donderdag 13 oktober 2011

Groene oogst in Wageningse wijngaard


Wereldwijd laat 80 à 90 % van alle wijngaarden alle trossen gewoon aan de druivenplant hangen en oogst men zo’n 10.000 liter wijn per hectare. Je krijgt dan een dunne wijn zonder afdronk. Van het type slobberwijn van 2 à 3 euro. Topwijngaarden oogsten maar zo’n 4000 liter per hectare. In mei beginnen ze al met het verwijderen van jonge  scheuten. Dit is veel handwerk, maar een luchtiger gewas heeft ’s zomers veel minder bespuitingen nodig tegen schimmels en trosrot. Medio augustus knipt een goede wijnboer nogmaals veel trossen weg zodat de resterende de trossen beter afrijpen en meer smaakstoffen bevatten. Uiteindelijk valt de oogst van een goede wijnboer 2 à 3 keer lager uit. Alleen al daarom wordt zijn wijn 2 à 3 keer duurder dan de goedkope slobberwijnen. Verder probeert hij zijn oogst enkele weken langer te laten hangen om een betere rijpheid te halen. Dit levert een betere wijn, maar ook meer risico op trosrot. Dus weer extra handwerk, nl. het verwijderen van de rotte bessen uit de trossen. Als dan in de wijnkelder ook nog extra moeite wordt getroost, bijv. langere rijping op de gist en/of rijping in barriques, dan loopt de kostprijs van de wijn nog verder op.
Deze wijnen hebben veel meer smaak, mooiere aroma’s en een veel lange afdronk. Echter 80 à 90 % van de Nederlandse consumenten proeft dat verschil niet eens, omdat ze niet weten dat je de wijn gedurende 6 seconden in de mond moet houden om de mooie aroma’s en smaken waar te nemen. Geen wonder dat dan voor velen de prijs per fles het belangrijkste aankoopcriterium wordt.
Wijngaard Wageningse Berg probeert zich echter te richten op de consumenten die het verschil wel proeven en slaagt er de afgelopen jaren steeds beter in om goede wijnen te maken. Dit blijkt ook uit de internationale prijzen die ze behaalden, zoals vorig jaar bij de grootste wijnkeuring ter wereld in Wenen. Om ook van het oogstjaar 2011 weer een succes te maken is men in Wageningen afgelopen week weer begonnen met de groene oogst: het wegknippen van de overtollige druiven. Deze worden overigens niet weggegooid, maar verwerkt tot verjus. Topkoks gebruiken dit sap van de onrijpe druiven voor de sausen in plaats van azijn, omdat verjus een betere wijn-spijs-combinatie levert. Daarom begint verjus ook steeds meer geliefd te raken onder de vele thuiskoks.

Velen vragen of 2011 ondanks de koele natte zomer nog een goed wijnjaar kan worden. Wijnboer Jan Oude Voshaar: “tot nu toe is 2011 helemaal niet slecht. Door de warme meimaand hadden de druiven in juni al 2 weken voorsprong op normaal. Tijdens de koele en natte zomer hebben ze wel anderhalve week van die voorsprong ingeleverd, maar er is nog steeds een halve week voorsprong over. Maar of het een goed jaar wordt hangt vooral af van het weer in september. Als september goed wordt, dan worden de druiven goed rijp. Dat werkt dubbel omdat de trossen dan minder snel gaan rotten en langer kunnen blijven hangen en nog beter rijp worden. Als echter augustus èn september nat en koel worden (zoals in 2010) dan gaan we begin september nog een tweede ronde trosdunning uitvoeren waarbij we het aantal trossen per plant terugbrengen van 12 naar 9. Vorig jaar hebben we dat gedaan en dat heeft de kwaliteit van onze oogst gered: het nadeel van wat minder wijn werd ruimschoots gecompenseerd door de verrassend goede kwaliteit. Maar het Nederlandse weer is elk jaar weer anders, dus we gaan we er vooralsnog van uit dat we in 2011 een redelijk mooie september krijgen zodat we het dit jaar bij een normale trosdunning kunnen laten. Als rond 1 september de tweewekelijkse weersvoorspellingen slecht zijn dan kunnen we altijd nog beslissen of een extra trosdunning nodig is”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten