vrijdag 8 april 2011

Alcoholconsumptie verkleint kans op nierkanker

Alcoholconsumptie blijkt het risico op nierkanker te verlagen. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het National Cancer Institute. In de studie is gebruik gemaakt van een grote onderzoeksgroep van 293.466 mannen en 198.721 vrouwen. De resultaten zijn gepubliceerd in de British Journal of Cancer.

In Nederland ontwikkelen jaarlijks zo’n 1700 mensen nierkanker en 60% van hen is man. Het is bekend dat roken en overgewicht de kans op nierkanker verhogen. Uit eerdere studies zijn er indicaties dat alcoholconsumptie het risico op nierkanker mogelijk verkleint. Bij deze onderzoeken waren de onderzoeksgroepen vaak klein en was er weinig spreiding qua hoeveelheid alcohol die de deelnemers consumeerden.

 
Bij de recent gepubliceerde studie is gebruik gemaakt van een grote onderzoeksgroep van 492.187 mensen. Bij 1814 deelnemers werd in de loop van het negen jaar durende onderzoek nierkanker geconstateerd. Er was een behoorlijke spreiding in alcoholconsumptie. Hierdoor was het mogelijk om het verband tussen alcoholconsumptie en nierkanker beter te analyseren en ook na te gaan wat de relatie bij grotere consumptiehoeveelheden is.


De resultaten tonen aan dat mannen die 1,5 tot 3 glazen alcoholhoudende drank per dag consumeren, 25% minder kans hebben op nierkanker dan mannen die bijna niet drinken. Mannen die 3 glazen per dag of meer drinken lopen 29% minder risio. Bij vrouwen is een risicoverlaging gevonden van 33% bij consumptie van 1,5 tot 3 glazen per dag en 57% bij 3 glazen per dag of meer. Ook wanneer de gegevens werden gecorrigeerd voor rookgedrag, lichaamsgewicht en bloeddruk.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten