De wijnflessen in de Nederlandse winkels zijn vaak veel te zwaar. Onderzoek van de inspectie heeft uitgewezen dat de zwaarste flessen zelfs twee keer zoveel wegen als de lichtste. Dit betekent dat het milieu onnodig wordt belast.
Per jaar drinken Nederlanders gemiddeld 21,8 liter wijn per persoon. Daarmee brengen we ongeveer 485 miljoen flessen naar de glasbak. Oftewel: wanneer een fles één ons minder weegt, scheelt dat zo'n 48 miljoen kilo in de glasbak.
Wijnproducenten en -importeurs houden zich met het gebruik van de te zware flessen niet aan de regels van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken.
Steekproef
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed een steekproef bij Albert Heijn, Lidl, Aldi en Jumbo. De zwaarste fles woog 645 gram, de lichtste fles 306 gram. Het verschil heeft niets te maken met het land van herkomst, de streek, de wijnsoort of de kleur van het glas.
CO2-uitstoot
De inspectie berekende de verminderde CO2-uitstoot als lichtere flessen worden gebruikt. Daarbij werd het gemiddelde gewicht van 468 gram als uitgangspunt genomen en met 100 gram omlaag gebracht. Dat gewicht ligt nog ruim boven het gewicht van de lichtste wijnfles.
Uit de berekening blijkt dat de besparing van 100 gram glas per fles in de productie en het transport een CO2-reductie oplevert van ruim 32.000 ton. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van zo'n 32.000 huishoudens. Kortom: in de wijnbranche valt nog veel milieuwinst te halen.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten