dagen vroeger.

Weerdiensten verwachten temperaturen rond de 35 graden voor de rest van de week. Krajewski legt uit dat de druiven erg snel rijpen waardoor de alcoholpercentages omhoog schieten. "Onze Clos Cantenac (Saint-Emilion) zit nu al op 11,25% alcohol en we willen niet verder gaan dan 13-13,5%. Als het weer zo blijft gaan we richting 14%."

Krajewski laat ook weten dat er tot eind september wordt geoogst op Chateau de Sours en op Chateau Cantenac tot ongeveer 14 september. Vorig jaar werd er nog tot laat in september geoogst, en in 2009 zelfs tot in de eerste week van oktober.



Bron


dinsdag 23 augustus 2011

Wijn bijna even populair als bier bij Amerikaanse consument



Wijn is bij de Amerikaanse consument bijna even populair geworden als bier. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gallup. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer twee op drie Amerikanen alcohol drinkt. Van die groep geeft 36 procent aan het vaakst bier te drinken, terwijl wijn een score van 35 procent haalt. Geestrijke draken worden door 23 procent van de Amerikanen als favoriete alcoholische drank naar voor geschoven.

Gallup wijst erop dat bier vorig jaar nog een voorkeur van 41 procent haalde. "De terugval kon worden opgetekend in alle leeftijdscategorieën, maar vooral bij jongere consumenten werd een duidelijke achteruitgang opgetekend," aldus het webmagazine Marketing Daily. Bij het jonge publiek werd een achteruitgang van 51 procent naar 39 procent opgetekend. Bij de consumenten op middelbare leeftijd werd een daling van 44 procent naar 41 procent genoteerd. Het oudere publiek tenslotte meldde een daling van 29 procent naar 27 procent.


Bij de jongere consumenten gaat de terugval gepaard met een lichte stijging van de voorkeur voor wijn en geestrijke dranken, terwijl 2 procent aangeeft het vaakst alcoholvrije cocktails te gebruiken. Dat was vorig jaar nog 1 procent. De onderzoekers wijzen erop dat 48 procent van de mannen een voorkeur toont voor bier, terwijl 26 procent wijn als eerste keuze naar voor schuift. Bij de vrouwen geeft 51 procent de voorkeur aan wijn.


Bier heeft de voorbije twintig jaar in de Verenigde Staten altijd een duidelijke voorkeur genoten van de consument. Alleen zes jaar geleden kreeg wijn van 39 procent de eerste keuze, waarbij bier een score van 36 procent haalde.




Bron

woensdag 17 augustus 2011

Wijn heeft heilzame zomerse werking


Wijn drinken in de zomer heeft een heilzame werking. Stofjes in druiven beschermen huidcellen tegen ultraviolette stralingen, waardoor de huid minder snel verbrand.

Dit is de uitkomst van een onderzoek van de University of Barcelona en de Spanish National Research Council. Zij bestudeerden de chemische reactie van de huid na blootstelling aan ultraviolette straling van de zon. Druiven gaan de chemische reactie tegen die huidcellen vernietigd en verbranding veroorzaakt.

Volgens onderzoeksleider Marta Cascante bewijst het onderzoek dat druiven beschermend werken tegen zonnebrand en zelfs huidkanker. Het beeld van gezonde gebruinde bewoners van mediterrane landen wordt ondersteund door dit onderzoek. Eerdere studies pleitten al voor een mediterrane levensstijl. Zo zijn tomaten, olijfolie en rode wijn in het verleden gekoppeld aan een verkleind risico op kanker.


Bron


dinsdag 26 juli 2011

Dessertwijnen schieten in prijs omhoog

Dessertwijnen worden flink duurder door de sterk toenemende vraag uit China. Vooral Château d'Yquem gaat wat kosten. Die wordt ook wel beschouwd als de beste onder de zoete wijnen. Voor een flesje wordt rustig een paar honderd pond neergelegd. Dat schrijft De Telegraaf.

Het zijn niet alleen de topjaren die explosief in waarde zijn toegenomen: een kistje uit 2001 kostte 2 jaar terug nog 1.800 pond maar nu al 4.500 pond. Ook de mindere jaren laten een flinke prijsstijging zien.

"Een fles d'Yquem uit 1999, niet bepaald een topjaar, gaat nu weg voor zo'n 175 pond", vertel Sam Gleave van Boredeaux Index, een van de grootste spelers in Hongkong. Het gaat de afnemers daarbij niet om investeringen. "Ze worden meteen gedronken, het zijn ideale cadeaus om jonge Chinese dames mee te imponeren."

Gleave trekt een vergelijking met de Dom Pérignon-roséhype in Japan en Amerika 20 jaar terug. "Toen vulde elke hippe bar zijn schappen met die rosé, alleen maar omdat jonge vrouwen er massaal naar vroegen."

Het lijkt opmerkelijk dat het Aziatische land niet veel eerder de dessertwijnen heeft ontdekt. Echter, pas sinds vorig jaar staat de Chinese regering de import van zoete wijnen toe die meer dan 250 milligram sulfiet per liter bevatten. Dat doen veel dessertwijnen namelijk.

Sindsdien heeft vooral d'Yquem de Chinezen ervan geprobeerd te overtuigen dat haar druivennat de meest prestigieuze ter wereld is. James Lawrence van The Wine Remedy: "Chinese drinkers zijn erg merkgevoelig."

Het gaat meer om prestige en status dan om de smaak - de reden dat ook flessen van de minder goede jaren in prijs omhoog schieten. "Dat het hier om zoete wijn gaat is eigenlijk secondair."



Bron

zaterdag 23 juli 2011

Recordoogst in 2011 voor Nieuw - Zeeland

Nieuw-Zeeland grossiert al een jaar of wat in records. Zowel voor oogsten als voor exportcijfers. Voor de  oogst 2011 was het weer eens raak. De opbrengst bedroeg 310 duizend ton, maar liefst 15% meer dan in 2010. Toch zorgt dit resultaat eerder voor ongerustheid dan voor euforie. Gelet op ontwikkelingen bij de uitvoer in 2011 lijkt de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie namelijk zijn imago van exclusiviteit en hoge gemiddelde prijzen voor zijn wijnen te verliezen.

Weliswaar steeg het uitgevoerde volume in 2010 tot 1,56 miljoen hectoliter tegen 1,3 miljoen in 2009 (een plus van ruim 20%) en werd in waarde voor het eerst de kaap gerond van een miljard Nieuw-Zeelandse dollar (550 miljoen euro), een plus van 6%. De sterke stijging in volume komt echter op rekening van bulkwijnen met een veel lagere waarde dan gebottelde.

De gemiddelde prijs per liter uitgevoerde wijn daalde daarom gevoelig met 12% tot 6,90 NZ dollar (3,78 €). Deze daling deed zich het sterkste voelen in het zo belangrijke Verenigd Koninkrijk (-15%), in Nederland (-14,7%), Ierland (-20,2%) en Duitsland (-16,8%).



Bron

dinsdag 19 juli 2011

Lidmaatschap OIV binnen bereik voor India

Enigszins in de schaduw van het Chinese wijnspektakel is India hard op weg uit te groeien tot een van de belangrijkste wijnproducerende landen in Azië. Dat de wijnbouw er serieus genoemd wordt, blijkt onder meer uit de officiële aanvraag van eind januari om lid te mogen worden van de Organisation Internationale  de la Vigne et du Vin, kortweg OIV. Naar verwachting zal deze aanvraag binnen enkele maanden gehonoreerd worden en mag India als 45e lid toetreden.


Zowel de productie als de consumptie van wijn in India zit al enige tijd stevig in de lift. Het land telt momenteel een aanplant van ongeveer 22.000 hectare wijngaarden, verdeeld over 82 bedrijven. Samen zijn die goed voor een jaarlijkse verkoop van 2 miljoen colli.

Mogelijk zal ook China binnenkort een aanvraag tot lidmaatschap van de OIV indienen. Een andere grootmacht, de VS, wenst zich echter van de organisatie afzijdig te houden.


Bron

zaterdag 16 juli 2011

Rosé populair in Frankrijk

Rosé is in Frankrijk populairder dan ooit. Volgens een mede door FranceAgrimer gefinancierd onderzoek  steeg het marktaandeel tussen 1990 en 2010 van 10,8% tot ruim 25%. In 2010 bedroeg de gemiddelde prijs van een Franse rosé 2,37€/l. Voornaamste leverancier van rosés is de Provence. Hier komt bijna de helft van dit type wijnen met appellation vandaan (473.000 hl). Tweede is de Val de Loire (217.000 hl), derde de Vallée du Rhône (116.000 hl). De grootste groeiers in 2010 bleken de Rhône (+ 9,6%) en Bordeaux (+ 8,2%).

woensdag 13 juli 2011

Opbrengst oogst Chili blijft achter bij verwachtingen

De opbrengst van de oogst 2011 in Chili is wat achterbleven bij de aanvankelijke - te optimistische - ramingen (over het algemeen met 10 tot 15%). In de meeste deelgebieden zijn vooral de opbrengsten van belangrijke rassen als cabernet sauvignon en chardonnay vrij teleurstellend gebleken. Het nogal koele groeiseizoen ging namelijk gepaard met de nodige coulure. De pluk verliep vlot, eind april was 80% van de  oogst binnen en half mei was alles geplukt.

Ondanks de wat mindere opbrengst is het volume min of meer gelijk aan dat van 2010. Er was echter substantiële groei verwacht. De Chileense aanplant bevindt zich immers in spectaculaire expansie. De afgelopen tien jaar verdubbelde Chili zijn productie zelfs van 4,5 miljoen tot ruim 9 miljoen hectoliter.





Bron

zondag 10 juli 2011

Wijnexport in 2010 flink gegroeid

2010 was een goed jaar voor de wereldwijnhandel. Na het crisisjaar 2009 steeg het totale exportvolume naar 92,1 miljoen hectoliter, 6,7% meer dan in 2009. Dit betekent dat iets meer dan een derde van de wereldwijnproductie uitgevoerd werd. Een minpuntje is het achterblijven van de omzet bij het volume. Reden hiervoor is het flink gestegen aandeel van goedkope bulkwijnen ten koste van duurdere wijn op fles.


Om de crisis het hoofd te bieden hadden exporteurs twee mogelijkheden. De eerste was het doorvoeren van een prijsverlaging om het volume op peil te houden, maar met verlies van marge. Dat is de politiek die gevoerd is door landen als Italië, Australië en Chili. Zij hebben ondanks de crisis hun uitvoervolumes goed weten te handhaven. De tweede strategie was vasthouden aan bestaande prijzen met verlies van volume, zoals gehanteerd door Spanje en Frankrijk. Nu de markt weer aantrekt, zijn beide landen terug op het niveau van 2008. Vergeleken met de cijfers voor 2007 lijkt Spanje zich beter te hebben hersteld dan Frankrijk. Het evenaarde in 2010 het recordjaar 2008. Frankrijk blijft echter nog ruim onder het resultaat van 2007 (15,2 miljoen hl).


Ook in 2010 was Italië met afstand het belangrijkste wijn exporterende land in de wereld met een volume 20,6 miljoen hl (+ 7% vergeleken met 2009). Spanje was tweede met 16,9 miljoen hl (+15%), Frankrijk derde met 13,5 miljoen hl (+ 7%). Andere belangrijke exporteurs in 2010 waren: Zuid-Amerika (Chili, Argentinië) met 10 miljoen hl, Oceanië (Australië, Nieuw-Zeeland) met 9,4 miljoen, de VS (Californië) met 4,1 miljoen, Duitsland met 3,9 miljoen en Zuid-Afrika met 3,8 miljoen hl.

Volgens provisorische gegevens besloeg de wereldwijde aanplant van wijngaarden in 2010 een oppervlakte van 7,75 miljoen hectare. Dat betekent een inkrimping met 0,9% ten opzichte van 2009. De Europese Unie neemt daar 3,63 miljoen hectare van voor zijn rekening, wat neerkomt op 46% van de mondiale aanplant. Door rooien verdwenen er tussen 2009 en 2010 64.000 hectare ( -1,7%), hoofdzakelijk in Europa en in mindere mate in Australië. Drie landen zijn samen goed voor zowat driekwart van de totale Europese aanplant en voor ruim een derde van die in de wereld: Spanje met 1.082 miljoen ha, Frankrijk met 825 duizend ha en Italië met 798 duizend ha.

Bron

donderdag 7 juli 2011

Wijnramp in franken

Diverse gebieden in Duitsland zijn begin mei zwaar getroffen door nachtvorst in de wijngaarden. Hoe later die optreedt, des te gevaarlijker. De stokken hebben dan immers al volop uitlopers ontwikkeld die buitengewoon kwetsbaar zijn bij temperaturen onder nul. Het ergst getroffen werd Franken, maar ook in  Württemberg, Rheinhessen, Nahe en Pfalz hebben tal van relatief vlak en laag gelegen wijngaarden grote schade opgelopen. Voor een deel zal die niet meer goedgemaakt kunnen worden, zelfs niet met nieuwe uitlopers. Hierdoor dient zich weer een kleine oogst aan, nadat 2010 ook al bescheiden was uitgevallen. Voor Franken, dat de reputatie heeft vorstgevoelig te zijn, dreigt 2011 een regelrecht rampjaar te worden, zoals eerder 1981. De helft tot plaatselijk wel driekwart van de wijngaarden is daar kapotgevroren.









maandag 4 juli 2011

Wijnflessen vaak te zwaar

De wijnflessen in de Nederlandse winkels zijn vaak veel te zwaar. Onderzoek van de inspectie heeft uitgewezen dat de zwaarste flessen zelfs twee keer zoveel wegen als de lichtste. Dit betekent dat het milieu  onnodig wordt belast.
Per jaar drinken Nederlanders gemiddeld 21,8 liter wijn per persoon. Daarmee brengen we ongeveer 485 miljoen flessen naar de glasbak. Oftewel: wanneer een fles één ons minder weegt, scheelt dat zo'n 48 miljoen kilo in de glasbak.

Wijnproducenten en -importeurs houden zich met het gebruik van de te zware flessen niet aan de regels van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Steekproef

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed een steekproef bij Albert Heijn, Lidl, Aldi en Jumbo. De zwaarste fles woog 645 gram, de lichtste fles 306 gram. Het verschil heeft niets te maken met het land van herkomst, de streek, de wijnsoort of de kleur van het glas.

CO2-uitstoot

De inspectie berekende de verminderde CO2-uitstoot als lichtere flessen worden gebruikt. Daarbij werd het gemiddelde gewicht van 468 gram als uitgangspunt genomen en met 100 gram omlaag gebracht. Dat gewicht ligt nog ruim boven het gewicht van de lichtste wijnfles.

Uit de berekening blijkt dat de besparing van 100 gram glas per fles in de productie en het transport een CO2-reductie oplevert van ruim 32.000 ton. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van zo'n 32.000 huishoudens. Kortom: in de wijnbranche valt nog veel milieuwinst te halen.

Bron

woensdag 29 juni 2011

Vandalisme in Spaanse wijngebieden neemt toe

In Spanje worden steeds meer wijnmakers het slachtoffer van opzettelijke vernielingen in de wijngaarden. De politie onderzoekt op dit moment diverse zaken.

Op 13 juni vernielden onbekenden een deel van de wijnen in de Terroir Al Limit-wijnmakerij in Torroja del  Priorat (Tarragona). De kranen van verschillende wijnopslagtanks waren opengedraaid en in meerdere eikenhouten vaten was chloor gegoten. Gevreesd wordt dat 25% van de wijnen in de getroffen kelder vernietigd moet worden. Drie jaar geleden werd in dezelfde streek een reeks wijnstokken in brand gestoken.

Ook werden deze week 150 oude wijnstokken uit de grond gerukt in een wijngaard in Ribeira Sacra (Galicië). Tot nu toe zijn geen daders opgepakt en het is onduidelijk wat de reden is voor dit vandalisme.

Bron

vrijdag 17 juni 2011

Britse regering verkoopt duurste wijnen


De Britse regering gaat de duurste wijnen uit de regeringswijnkelder verkopen. Dit is besloten in het kader  van de bezuinigingen die momenteel worden doorgevoerd.

In totaal ligt er voor meer dan £864.000 (€ 1.025.640) aan wijn voor speciale gelegenheden opgeslagen in de kelder. Het gaat om exclusieve merken zoals Chateau Latour, Chateau Lafite, Chateau Margaux and Chateau Mouton Rothschild.

De wijnkelder ligt al langere tijd onder vuur. Hij zou te veel geld kosten. Maar volgens staatssecretaris Henry Bellingham, die naar eigen zeggen serieus had overwogen om de kelder af te schaffen, is dat niet het geval. Het jong inkopen en op voorraad houden van wijn is volgens hem goedkoper dan bij iedere gelegenheid opnieuw wijn te moeten inkopen. Daarnaast zou de kelder ervoor zorgen dat Groot Brittannië zijn gastvrijheid kan tonen naar belangrijke gasten uit de hele wereld.

Het plan om de duurste wijnen te verkopen is ontstaan nadat parlementslid Tom Watson van de Labour Party had bekendgemaakt dat de kelder flessen ter waarde van £2.500 (€ 2838) bevat, zoals een fles Petrus 1978.

Bron

vrijdag 27 mei 2011

Moët Hennessy naar China

Moët Hennessy, onderdeel van luxeconcern LVMH, gaat onder haar label Chandon een bubbelwijn  uitbrengen in China.

De eigenaar van de merken Dom Pérignon, Krug en Veuve Cliquot werkt samen met een agrarisch staatsbedrijf uit het noordwesten van China. Daar zal de bubbeltjeswijn geproduceerd worden.

Met deze wijn speelt Moët in op de sterk stijgende vraag naar Champagne-achtige wijnen in Azië. De wijnconsumptie in China is tussen 2005 en 2009 verdubbeld tot bijna 870 miljoen liter per jaar.

De klimatologische omstandigheden in de regio Ninxia, waar Moët gaat opereren, zouden vergelijkbaar zijn met die in het Franse Champagnegebied. Omdat 'Champagne' een beschermde naam is, zal de Chinese bubbeltjeswijn verkocht worden onder het label Chandon, dat ook domeinen in Californië, Brazilië, Australië en Argentinië heeft.

LVMH ging in 2007 al een stapje richting China via een deelname van 55 procent in de firma Wenjun, een Chinese rijstwijnfabrikant.


Bron

vrijdag 20 mei 2011

’s Werelds eerste ijschampagne

Het bekende champagnehuis Moët & Chandon introduceerde dinsdag in Nederland ’s werelds eerste champagne die speciaal ontwikkeld is om te drinken met ijs. Deze champagne wordt verkocht onder de naam ‘Moët Ice Impérial’.

Moët & Chandon toonde de ijschampgne dinsdag aan het publiek in het Amsterdamse restaurant Nevy. Chef de Cave Benoît Gouez van het champagnehuis: “De wijn is specifiek ontwikkeld om de smaakbeleving, ook bij versmelting met het ijs, te behouden en te intensiveren.” De directeur van Moët  Hennessy Nederland, Bob Bron, voegt daaraan toe: “Wij hebben een nieuwe gelegenheid gecreëerd om champagne te drinken, buiten de traditionele momenten om.”

Moët Ice Impérial is verkrijgbaar bij een select aantal slijterijen en wordt alleen in exclusieve horecagelegenheden geserveerd.

Bron

donderdag 19 mei 2011

Machine verwijdert rupsen van wijnstokken

De Fransman François Alabeurthe uit l'Yonne heeft een machine ontwikkeld waarmee biologische wijnboeren rupsen kunnen bestrijden. Het apparaat, dat je op je rug kunt dragen, zorgt ervoor dat de rupsen  van de wijnstokken vallen.

Volgens biologische wijnbouwer Jean-Hugues Goisot is de l'alpaguer de ideale oplossing om te vechten tegen de rupsen. De vorst is vaak erg effectief, maar beregening doet de rupsen meestal niks. "Ik heb de afgelopen vijftien jaar verschillende pogingen gedaan om een oplossing te vinden voor tegen de rupsen. Dit werkte allemaal niet", licht een van de wijnbouwers toe.

Ontwikkelaar François Alabeurthe: "We hebben vorig jaar een prototype ontwikkeld. Dit was echter te groot en te zwaar en we moesten hem aanpassen. Het tweede model dat we dit jaar succesvol getest hebben, kan vier rijen wijnstokken tegelijk bewerken, in plaats van twee. Dit levert een aanzienlijke tijdsbesparing op."

Het apparaat heeft echter zijn grenzen. Vanwege het geluid van de motor is het niet geschikt is om 's nachts te gebruiken wanneer de wijngaard in een bewoond gebied ligt.

Bron

dinsdag 10 mei 2011

Grote verbouwingsopruiming bij EuroCave!

Eurocave gaat verbouwen, kom daarom op zaterdag 14 en zondag 15 mei naar onze showroom en profiteer van geweldige kortingen!

Op alle wijnkasten, wijnrekken en wijnkelder koelingen worden spectaculaire kortingen gegeven. Er zijn zowel nieuwe modellen, beursmodellen als gebruikte modellen aanwezig.

Tijdens de opruimingsdagen staan onze verkoopadviseurs voor u klaar om u te begeleiden in uw keuze voor de aanschaf van uw wijnkast of de inrichting en klimatisering van uw wijnkelder.

De grote heropening staat gepland op zaterdag 4 juni, waar u onder het genot van een hapje en een drankje de nieuwste EuroCave producten in hun nieuwe omgeving kunt bezichtigen.

We zien u graag tijdens een dezer dagen in onze showroom in Waalwijk.


maandag 9 mei 2011

Waarom rode wijn en chocolade samen moet

Wetenschappers geloven dat polyfenolen, chemische plantenstoffen, die overvloedig in chocolade en rode wijn zitten, de bloedvaten breder maken en de bloedtoevoer naar het brein versnellen.

De combinatie van wijn en chocolade maakt dat er meer zuurstof en suiker stroomt naar de hersenen, waardoor je makkelijker en sneller snelle berekeningen kunt maken. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Northumbria.

Jong versus oud

Een groep volwassenen namen voor het onderzoek een capsule met resveratrol, een wonderingrediënt in rode wijn. Uit scans bleek dat er hierdoor meer bloed stroomt naar de hersenen. De supplementen verbeterden de prestaties niet bij tests naar mentale rekenkunde, maar dit kan komen door het feit dat de deelnemers jong en gezond waren. Bij ouderen waren grotere verbeteringen merkbaar, aldus onderzoekster Emma Wightman, omdat de bloedtoevoer naar de hersenen van nature met de jaren afneemt. Ze namen wel veel reservatrol op, dit stond gelijk aan het drinken van heel veel rode wijn. Je kunt deze supplementen wel in natuurwinkels kopen.

Combinatie

Een ander onderzoek, verricht door professor Crystal Haskell, bewijst dat polyfenolen beter werken in combinatie. Deze liet de vrijwilligers gelijkaardige oefeningen doen, maar ze dronken een chocoladedrank die gevuld was met verschillende soorten polyfenolen. Ze deden de oefeningen sneller en maakten minder fouten. Dit ging de vermoeidheid tegen. De hoeveelheid van deze stof in het drankje was equivalent aan het eten van vijf tot tien repen chocolade per dag.


Bron

maandag 2 mei 2011

Teveel alcohol bedreigt Bordeaux-stijl

De alcohol-niveaus van merlot zijn in Bordeaux zo hoog geworden dat het regionale karakter verloren dreigt te gaan, zeggen oenologen. In zowel de jaren 2010 als 2009 bevatte die wijn meer dan 15 %. Dat is  een storende situatie vindt Didier Cuvelier, eigenaar van Château Leoville Poyferre in St. Julien. 'Een van de redenen voor het planten van merlot in de Medoc was tot nog toe dat die daar beter rijpte dan de cabernet sauvignon. Maar nu lopen we het risico dat onze wijn totaal van karakter verandert', aldus Cuvelier.

Bron

vrijdag 29 april 2011

Oostenrijkse wijn duurder geworden

Ondanks een moeilijke markt en een moeilijke oogst is 2010 een succesvol jaar gebleken voor de Oostenrijkse wijnbouw.

De trend is een dubbele: een sterke daling van export in bulk (- 44% in volume vergeleken met 2009) door de kleine opbrengst in 2009 en het al maar verder toenemende belang van gebottelde wijnen (+ 10% in volume en 9% in waarde), zo meldt het Productschap Wijn in Den Haag. De gemiddelde prijs per liter is zodoende op ruim € 2 gekomen. Gelet op de nog lagere opbrengst van de oogst 2010 - de kleinste sinds 1985 en zowat een derde onder het langjarig gemiddelde - zal deze trend zich volgens het schap voortzetten. Er is alleen zo weinig wijn beschikbaar, dat ook bij een stijgende prijs per liter het eindbedrag lager uit zal vallen.

