dinsdag 26 juli 2011

Dessertwijnen schieten in prijs omhoog

Dessertwijnen worden flink duurder door de sterk toenemende vraag uit China. Vooral Château d'Yquem gaat wat kosten. Die wordt ook wel beschouwd als de beste onder de zoete wijnen. Voor een flesje wordt rustig een paar honderd pond neergelegd. Dat schrijft De Telegraaf.

Het zijn niet alleen de topjaren die explosief in waarde zijn toegenomen: een kistje uit 2001 kostte 2 jaar terug nog 1.800 pond maar nu al 4.500 pond. Ook de mindere jaren laten een flinke prijsstijging zien.

"Een fles d'Yquem uit 1999, niet bepaald een topjaar, gaat nu weg voor zo'n 175 pond", vertel Sam Gleave van Boredeaux Index, een van de grootste spelers in Hongkong. Het gaat de afnemers daarbij niet om investeringen. "Ze worden meteen gedronken, het zijn ideale cadeaus om jonge Chinese dames mee te imponeren."

Gleave trekt een vergelijking met de Dom Pérignon-roséhype in Japan en Amerika 20 jaar terug. "Toen vulde elke hippe bar zijn schappen met die rosé, alleen maar omdat jonge vrouwen er massaal naar vroegen."

Het lijkt opmerkelijk dat het Aziatische land niet veel eerder de dessertwijnen heeft ontdekt. Echter, pas sinds vorig jaar staat de Chinese regering de import van zoete wijnen toe die meer dan 250 milligram sulfiet per liter bevatten. Dat doen veel dessertwijnen namelijk.

Sindsdien heeft vooral d'Yquem de Chinezen ervan geprobeerd te overtuigen dat haar druivennat de meest prestigieuze ter wereld is. James Lawrence van The Wine Remedy: "Chinese drinkers zijn erg merkgevoelig."

Het gaat meer om prestige en status dan om de smaak - de reden dat ook flessen van de minder goede jaren in prijs omhoog schieten. "Dat het hier om zoete wijn gaat is eigenlijk secondair."



Bron

zaterdag 23 juli 2011

Recordoogst in 2011 voor Nieuw - Zeeland

Nieuw-Zeeland grossiert al een jaar of wat in records. Zowel voor oogsten als voor exportcijfers. Voor de  oogst 2011 was het weer eens raak. De opbrengst bedroeg 310 duizend ton, maar liefst 15% meer dan in 2010. Toch zorgt dit resultaat eerder voor ongerustheid dan voor euforie. Gelet op ontwikkelingen bij de uitvoer in 2011 lijkt de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie namelijk zijn imago van exclusiviteit en hoge gemiddelde prijzen voor zijn wijnen te verliezen.

Weliswaar steeg het uitgevoerde volume in 2010 tot 1,56 miljoen hectoliter tegen 1,3 miljoen in 2009 (een plus van ruim 20%) en werd in waarde voor het eerst de kaap gerond van een miljard Nieuw-Zeelandse dollar (550 miljoen euro), een plus van 6%. De sterke stijging in volume komt echter op rekening van bulkwijnen met een veel lagere waarde dan gebottelde.

De gemiddelde prijs per liter uitgevoerde wijn daalde daarom gevoelig met 12% tot 6,90 NZ dollar (3,78 €). Deze daling deed zich het sterkste voelen in het zo belangrijke Verenigd Koninkrijk (-15%), in Nederland (-14,7%), Ierland (-20,2%) en Duitsland (-16,8%).



Bron

dinsdag 19 juli 2011

Lidmaatschap OIV binnen bereik voor India

Enigszins in de schaduw van het Chinese wijnspektakel is India hard op weg uit te groeien tot een van de belangrijkste wijnproducerende landen in Azië. Dat de wijnbouw er serieus genoemd wordt, blijkt onder meer uit de officiële aanvraag van eind januari om lid te mogen worden van de Organisation Internationale  de la Vigne et du Vin, kortweg OIV. Naar verwachting zal deze aanvraag binnen enkele maanden gehonoreerd worden en mag India als 45e lid toetreden.


Zowel de productie als de consumptie van wijn in India zit al enige tijd stevig in de lift. Het land telt momenteel een aanplant van ongeveer 22.000 hectare wijngaarden, verdeeld over 82 bedrijven. Samen zijn die goed voor een jaarlijkse verkoop van 2 miljoen colli.

Mogelijk zal ook China binnenkort een aanvraag tot lidmaatschap van de OIV indienen. Een andere grootmacht, de VS, wenst zich echter van de organisatie afzijdig te houden.


Bron

zaterdag 16 juli 2011

Rosé populair in Frankrijk

Rosé is in Frankrijk populairder dan ooit. Volgens een mede door FranceAgrimer gefinancierd onderzoek  steeg het marktaandeel tussen 1990 en 2010 van 10,8% tot ruim 25%. In 2010 bedroeg de gemiddelde prijs van een Franse rosé 2,37€/l. Voornaamste leverancier van rosés is de Provence. Hier komt bijna de helft van dit type wijnen met appellation vandaan (473.000 hl). Tweede is de Val de Loire (217.000 hl), derde de Vallée du Rhône (116.000 hl). De grootste groeiers in 2010 bleken de Rhône (+ 9,6%) en Bordeaux (+ 8,2%).

woensdag 13 juli 2011

Opbrengst oogst Chili blijft achter bij verwachtingen

De opbrengst van de oogst 2011 in Chili is wat achterbleven bij de aanvankelijke - te optimistische - ramingen (over het algemeen met 10 tot 15%). In de meeste deelgebieden zijn vooral de opbrengsten van belangrijke rassen als cabernet sauvignon en chardonnay vrij teleurstellend gebleken. Het nogal koele groeiseizoen ging namelijk gepaard met de nodige coulure. De pluk verliep vlot, eind april was 80% van de  oogst binnen en half mei was alles geplukt.

Ondanks de wat mindere opbrengst is het volume min of meer gelijk aan dat van 2010. Er was echter substantiële groei verwacht. De Chileense aanplant bevindt zich immers in spectaculaire expansie. De afgelopen tien jaar verdubbelde Chili zijn productie zelfs van 4,5 miljoen tot ruim 9 miljoen hectoliter.





Bron

zondag 10 juli 2011

Wijnexport in 2010 flink gegroeid

2010 was een goed jaar voor de wereldwijnhandel. Na het crisisjaar 2009 steeg het totale exportvolume naar 92,1 miljoen hectoliter, 6,7% meer dan in 2009. Dit betekent dat iets meer dan een derde van de wereldwijnproductie uitgevoerd werd. Een minpuntje is het achterblijven van de omzet bij het volume. Reden hiervoor is het flink gestegen aandeel van goedkope bulkwijnen ten koste van duurdere wijn op fles.


Om de crisis het hoofd te bieden hadden exporteurs twee mogelijkheden. De eerste was het doorvoeren van een prijsverlaging om het volume op peil te houden, maar met verlies van marge. Dat is de politiek die gevoerd is door landen als Italië, Australië en Chili. Zij hebben ondanks de crisis hun uitvoervolumes goed weten te handhaven. De tweede strategie was vasthouden aan bestaande prijzen met verlies van volume, zoals gehanteerd door Spanje en Frankrijk. Nu de markt weer aantrekt, zijn beide landen terug op het niveau van 2008. Vergeleken met de cijfers voor 2007 lijkt Spanje zich beter te hebben hersteld dan Frankrijk. Het evenaarde in 2010 het recordjaar 2008. Frankrijk blijft echter nog ruim onder het resultaat van 2007 (15,2 miljoen hl).


Ook in 2010 was Italië met afstand het belangrijkste wijn exporterende land in de wereld met een volume 20,6 miljoen hl (+ 7% vergeleken met 2009). Spanje was tweede met 16,9 miljoen hl (+15%), Frankrijk derde met 13,5 miljoen hl (+ 7%). Andere belangrijke exporteurs in 2010 waren: Zuid-Amerika (Chili, Argentinië) met 10 miljoen hl, Oceanië (Australië, Nieuw-Zeeland) met 9,4 miljoen, de VS (Californië) met 4,1 miljoen, Duitsland met 3,9 miljoen en Zuid-Afrika met 3,8 miljoen hl.

Volgens provisorische gegevens besloeg de wereldwijde aanplant van wijngaarden in 2010 een oppervlakte van 7,75 miljoen hectare. Dat betekent een inkrimping met 0,9% ten opzichte van 2009. De Europese Unie neemt daar 3,63 miljoen hectare van voor zijn rekening, wat neerkomt op 46% van de mondiale aanplant. Door rooien verdwenen er tussen 2009 en 2010 64.000 hectare ( -1,7%), hoofdzakelijk in Europa en in mindere mate in Australië. Drie landen zijn samen goed voor zowat driekwart van de totale Europese aanplant en voor ruim een derde van die in de wereld: Spanje met 1.082 miljoen ha, Frankrijk met 825 duizend ha en Italië met 798 duizend ha.

Bron

donderdag 7 juli 2011

Wijnramp in franken

Diverse gebieden in Duitsland zijn begin mei zwaar getroffen door nachtvorst in de wijngaarden. Hoe later die optreedt, des te gevaarlijker. De stokken hebben dan immers al volop uitlopers ontwikkeld die buitengewoon kwetsbaar zijn bij temperaturen onder nul. Het ergst getroffen werd Franken, maar ook in  Württemberg, Rheinhessen, Nahe en Pfalz hebben tal van relatief vlak en laag gelegen wijngaarden grote schade opgelopen. Voor een deel zal die niet meer goedgemaakt kunnen worden, zelfs niet met nieuwe uitlopers. Hierdoor dient zich weer een kleine oogst aan, nadat 2010 ook al bescheiden was uitgevallen. Voor Franken, dat de reputatie heeft vorstgevoelig te zijn, dreigt 2011 een regelrecht rampjaar te worden, zoals eerder 1981. De helft tot plaatselijk wel driekwart van de wijngaarden is daar kapotgevroren.









maandag 4 juli 2011

Wijnflessen vaak te zwaar

De wijnflessen in de Nederlandse winkels zijn vaak veel te zwaar. Onderzoek van de inspectie heeft uitgewezen dat de zwaarste flessen zelfs twee keer zoveel wegen als de lichtste. Dit betekent dat het milieu  onnodig wordt belast.
Per jaar drinken Nederlanders gemiddeld 21,8 liter wijn per persoon. Daarmee brengen we ongeveer 485 miljoen flessen naar de glasbak. Oftewel: wanneer een fles één ons minder weegt, scheelt dat zo'n 48 miljoen kilo in de glasbak.

Wijnproducenten en -importeurs houden zich met het gebruik van de te zware flessen niet aan de regels van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Steekproef

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed een steekproef bij Albert Heijn, Lidl, Aldi en Jumbo. De zwaarste fles woog 645 gram, de lichtste fles 306 gram. Het verschil heeft niets te maken met het land van herkomst, de streek, de wijnsoort of de kleur van het glas.

CO2-uitstoot

De inspectie berekende de verminderde CO2-uitstoot als lichtere flessen worden gebruikt. Daarbij werd het gemiddelde gewicht van 468 gram als uitgangspunt genomen en met 100 gram omlaag gebracht. Dat gewicht ligt nog ruim boven het gewicht van de lichtste wijnfles.

Uit de berekening blijkt dat de besparing van 100 gram glas per fles in de productie en het transport een CO2-reductie oplevert van ruim 32.000 ton. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van zo'n 32.000 huishoudens. Kortom: in de wijnbranche valt nog veel milieuwinst te halen.

Bron