donderdag 29 september 2011

EasyJet schenkt beste witte wijn

De witte wijn van low faires airline easyJet is door een panel van internationale reizigers en wijnkenners tijdens een blinde smaaktest verkozen tot de beste airline wijn. De wijnproeverij, uitgevoerd in opdracht van vlucht vergelijkingssite Skyscanner, bestond uit een panel van tien juryleden, onder leiding van wijnkenner Tom Cannavan.  Het panel werd gevraagd om blind twaalf rode en twaalf witte wijnen te proeven aan boord van de belangrijkste airlines, waarna ze deze een score moesten geven op een schaal van één tot tien. easyJet´s Louis Mondeville Côtes de Gasgogne (uit Frankrijk) kwam als winnaar uit de bus  in de witte wijn categorie.  


 James Cave, Skyscanner´s wijnkenner en redacteur van wijnblog regularwino.com: “Vóór de wijnproeverij had ik hoge verwachtingen van luchtvaartmaatschappijen als Emirates, aangezien ik weet dat zij veel investeren in hun eten en drinken aan boord. Maar ik was prettig verrast door de kwaliteit van de low fares airlines.


Terwijl de resultaten zeker aantonen welke de beste wijnen bij voorkeur zijn, is het belangrijk te vermelden dat de drinkomstandigheden anders zijn op 30,000 voet. De smaakpapillen zijn minder gevoelig, de wijn is wellicht niet op kamertemperatuur en de gereduceerde hoeveelheid verse zuurstof in de drukcabines betekent dat je wijn niet hetzelfde ademt als op “de grond”. Luchtvaartmaatschappijen moeten bij het selecteren van de wijnen die ze passagiers aan boord willen aanbieden met dit alles rekening houden.”


Catherine Lynn, easyJet´s Customer and Revenue Director: “Als wijnliefhebber was ik verheugd te horen dat onze witte wijn aan boord is verkozen als de beste airline wijn. We zijn trots op het aanbieden van een goede service aan boord, waardoor passagiers relaxed kunnen genieten van de beste wijn in de lucht!”


Het panel van de proeverij bestond uit tien juryleden met zeven nationaliteiten, inclusief wijnexpert Juel Mahonney van `Wine Women & Song´ en Peter Adshead, sommelier bij vijfsterren hotel Rocco Forte Balmoral Hotel in Edinburgh.


Bron

maandag 26 september 2011

Belgische Wijnclub proeft fles uit 1727

Wijnclub ‘As men glas moar vol is' uit Begijnendijk (B) kon de oudst drinkbare wijn via veilingsite eBay op de kop tikken. De club betaalde 1.500 euro voor het Duitse pareltje ‘Rüdesheimer Apostelwein' uit 1727. Op 26 augustus a.s. wordt de wijn plechtig opgedronken.

‘Eén keer per jaar permitteren we onszelf iets meer', zegt voorzitter Richard Verbist. ‘Zulke wijnen kunnen we niet wekelijks of maandelijks op de kop tikken of betalen.' De Duitse witte wijn die de club heeft gekocht, werd gebotteld in 1956 in de Ratskeller te Bremen.

Het vat waarvan de wijn is getapt, dateert van 1727. ‘We vonden de wijn op eBay. Na wat onderhandelen konden we hem voor 1.500 euro op de kop tikken. Een prijsje, want eenzelfde wijn werd onlangs nog door veilinghuis Christie's verkocht voor meer dan vijfduizend euro.'

De fles ‘Rüdesheimer Apostelwein' uit 1727 bevat slechts 0,375 liter, dus de helft van een reguliere wijnfles. Op 26 augustus wordt ze door de club plechtig ontkurkt. ‘Elk van de twaalf leden ongeveer drie centiliter kan proeven. Veel is het niet, maar wel uniek', zegt bestuurslid Alex Verachtert.

Bron 

vrijdag 23 september 2011

Nieuw-Zeelandse wijnmaker in zwaar weer




De glorietijden voor Nieuw-Zeelandse wijnmakers zijn voorbij. Wijnmakers in dit land kampen met de taaie internationale markt en toenemende vraag naar bulkwijn.
Dit alles is veroorzaakt door het oogstoverschot van jaargang 2008 en de financiële crisis. De totale wijnverkoop in  het land steeg dit jaar naar 11% (in totaal 221 miljoen liter). Het grootste aandeel hier is bulkwijn. De markt voor premium gebtottelde wijnen blijft sterk achter.
Bulkwijn uit Nieuw-Zeeland is nu realiteit. Het land had voor 2008 uitsluitend de naam hoge, kwalitatieve wijnen op de markt te brengen en bulkwijn uit Nieuw-Zeeland was nauwelijks te verkrijgen.
Daarnaast heerst de angst dat door het recente oogstrecord van 328.000 ton de markt voor bulkwijn nog verder aantrekt. Deze marktbeweging is volgens specialisten schadelijk voor de naam die Nieuw-Zeeland heeft opgebouwd als wijnland.
Helaas komt ook Nieuw-Zeeland niet uit onder de veranderende vraag van de markt waarbij prijs een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

dinsdag 20 september 2011

Kurk weer in opkomst


Alternatieve sluitingen voor wijnflessen waren in de afgelopen jaren enorm in opkomst. We hebben het hier uiteraard over de schroefdop en kunststof kurken die in alle kleurvariaties verkrijgbaar waren. De laatste tijd is de kurk weer enorm populair waardoor kurkproducenten het drukker hebben dan ooit.
Amorium Antonio, president en CEO van Corticeira Amorim, is meer tevreden dan ooit. Het bedrijf is wereldleider in de productie van kurk en heeft een marktaandeel van 70% en een omzet van 450 miljoen euro in 103 landen. Er wordt jaarlijks 5 miljoen euro geïnvesteerd in ontwikkeling en onderzoek. De firma is verantwoordelijk voor 3% van de totale export van Portugal.
“Er is veel geld geïnvesteerd in research en development om nieuwe technologieën en technieken te vinden. Wij zijn erin geslaagd om onze positie te verbeteren ten opzichte van kunststof kurken. Deze kurken hebben bewezen onbetrouwbaar te zijn omdat ze vaak moeilijk uit de fles te krijgen zijn en ze erg gevoelig zijn voor oxidatie”, aldus Amorium Antonio.
Zowel in de nieuwe als in de oude wereld is de vraag naar kurk het laatste jaar tot wel 20% gestegen. Jaarlijks wordt er zo ongeveer 300.000 ton kurk geproduceerd in het Middellandse zeegebied. 52,5% hiervan wordt in Portugal geproduceerd, 29,5% in Spanje en 5,5% in Italië. De rest komt uit Algerije (5,2%), Marokko (3,7%), Tunesië (2,5%) en Frankrijk (1,1%).
Italië is nummer drie op het gebied van kurkproductie. Van de 2,2 miljoen hectare kurkbos, ligt 225.000 hectare in Italië. 70% van de kurkproductie wordt in Italië gebruikt voor de wijnindustrie. Hiermee is de wijnindustrie de grootste kurkverbruiker in Italië.
Hoewel sommige markten (Oostenrijk en Australië) alternatieve sluitingen hebben omarmt, in Italië, Frankrijk, Portugal maar ook in de VS is men nog steeds van mening dat een goede fles wijn een kurk moet hebben.
Een van de belangrijkste redenen voor het succes van kurk heeft te maken met de plaats die kurkbomen in het ecosysteem innemen. Kurk is 100% afbreekbaar en recyclebaar. Jaarlijks wordt wereldwijd 10 miljoen ton CO2 opgenomen door alle kurkbossen. Daarnaast zijn kurkbossen nen habitat voor een grote variëteit aan bijzondere diersoorten.
Voordat kurk kan worden geoogst dient een boom 20-25 jaar oud te zijn en kan er pas na negen jaar opnieuw worden geoogst. Kurkeiken kunnen wel tot 150 jaar oud worden. Om een topkurk te kunnen produceren dient na de twee oogst 27 jaar te worden gewacht. De kurk die je dus in een goede fles wijn vindt is dus soms wel 50 jaar oud.