Het aandeel van gebottelde wijn ligt nu al boven de 90% en de bedoeling is om dat percentage de komende jaren nog te doen groeien. Wanneer dat daadwerkelijk gebeurt, zou een exportwaarde tussen de €140 en 150 miljoen haalbaar moeten zijn. Over 2010 was dat € 122 miljoen, een record tot nu toe. Oostenrijks belangrijkste buitenlandse klant is en blijft Duitsland. Het wordt gevolgd door Zwitserland, de VS en Nederland. Nederland deed het in de eerste drie kwartalen van 2010 erg goed met een stijging van 19,8% in volume en 15,5% in waarde.

Bron

donderdag 28 april 2011

Oudste champagne wordt geveild

Twee van de oudste flessen champagne ter wereld zullen op 3 juni worden geveild. Dat hebben de provinciale autoriteiten van de Finse eilandengroep Åland deze week bekendgemaakt.

De flessen werden vorig jaar uit een scheepswrak gehaald dat begin 19e eeuw in de Oostzee was gezonken. Een van de twee flessen is afkomstig van champagnehuis Veuve Clicquot, dat in 1772 begon  met produceren. De andere fles is een Juglar, een champagneproducent die in 1829 werd opgekocht.

De veiling zal plaatsvinden in de Ålandse hoofdstad Mariehamn, onder verantwoordelijkheid van veilinghuis Acker Merall & Condit. De opbrengst is bestemd voor goede doelen; het geld zal onder andere besteed worden aan verbetering van de Oostzee.

Nog goed drinkbaar

Het scheepwrak werd in juli 2010 in de buurt van de Åland Eilanden gevonden. In totaal werden 145 flessen champagne opgedoken, die volgens kenners nog prima te drinken zijn. Van de 145 flessen zijn er 95 afkomstig van champagnehuis Juglar, 46 van Veuve Cliquot en 4 van Heidsieck. Daarnaast zijn enkele flessen met bier gevonden.

Bron

woensdag 27 april 2011

Wijn fors duurder

Wijn wordt fors duurder door verschuivingen op Amerikaanse en Chinese markt.


De komende 20 jaar zullen er op de Amerikaanse wijnmarkt grote verschuivingen plaatsvinden in voorkeuren van met name de jongere, nieuwe generaties consumenten op het gebied van wijnsmaken en -stijlen. Dit is een van de uitkomsten uit een onderzoek van 'Wine Intelligence. Het rapport zal officieel worden gepresenteerd op de komende London Wine Fair (LIWF).

Het rapport voorspelt dat het aandeel van importwijnen in de VS sterk zal gaan toenemen, terwijl de Amerikaanse wijnmakers kunnen gaan terugvallen op een grotere variëteit in de VS zelf geteelde druivenrassen. Droge rosé zal aan populariteit winnen, terwijl de traditionele Amerikaanse 'blush' rosé terrein zal verliezen.

'Amerikaanse wijnconsumenten tussen 21 en 45 jaar vertonen significant ander gedrag en een andere houding ten opzichte van wijn in vergelijking met wijnconsumenten van 45 jaar en ouder. Het is interessant om te zien hoe deze smaakverschillen het wijnlandschap in de komende jaren zullen gaan veranderen', aldus Richard Halstead, directeur van Wine Intelligence en een van de belangrijkste onderzoekers die aan onderzoek werkt: 'Wij denken dat de retailers, distributeurs en merkeigenaren die bereid zijn op deze veranderingen in te spelen, de topverkopers van 2030 zullen zijn.' Of deze op zich belangrijke verschuivingen op de Amerikaanse markt, rekening houdende met de explosieve groei van de wijnconsumptie in China, effecten zullen gaan hebben voor de prijsvorming van een aantal wijnen op de wereldmarkt is nog onduidelijk. Omdat het rapport nog niet vrij is gegeven, is het onbekend of Halstead dit in zijn conclusies heeft meegenomen.

Voor James Murray, directeur van de LIWF zegt er aan de vooravond van het verschijnen van het rapport van overtuigd te zijn, dat de Amerikaanse wijnmarkt de komende decennia enorme kans biedt voor wijnexporteurs uit alle belangrijke wijnproducerende landen om de activiteiten verder te ontplooien. Ook voor groothandels en retailers (supermarkten en wijnspeciaalzaken) in de VS zelf biedt deze ontwikkeling in zijn ogen goede het kansen. Mede omdat steeds meer Amerikaanse jongeren kiezen voor wijn in plats van bier.


Bron