dinsdag 20 september 2011

Kurk weer in opkomst


Alternatieve sluitingen voor wijnflessen waren in de afgelopen jaren enorm in opkomst. We hebben het hier uiteraard over de schroefdop en kunststof kurken die in alle kleurvariaties verkrijgbaar waren. De laatste tijd is de kurk weer enorm populair waardoor kurkproducenten het drukker hebben dan ooit.
Amorium Antonio, president en CEO van Corticeira Amorim, is meer tevreden dan ooit. Het bedrijf is wereldleider in de productie van kurk en heeft een marktaandeel van 70% en een omzet van 450 miljoen euro in 103 landen. Er wordt jaarlijks 5 miljoen euro geïnvesteerd in ontwikkeling en onderzoek. De firma is verantwoordelijk voor 3% van de totale export van Portugal.
“Er is veel geld geïnvesteerd in research en development om nieuwe technologieën en technieken te vinden. Wij zijn erin geslaagd om onze positie te verbeteren ten opzichte van kunststof kurken. Deze kurken hebben bewezen onbetrouwbaar te zijn omdat ze vaak moeilijk uit de fles te krijgen zijn en ze erg gevoelig zijn voor oxidatie”, aldus Amorium Antonio.
Zowel in de nieuwe als in de oude wereld is de vraag naar kurk het laatste jaar tot wel 20% gestegen. Jaarlijks wordt er zo ongeveer 300.000 ton kurk geproduceerd in het Middellandse zeegebied. 52,5% hiervan wordt in Portugal geproduceerd, 29,5% in Spanje en 5,5% in Italië. De rest komt uit Algerije (5,2%), Marokko (3,7%), Tunesië (2,5%) en Frankrijk (1,1%).
Italië is nummer drie op het gebied van kurkproductie. Van de 2,2 miljoen hectare kurkbos, ligt 225.000 hectare in Italië. 70% van de kurkproductie wordt in Italië gebruikt voor de wijnindustrie. Hiermee is de wijnindustrie de grootste kurkverbruiker in Italië.
Hoewel sommige markten (Oostenrijk en Australië) alternatieve sluitingen hebben omarmt, in Italië, Frankrijk, Portugal maar ook in de VS is men nog steeds van mening dat een goede fles wijn een kurk moet hebben.
Een van de belangrijkste redenen voor het succes van kurk heeft te maken met de plaats die kurkbomen in het ecosysteem innemen. Kurk is 100% afbreekbaar en recyclebaar. Jaarlijks wordt wereldwijd 10 miljoen ton CO2 opgenomen door alle kurkbossen. Daarnaast zijn kurkbossen nen habitat voor een grote variëteit aan bijzondere diersoorten.
Voordat kurk kan worden geoogst dient een boom 20-25 jaar oud te zijn en kan er pas na negen jaar opnieuw worden geoogst. Kurkeiken kunnen wel tot 150 jaar oud worden. Om een topkurk te kunnen produceren dient na de twee oogst 27 jaar te worden gewacht. De kurk die je dus in een goede fles wijn vindt is dus soms wel 50 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten