dinsdag 26 juli 2011

Dessertwijnen schieten in prijs omhoog

Dessertwijnen worden flink duurder door de sterk toenemende vraag uit China. Vooral Château d'Yquem gaat wat kosten. Die wordt ook wel beschouwd als de beste onder de zoete wijnen. Voor een flesje wordt rustig een paar honderd pond neergelegd. Dat schrijft De Telegraaf.

Het zijn niet alleen de topjaren die explosief in waarde zijn toegenomen: een kistje uit 2001 kostte 2 jaar terug nog 1.800 pond maar nu al 4.500 pond. Ook de mindere jaren laten een flinke prijsstijging zien.

"Een fles d'Yquem uit 1999, niet bepaald een topjaar, gaat nu weg voor zo'n 175 pond", vertel Sam Gleave van Boredeaux Index, een van de grootste spelers in Hongkong. Het gaat de afnemers daarbij niet om investeringen. "Ze worden meteen gedronken, het zijn ideale cadeaus om jonge Chinese dames mee te imponeren."

Gleave trekt een vergelijking met de Dom Pérignon-roséhype in Japan en Amerika 20 jaar terug. "Toen vulde elke hippe bar zijn schappen met die rosé, alleen maar omdat jonge vrouwen er massaal naar vroegen."

Het lijkt opmerkelijk dat het Aziatische land niet veel eerder de dessertwijnen heeft ontdekt. Echter, pas sinds vorig jaar staat de Chinese regering de import van zoete wijnen toe die meer dan 250 milligram sulfiet per liter bevatten. Dat doen veel dessertwijnen namelijk.

Sindsdien heeft vooral d'Yquem de Chinezen ervan geprobeerd te overtuigen dat haar druivennat de meest prestigieuze ter wereld is. James Lawrence van The Wine Remedy: "Chinese drinkers zijn erg merkgevoelig."

Het gaat meer om prestige en status dan om de smaak - de reden dat ook flessen van de minder goede jaren in prijs omhoog schieten. "Dat het hier om zoete wijn gaat is eigenlijk secondair."



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten