Druivenrassen uit de hele wereld zijn veel sterker met elkaar verwant dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een analyse van de genetische blauwdruk van zo'n duizend wijnranken.
Sean Myles (Stanford University) en collega's van verschillende Amerikaanse universiteiten brachten 583 druivenrassen genetisch in kaart. Ze kwamen tot de conclusie dat de meeste druivenrassen verrassend sterk met elkaar verwant zijn, al leveren ze zeer verschillend smakende wijnen op. Volgens de onderzoekers zijn wijnranken over de hele wereld ‘neefjes en nichtjes’ van elkaar. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.
De stamboom die uit de analyse resulteert, maakt duidelijk dat wijnbouwers in de afgelopen zesduizend jaar vele kansen hebben laten liggen. De onderzoekers zijn van mening dat wijnbouwers veel creatiever met de verscheidenheid in druivenrassen hadden kunnen omgaan. In plaats van nieuwe kruisingen uit te proberen, bleven zij steeds maar weer dezelfde variƫteiten stekken. Zo wordt de Traminerdruif al duizenden jaren geteeld, terwijl er twintig eerstegraadsverwanten bestaan die ook het proberen waard zouden kunnen zijn.
Aan de andere kant is het goed nieuws dat nog niet alle mogelijke kruisingen zijn doorgevoerd. Hierdoor houden wijnbouwers nog wat marge bij de ontwikkeling van druivenrassen die bestand zijn tegen ziektes en plagen.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten