vrijdag 23 september 2011

Nieuw-Zeelandse wijnmaker in zwaar weer




De glorietijden voor Nieuw-Zeelandse wijnmakers zijn voorbij. Wijnmakers in dit land kampen met de taaie internationale markt en toenemende vraag naar bulkwijn.
Dit alles is veroorzaakt door het oogstoverschot van jaargang 2008 en de financiĆ«le crisis. De totale wijnverkoop in  het land steeg dit jaar naar 11% (in totaal 221 miljoen liter). Het grootste aandeel hier is bulkwijn. De markt voor premium gebtottelde wijnen blijft sterk achter.
Bulkwijn uit Nieuw-Zeeland is nu realiteit. Het land had voor 2008 uitsluitend de naam hoge, kwalitatieve wijnen op de markt te brengen en bulkwijn uit Nieuw-Zeeland was nauwelijks te verkrijgen.
Daarnaast heerst de angst dat door het recente oogstrecord van 328.000 ton de markt voor bulkwijn nog verder aantrekt. Deze marktbeweging is volgens specialisten schadelijk voor de naam die Nieuw-Zeeland heeft opgebouwd als wijnland.
Helaas komt ook Nieuw-Zeeland niet uit onder de veranderende vraag van de markt waarbij prijs een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten