dinsdag 30 november 2010

Landelijk wijncentrum

Op een steenworp afstand van de Groesbeekse wijnhoeve De Colonjes komt het eerste wijnbouwcentrum van Nederland. In het centrum komt onder meer een laboratorium waar Nederlandse wijnen worden geanalyseerd. Producenten moeten daarvoor nu nog naar Duitsland.

Voor het wijnlab gaan de initiatiefnemers nauw samenwerken met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). De hogeschool wordt betrokken bij analysecentrum voor Nederlandse wijnen. In het centrum worden ook nieuwe druivenrassen gekweekt. Het is de bedoeling om planten te selecteren die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat en de bodem hier.

In het wijnbouwcentrum komen voorts een wijnbibliotheek en onderwijs- en conferentieruimtes.

Ons land telt momenteel zo'n 200 wijngaarden, waaronder 150 commerciële bedrijven. Het wijnbouwareaal omvat 190 hectare die jaarlijks zo'n 170.000 flessen wijn opbrengen.

Of het wijnbouwcentrum ook daadwerkelijk op korte termijn gerealiseerd kan worden, hangt af van de bereidheid van de gemeente Groesbeek om subsidie en grond beschikbaar te stellen. Volgens Groesbeeks burgemeester Gerd Prick biedt het kenniscentrum zijn gemeente de kans om Groesbeek op de kaart te zetten als hét wijnbouwcentrum van het land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten