donderdag 19 mei 2011

Machine verwijdert rupsen van wijnstokken

De Fransman François Alabeurthe uit l'Yonne heeft een machine ontwikkeld waarmee biologische wijnboeren rupsen kunnen bestrijden. Het apparaat, dat je op je rug kunt dragen, zorgt ervoor dat de rupsen  van de wijnstokken vallen.

Volgens biologische wijnbouwer Jean-Hugues Goisot is de l'alpaguer de ideale oplossing om te vechten tegen de rupsen. De vorst is vaak erg effectief, maar beregening doet de rupsen meestal niks. "Ik heb de afgelopen vijftien jaar verschillende pogingen gedaan om een oplossing te vinden voor tegen de rupsen. Dit werkte allemaal niet", licht een van de wijnbouwers toe.

Ontwikkelaar François Alabeurthe: "We hebben vorig jaar een prototype ontwikkeld. Dit was echter te groot en te zwaar en we moesten hem aanpassen. Het tweede model dat we dit jaar succesvol getest hebben, kan vier rijen wijnstokken tegelijk bewerken, in plaats van twee. Dit levert een aanzienlijke tijdsbesparing op."

Het apparaat heeft echter zijn grenzen. Vanwege het geluid van de motor is het niet geschikt is om 's nachts te gebruiken wanneer de wijngaard in een bewoond gebied ligt.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten