dinsdag 30 november 2010

QR (Quick Read) Codes en wijn: een interessante combinatie

Codes op producten kunnen gebruiker adviseren bij aankoop.
Het bestaat al langer dat je met de camera van je smartphone en een slimme app de streepjescode op een product kan inscannen, en die naar een prijsvergelijker sturen. Zo kom je te weten of je het bewuste product niet elders goedkoper kan vinden dan in de zaak waar je op dat moment bent en waar je de foto maakt.

Een Amerikaanse importeur van wijn heeft hierop nu een variant gemaakt: hij brengt op alle wijnen die hij invoert een QR code aan - Quick Read Code, je weet wel dat vierkant met die vlekkerige stippen op dat je steeds vaker ziet, zelfs op brieven en facturen. Elke QR code hoort in dit geval bij een bepaalde wijn, en wanneer je de code scant krijg je een website te zien (aangepast aan het mobieltje) met informatie over de wijn. Je kan er video's bekijken over de wijn, een videobezoek brengen aan de wijnbouwer, zien bij welk voedsel de wijn past, en besprekingen bekijken.

Kijk. Dat vinden wij nu leuk. In de toekomst zouden wij ook graag QR codes zien op andere producten. Vlees bijvoorbeeld in de supermarkt: een QR etiket van een kalfsschenkel inscannen, om te weten te komen dat je daarmee Osso Bucco kan maken, en dat je daarvoor nog enkele andere ingrediënten nodig hebt, die je dan meteen kan aankopen. En natuurlijk het bijhorende recept naar je notities kopiëren. Wie heeft er nog meer zulke ideetjes? Het lijkt ons dat deze QR codes in combinatie met de smartphone het begin kunnen zijn van een hele reeks nieuwe business!
Meer over deze wijnapp, met een video erbij, bij Mashable.

Landelijk wijncentrum

Op een steenworp afstand van de Groesbeekse wijnhoeve De Colonjes komt het eerste wijnbouwcentrum van Nederland. In het centrum komt onder meer een laboratorium waar Nederlandse wijnen worden geanalyseerd. Producenten moeten daarvoor nu nog naar Duitsland.

Voor het wijnlab gaan de initiatiefnemers nauw samenwerken met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). De hogeschool wordt betrokken bij analysecentrum voor Nederlandse wijnen. In het centrum worden ook nieuwe druivenrassen gekweekt. Het is de bedoeling om planten te selecteren die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat en de bodem hier.

In het wijnbouwcentrum komen voorts een wijnbibliotheek en onderwijs- en conferentieruimtes.

Ons land telt momenteel zo'n 200 wijngaarden, waaronder 150 commerciële bedrijven. Het wijnbouwareaal omvat 190 hectare die jaarlijks zo'n 170.000 flessen wijn opbrengen.

Of het wijnbouwcentrum ook daadwerkelijk op korte termijn gerealiseerd kan worden, hangt af van de bereidheid van de gemeente Groesbeek om subsidie en grond beschikbaar te stellen. Volgens Groesbeeks burgemeester Gerd Prick biedt het kenniscentrum zijn gemeente de kans om Groesbeek op de kaart te zetten als hét wijnbouwcentrum van het land.

dinsdag 23 november 2010

’t Kan verkeren in de wijn

"altVandaag en morgen worden de nieuwe wijnalmanakken 2O11 verstuurd. Daaraan voorafgaand is er een publiciteits-videootje gemaakt, dat enigszins verbaast. Zolang ik wijnschrijver Cuno van ’t Hof ken, heeft hij nadrukkelijk de stropdas afgezworen. Als ik hem bij een wijnevenement tegenkwam trok hij vriendschappelijk aan de mijne en zei dan: ‘Af dat ding. Dat staat veel jonger’. Zal wel, dacht ik dan. En als het erg warm was, volgde ik het advies ook op. Maar Cuno is inmiddels in welvaart gestegen. En geloof het of niet, maar ik zie overal om me heen dat de stropdas in die kringen weer veld wint. Zo kon het geschieden dat Cuno zich bij de presentatie van twee almanakken letterlijk in het pak liet doen en voor de stropdas liet strikken. Wees op de volgende video getuige van zijn wonderbaarlijke bekering, die trouwens ook op de ge-almanak-te wijnen zelf betrekking heeft. Enkele jaren terug bracht Cuno wijnland de boodschap: onder de 5 euro krijg je alleen maar spoelbakwijnen in je glas. Maar toen hem het auteurschap van de almanakken werd aangeboden dacht hij daar ineens anders over. En met hem een groep ‘ondersteuners’ die allemaal voor hetzelfde wijnblad werken. De enige die er van die wijnclub niet in gelooft is onze enige nationale 'wijnheld', de man die ML achter z’n naam heeft gezet. Die heeft de almanakken altijd maar promotie voor supers en andere grutters gevonden. De eerste super, PLUS geheten, heeft alle wijnen die Cuno met een ster bedeelde al uitdrukkelijk geadverteerd. Zo werkt dat in ons land.


Klik hier of op de foto voor de video.

EuroCave Professional in de lucht

EuroCave Nederland presenteert een uniek aanbod wijnkasten, wijnrekken en wijnserveersystemen.

EuroCave Nederland heeft een nieuwe website gelanceerd  waarop zij een unieke combinatie van wijnkasten, wijnrekken en wijn per glas serveersystemen voor professionals aanbiedt. De producten zijn afgestemd op bedrijven uit verschillende branches die zich beroepsmatig met het bewaren en serveren van wijn bezig houden. EuroCave-Professional.nl  is daarmee uniek in zijn soort.

Nieuwe website
EuroCave Nederland komt met deze nieuwe website naar aanleiding van een groeiende vraag vanuit de professionele markt. "Van ons wordt steeds meer branche specifieke kennis vereist", aldus Ocke Tombrock, directeur van EuroCave Nederland, "met deze website spelen wij hier op de best mogelijke manier op in. Zo kunnen bedrijven eenvoudig navigeren naar wijnkasten, wijnrekken en wijn per glas serveersystemen die voor hun situatie de beste oplossingen bieden." De website richt zich onder meer op de horeca, de wijnhandel, de jachtbouw, de keukenhandel, architecten en installatiebureaus.

Beste restaurants en exclusieve hotels
De systemen van EuroCave worden op dit moment al gebruikt in 's werelds beste restaurants en meest exclusieve hotels. Het is daarom niet toevallig dat EuroCave met een speciale website voor ondermeer deze professionals komt. Doormiddel van de nieuwe website gaat zij hen op de best mogelijke wijze bedienen.

EuroCave Nederland
Al sinds 1976 is EuroCave specialist op het gebied van wijnbewaar- en serveersystemen en een wereldwijd bekend merk met een uitstekende ervaring en reputatie. Op dit moment liggen er ruim 100 miljoen flessen opgeslagen in de systemen van EuroCave in meer dan 70 landen. In Nederland zijn er dit al ruim vijf miljoen.