woensdag 29 juni 2011

Vandalisme in Spaanse wijngebieden neemt toe

In Spanje worden steeds meer wijnmakers het slachtoffer van opzettelijke vernielingen in de wijngaarden. De politie onderzoekt op dit moment diverse zaken.

Op 13 juni vernielden onbekenden een deel van de wijnen in de Terroir Al Limit-wijnmakerij in Torroja del  Priorat (Tarragona). De kranen van verschillende wijnopslagtanks waren opengedraaid en in meerdere eikenhouten vaten was chloor gegoten. Gevreesd wordt dat 25% van de wijnen in de getroffen kelder vernietigd moet worden. Drie jaar geleden werd in dezelfde streek een reeks wijnstokken in brand gestoken.

Ook werden deze week 150 oude wijnstokken uit de grond gerukt in een wijngaard in Ribeira Sacra (Galiciƫ). Tot nu toe zijn geen daders opgepakt en het is onduidelijk wat de reden is voor dit vandalisme.

Bron

vrijdag 17 juni 2011

Britse regering verkoopt duurste wijnen


De Britse regering gaat de duurste wijnen uit de regeringswijnkelder verkopen. Dit is besloten in het kader  van de bezuinigingen die momenteel worden doorgevoerd.

In totaal ligt er voor meer dan £864.000 (€ 1.025.640) aan wijn voor speciale gelegenheden opgeslagen in de kelder. Het gaat om exclusieve merken zoals Chateau Latour, Chateau Lafite, Chateau Margaux and Chateau Mouton Rothschild.

De wijnkelder ligt al langere tijd onder vuur. Hij zou te veel geld kosten. Maar volgens staatssecretaris Henry Bellingham, die naar eigen zeggen serieus had overwogen om de kelder af te schaffen, is dat niet het geval. Het jong inkopen en op voorraad houden van wijn is volgens hem goedkoper dan bij iedere gelegenheid opnieuw wijn te moeten inkopen. Daarnaast zou de kelder ervoor zorgen dat Groot Brittanniƫ zijn gastvrijheid kan tonen naar belangrijke gasten uit de hele wereld.

Het plan om de duurste wijnen te verkopen is ontstaan nadat parlementslid Tom Watson van de Labour Party had bekendgemaakt dat de kelder flessen ter waarde van £2.500 (€ 2838) bevat, zoals een fles Petrus 1978.

Bron